Ger DeWALT DW716
Bogami nije ni menimbole wrote:Nesto mi ovde nije bas najjasnije.
Koiko sam uspeo da pronadjem kriticna brzina je uvek veca od optimalne, kao i od maksimalno dozvoljene. U sustini to je i logicno posto bi u suprotnom lako mogao da pri normalnom radu dodjes do kriticne brzine, a to bi vec bilo ekstremno opasno.

Na datom linku kriticna brzina (kako su je tamo definisali) je manja od optimalne (radne brzine-brzine rezanja pod opterecenjem).
I ono sto moze biti najveci problem kod kriticne brzine nije pucanje testere (to se desava vrlo retko - ja jos dosad nisam imao slucaj) vec do zagusenja motora i potencijalnog pregorevanja istog.Prosto se testera "zakuca", i ako nema termickog osiguraca ode motor ili osigurac u kuci.
Dakle imamo brzinu praznog hoda (bez opterecenja) i radnu brzinu koju navodi proizvodjac a koja se dobija empiriskim putem u laboratoriji.
Ako uzmemo u obzir da je broj obrtaja direktno proporcionalan opterecenju kojim je motor izlozen, imamo i zavisnost sa jos jednom promenljivom (dopunskom).
Znaci brzina rezanja materijala (prodiranja alata kroz obradak) zavisi od : precnika testere kome je direktno proporcionalan obim iste, broj obrtaja ali i sili pritiska koja je upravna na obradjenu povrs a direktno je proporcionalna pritisku kojim delujemo na masinu (alat).
Ako je masina vrlo jaka i uvek radi na max broju obrtaja onda mozemo reci da je za dati precnik testere ili burgije brzina rezanja ista, ali ako imamo masinu sa slabijim motorom koji je podlozan smanjenju broja obrtaja usled naseg (pa cesto kod nekih idiota) ludackog pritiska imamo i smanjivanje broja obrtaja, povecanje trenja i temperature obrade povecane greske obrade i ostalo.
E sada se javljaju pravi problemi kada je broj obrtaja promenljiv a bez adekvatne elektricne podrske u upravljackom modulu.
Naime kod (proste promene broja obrtaja) imamo i proporcionalno smanjivanje snage masine sto je vrlo opasno iz vise razloga.Masina koja je imala 1kw sada moze imati i 300wati.Usled fundamentalne zakonitosti da se obdrzi dati broj obrtaja u motoru imamo vrlo negativnu pojavu "povlacenja" vece struje iz mreze koja je rezultat naseg prevelikog opterecenja masine.I eto pregrevanje namotaja topljenja izolacije i pregorevanje motora ili cak premoscenja pretvarackih elemenata u upravljackom kolu (usled kvara) i naglog povecanja broja obrtaja .
Sto se meni sa brusilicom desilo

Uuh ala sam se isprepadao a taman sam poceo da levitiram sa nekim finim brusenjem koze na 500 obrtaja.
Promenljivi broj obrtaja je jako koristan da se u nekim specificnim materijalima "nezno" pocne sa obradom ili kod nekih koji ne trpe visoku temperaturu obrade:plastika,koza,spec prohrom, ostrenje, poliranje...
Ali se mora ici na osecaj kada je u pitanju sila pritiska.Znacajno je manja nego kod pune snage delovanja.
Kod vrlo malog broja uredjaja u svetu postoji i oznaka "Konstantne elektronike" koja adekvatnim el.kolima "pumpa" deficit struje i tako "odrzava" obrtni moment jednakim bez obzira na silu opterecenja (naravno da i to ima granice) .
U svakom slucaju kao krajnji izbor po pitanju gera isao bi na sto masivniju masinu sa minimalnim radnim zazorima izrade i naravno dobre servisne mreze.Da ne bude u buducnosti masina 1k evra a prekidac 100 evra, jel ga nemaju na stanju i mora da se ceka mesec dana.
Pozz.
ArtCool
u potpunosti se slazem.
u potpunosti se slazem.

