Konfirmat ili Spax ili 4X50... sta je bolje

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
mbole
Profesor
Profesor

Konfirmat ili Spax ili 4X50... sta je bolje

Post by mbole »

Ova tema je pocela od prostog pitanja "gde da nabavim trostepenu burgiju" :)
A onda se razvila u diskusiju koji od pomenutih srafova je bolje koristiti
Videcemo :)

metabo wrote:Ti manji konfirmati nisu baš srećno rešenje za veće konstrukcije kakva je kuhinja. Oni se koriste za ivericu debljine 10-12mm. Za veće konstrukcije koristi klasične vijke za drvo 4x50 (i za njih postoje dvostepene burgije koje lako možeš pronaći) ili deblje konfirmate.
Nekako ne uspevam da shvatim zasto bi vijak za drvo 4X50 bio bolji spoj od malog konfirmata?
Duzina je otprilike ista. Konfirmat ima deblje stablo, siri navoj i vecu povrsinu navoja. Jedina prednost 4X50 je niza cena.
A sto se tice mali/veliki... Alo ljudi, pravimo kuhinju, ne stalazu za tenkovske delove :)
A cak i da pravimo nju, pre ce da pusti univer nego mali konfirmat. Ko ne veruje neka proba :)
Last edited by mbole on 12 Jan 2011 01:17, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Za početak da razjasnim da pričamo o konfirmatima koji mogu kod nas da se nabave, a ne o konfirmatima uopšte :). Hafele ih je izmislio 1970. i u svetu se može nabaviti čitav asortiman raznih konfirmata sa RAZNIM glavama i raznih dužina (što nije za zanemarivanje). Njih na žalost nema kod nas :( .

Mali konfirmati nisu dobri kad se uvijaju u ivericu 18-19mm, naravno po mom ličnom iskustvu, iz prostog razloga što umeju da "proklizaju" kad se uvrću "na ger" u lošiju ivericu, a to je sličaj kod korpusa, ili kad pilot rupa nije idealna. Za 4x50 ti ne trebaju komplikovane pilot rupe (od kada sam probao SPAX šrafove za drvo, konfirmate skoro da više i ne upotrebljavam). Kapice za PZ2 ili PZ3 glavu mnogo lakše pronalazim od kapica za inbus glavu (konfirmati sa PZ2-3 glavom su kod nas retka pojava) Tamo gde je dovoljno 3 velika konfirmata treba 4 manja i problem mehanike je rešen i tu si u pravu (nije problem u smicanju nego o čupanju iz iverice). Prilikom slaganja elemenata, kada treba nešto da se "nategne" šrafovima, mnogo lakše ćeš to uraditi debljim konfirmatom ili sa 4x50. Kada mali konfirmat jednom odvrneš zbog demontaže deblje iverice, zaboravi da ćeš ponovo ostvariti dobru vezu kod sledećeg spajanja (ili su ti šanse znatno umanjene u odnosu na deblji konfirmat ili 4x50) baš zbog mrvljenja iverice. (Ako ti sa 4x50 nešto krene naopako onda uzmeš 4x60 ili 5x50 i rešiš problem :) )

Sa druge strane, sa manjim konfirmatima nemaš brigu da li ti je rupa baš na sredini (što je bitno za nevešte ruke amatera) jer su šanse da "nabubri" iverica sa strane ako rupa nije na sredini i baš pod pravim uglom jako umanjene. Taj problem nemaš ni sa SPAX 4x50.

Na ovom linku se mogu pogledati neke preporuke u vezi dimenzije konfirmata.

Opet naglašavam, radi se o iskustvu SA LOÅ IJOM IVERICOM. Ne kažem, ako se koristi kvalitetnija iverica sa debljim spoljnim zidovima/slojevima ili neki drugi pločasti materijal, manji konfirmati u rukama Mandušića Vuka mogu takođe da urade posao, ali to nije pravilo već izuzetak.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

4x50 или 4x60 вијак за дрво , нема специјалних биргија , тих вијака увек има и брже се ради са њима .
Код тростепене бурфије мораш да пазиш да са највећим пречником убушиш тачно за главу од вијка , да не би један био раван , а други ушао до пола иверице .Код обичног вијка тога нема и ако убушиш рупу већу или мању од дужине вијка нема никаквих проблема .
У чему је још предност , ако ти се деси да пријиком стезања вијак окрене , узмеш само дужи вијак , значи нема бушења друге рупе или слично .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

metabo wrote:Mali konfirmati nisu dobri kad se uvijaju u ivericu 18-19mm, naravno po mom ličnom iskustvu, iz prostog razloga što umeju da "proklizaju" kad se uvrću "na ger" u lošiju ivericu, a to je sličaj kod korpusa, ili kad pilot rupa nije idealna.
Sta znaci "uvrcu na ger"? Ger se obicno korisit kao izraz za ugao od 45 stepeni, a ne vidim gde se to koristi kod korpusa.
Ako si mislio da se "uvrcu u kant" to jest u bok iverice, nikada, ali nikada mi se nije desilo da je konfirmat proklizao.

