Zdravo ,
Koje ulje za drvo koristite . Firnis (laneno ulje ) na tržištu je veoma lošeg kvaliteta , pa mi preporučite određenog proizvođača firnis ulja ili nekog kvalitetnog ulja za drvo .
Dosta cenjeno je Dansko ulje , ali ga je teško naći ...
Saznao sam u međuvremenu da Laneno ulje oksidise dok god je izlozeno vazduhu, tamni i dobija kao sivu skramu ,unistavajuci lep izgled drveta.
Tako sam se odlučio za neko drugo ( finije ) ulje .
Ako neko zna neka javi . Hvala .
Pozdrav
Laneno ulje zaista oksidise, ali to je normalan proces kojim otvrdnjava (u sustini vecina ulja otvrdnjava oksidacijom).
Pri tom laneno ulje daje zuckastu boju. Nisam video, a ni cuo do danas, da je nesto posivelo. Gde si nasao tu informaciju?
i jako sam zadovoljan. Malo potamni drvo, ali nista znacajno. Sto se izdrzljivosti tice - vreme ce pokazati. Inace ulje je bas za spoljnu upotrebu, bastenski namestaj i takve stvari...
mbole wrote:Laneno ulje zaista oksidise, ali to je normalan proces kojim otvrdnjava (u sustini vecina ulja otvrdnjava oksidacijom).
Pri tom laneno ulje daje zuckastu boju. Nisam video, a ni cuo do danas, da je nesto posivelo. Gde si nasao tu informaciju?
Novi komentari
Nikola
(23-01-2011 15:55:42)
Laneno ulje oksidise dok god je izlozeno vazduhu, tamni i ...
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Informaciju da laneno ulje oksidiše - posivi vremenom sam iskopao sa nekog foruma oružara koji prave kundake za puške , i pošto uglavnom kundak vole da naulje i da im to bude završni premaz , oni su konstatovali da posle par godina kundak posivi ( laneno ulje )...
pozdrav