Last edited by singer on 12 Mar 2010 10:34, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Svaki proizvodjac ima manje vise svoje marketinsko ime. Ono sto sam vidjao su MMC(festo), VTC (metabo) i cini mi se CTC kod Boscha al za njega nisam siguran.MapleMan wrote:Svaka čast za ovakvo široko idecidno objašnjenje ! Imam jedno pitanje ? Koja je oznaka !! Za
"Konstantne elektronike" Na mašinama CE sigurno nije mislim ?
a sta to sve znaci(te skracenice)???:rolleyes:mbole wrote:Svaki proizvodjac ima manje vise svoje marketinsko ime. Ono sto sam vidjao su MMC(festo), VTC (metabo) i cini mi se CTC kod Boscha al za njega nisam siguran.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
METABO KGS254 "Plava boja" potezna pila Ili ger
Hocu da kupim ovu masinu ali dali mi moze koristiti i samo kao GER. Bavim se stolarstvom ali hobi pa trebami da secem MDf lajsne i ALU lajsne ALI hocu da pocem baviti se i sa drvom pa dali mi je dobra ideja ova masina ili treba da uzmem posebno GER i posebno poteznu pilu.
unapred hvala
Hocu da kupim ovu masinu ali dali mi moze koristiti i samo kao GER. Bavim se stolarstvom ali hobi pa trebami da secem MDf lajsne i ALU lajsne ALI hocu da pocem baviti se i sa drvom pa dali mi je dobra ideja ova masina ili treba da uzmem posebno GER i posebno poteznu pilu.
unapred hvala
Koiko sam uspeo da pronadjem kriticna brzina je uvek veca od optimalne, kao i od maksimalno dozvoljene. U sustini to je i logicno posto bi u suprotnom lako mogao da pri normalnom radu dodjes do kriticne brzine, a to bi vec bilo ekstremno opasno.
Bogami nije ni meni
Скратио сам да не заузимам простор а да се зна кога бих да питам:
Да ли би извео експеримент па на машину ставио лист циркулара тако да се ободна брзина нађе у опсегу од 52 до 56 метара у секунди?
Ко је гледао лист у тојситуацији могао је само да га упореди са тестом за бурек које прави мајстор растеже у ваздуху.
Тако се лепо "увија" као најбоља хавајска плесачица.
Само да напоменем - ако се ко усуди да то проба да нико не буде у правцу тестере!
Bogami nije ni meni

Да ли би извео експеримент па на машину ставио лист циркулара тако да се ободна брзина нађе у опсегу од 52 до 56 метара у секунди?
Ко је гледао лист у тојситуацији могао је само да га упореди са тестом за бурек које прави мајстор растеже у ваздуху.
Само да напоменем - ако се ко усуди да то проба да нико не буде у правцу тестере!
Дођох, видех, побледех
???sloba10 wrote:Koiko sam uspeo da pronadjem kriticna brzina je uvek veca od optimalne, kao i od maksimalno dozvoljene. U sustini to je i logicno posto bi u suprotnom lako mogao da pri normalnom radu dodjes do kriticne brzine, a to bi vec bilo ekstremno opasno.
Bogami nije ni meni
izvinte gosn' Slobo da li je ovaj vas komentar u vezi ove teme? :forbryllad:
Jeste, samo je odgovor na poruku od pre 10-tak meseci, i malkice lose iscitiran.
Sad malo gledam i na listu mog cirkulara (originalni list) pise da je maksimalni dozvoljeni broj obrtaja 9500, sto uz precnik od 160mm, daje obodnu brzinu od oko 80m/s. Nema nikakvog upozorenja da ne sme da se zavrti izmedju 6000 i 6500 obrtaja, sto bi dalo brzinu izmedju 50 i 54m/s.
To je tip upozorenja koji bi obavezno morao da se nadje na listu, jer bi inace neko pukao tesku lovu za odstetu (ameri samo sto na cipeli ne napisu "gurnuti nogu ovde", da bi se zastitili od tuzbi).
Inace moj cirkular ne moze da je zavrti toliko (max mu je 5200).
Kao sto sam i napisao, gde god sam uspeo da pronadjem podatak (davno bese, al koliko se secam trazio sam po sajtovima proizvodjaca tipa Freud, CMT, Forest...), kriticna brzina koju su deklarisali za neki list je uvek bila veca od maksimalno dozvoljene.
Sad malo gledam i na listu mog cirkulara (originalni list) pise da je maksimalni dozvoljeni broj obrtaja 9500, sto uz precnik od 160mm, daje obodnu brzinu od oko 80m/s. Nema nikakvog upozorenja da ne sme da se zavrti izmedju 6000 i 6500 obrtaja, sto bi dalo brzinu izmedju 50 i 54m/s.
To je tip upozorenja koji bi obavezno morao da se nadje na listu, jer bi inace neko pukao tesku lovu za odstetu (ameri samo sto na cipeli ne napisu "gurnuti nogu ovde", da bi se zastitili od tuzbi).
Inace moj cirkular ne moze da je zavrti toliko (max mu je 5200).
Kao sto sam i napisao, gde god sam uspeo da pronadjem podatak (davno bese, al koliko se secam trazio sam po sajtovima proizvodjaca tipa Freud, CMT, Forest...), kriticna brzina koju su deklarisali za neki list je uvek bila veca od maksimalno dozvoljene.