metabo wrote:Za 4x50 ti ne trebaju komplikovane pilot rupe (od kada sam probao SPAX šrafove za drvo, konfirmate skoro da više i ne upotrebljavam). Kapice za PZ2 ili PZ3 glavu mnogo lakše pronalazim od kapica za inbus glavu (konfirmati sa PZ2-3 glavom su kod nas retka pojava)
Sa svim ovim se slazem, ali to nije bila tema, pitanje je sta je bolje, a ne sta je jednostavnije/jeftinije.
metabo wrote:Tamo gde je dovoljno 3 velika konfirmata treba 4 manja i problem mehanike je rešen i tu si u pravu (nije problem u smicanju nego o čupanju iz iverice).
Gde to koristis 3 velika konfirmata na korpusima? I zasto to uopste radis? Dva mala konfirmata savrseno dobro drze stranice korpusa. Koliko to opterecenje treba da ima dno korpusa da bi se iscupala dva mala konfirmata? A jedino je dno viseceg elementa to koje uopste ima opterecenje gde dolazi do izrazaja vijak. Plafon nema nikakvog opterecenja na vijke, sve da na njega stavis i ves masinu, posto on lezi na bokovima, police su okacene takodje o bokove preko nosaca. Kod donjih elemenata, vertikale leze na donjoj ploci, i opet su srafovi tu samo da im nedaju da pobegnu levo desno.
Ako pravis konstrukciju gde je dno/plafon izmedju bokova, opet je univer taj koji ce prvi da se rascepi. Tu ima smisla koristiti 3 vijka posto je tada veca povrsina koju sila pokusava da rascepi, ali i dalje su dva sasvim dovoljna za bilo koje normalno opterecenje (e sad ako imas tanjire od sivog liva to je vec druga stvar :))
metabo wrote:Prilikom slaganja elemenata, kada treba nešto da se "nategne" šrafovima, mnogo lakše ćeš to uraditi debljim konfirmatom ili sa 4x50.
Za deblji konfirmat se slazem za 4X50 se apsolutno ne slazem. 4X50 ima manju povrsinu navoja iz cega sledi da ce se lakse iscupati iz univera.
Ajde da ponovim, nisam rekao da je manji konfirmat bolji od veceg, vec da je manji konfirmat bolji od 4X50
Manji konfirmat ima manje sanse da naduje ivericu od velikog, i to mu je jedina prednost u odnosu na veliki.
metabo wrote:Kada mali konfirmat jednom odvrneš zbog demontaže deblje iverice, zaboravi da ćeš ponovo ostvariti dobru vezu kod sledećeg spajanja (ili su ti šanse znatno umanjene u odnosu na deblji konfirmat ili 4x50) baš zbog mrvljenja iverice. (Ako ti sa 4x50 nešto krene naopako onda uzmeš 4x60 ili 5x50 i rešiš problem :) )
Uvek mogu da uzmem 5X60 i kad koristim mali konfirmat. Ne vidim zasto su mi sanse da ponovo ostvarim dobru vezu manje nego kod dva pomenuta. Kako to mali konfirmat sa daleko redjim i "tanjim" (odnosno "ostrijim") navojem vise drobi ivericu od 4X50 koji ima mnogo gusci navoj, sa vecim uglom samog navoja?
Ovo mrvljenje mi se desavalo samo sa losim konfirmatima, koji imaju nepravilan, lose napravljen navoj, ali to vazi za svaki sraf sa losim navojem.
metabo wrote:Opet naglašavam, radi se o iskustvu SA LOÅ IJOM IVERICOM. Ne kažem, ako se koristi kvalitetnija iverica sa debljim spoljnim zidovima/slojevima ili neki drugi pločasti materijal, manji konfirmati u rukama Mandušića Vuka mogu takođe da urade posao, ali to nije pravilo već izuzetak.
Koristio sam i najbolju i najlosiju ivericu. Nije potrebno biti Vuk Mandusic, i ja sam nekada morao da zavijem prvi konfirmat, a sigurno ni dan danas ne spadam u one sa savrsenim osecajem, pa nikada nisam imao problema.

Sto se tice Spax-a on jeste odlican, ali i dalje ima manju povrsinu za koju "hvata" od malog konfirmata.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Ako si mislio da se "uvrcu u kant" to jest u bok iverice,
Da, mislio sam na kant. Da, baš mi je mali konfirmat proklizao nakon 2. odvijanja i zavijanja kada sam pravio postolje za moj Einhell cirkular. Verovatni razlog je loša bela iverica. Greška je bila zbog pogrešnog redosleda spajanja, pa sam morao da odvrćem već uvijeni konfirmat (koristio sam male jer sam ih imao u višku, a samo postolje nije bilo veliko pa rekoh ajde da ih iskoristim.).

Lepo ti mene "oplevi" :) a mislimo na isto: konfirmat 4x50 NIJE idealno rešenje za ivericu 18-19mm, a pogotovo nije dovoljno 2 komada za donji korpus od 60cm. Jedino ako nisi mislio da "prozračuješ" tučane tanjire kroz bočne zazore jer ne postoji idealno isečena iverica koja stoji na idealno ravnoj površini idealno horizontalno i do torzije jednostavno mora doći a nju ispravljaš silom zavijanja šrafova koju mali konfirmati ne pružaju.
mbole wrote:Sto se tice Spax-a on jeste odlican, ali i dalje ima manju povrsinu za koju "hvata" od malog konfirmata.
Nije sve u površini, nešto je i u zapremini! Evo gledam mali konfirmat i SPAX 4x50. SKORO JEDNAKA gustina navoja i pod jednakim uglom (razlika je pola navoja na punu dužinu u korist konfirmata, što mu dođe oko 5%). SPAX navoj je mnogo oštriji (tanji) a to znači da manje oštećuje strukturu iverice i aktivno zahvata veću zapreminu iverice i manje je oštećuje. Ako kreneš ša šrafom 5x60 kroz prethodnu rupu od malog konfirmata cenim da ćeš od te iverice da napraviš mleveno meso nakon 2. uvrtanja. Komadi iverice se ne kidaju po idealnim cilindričnim ivicama, pa kad na to dodaš novu gustinu navoja malo će od nje da ostane za pritezanje. I dalje držim do toga da prednost konfirmata u odnosu na klasične šrafove za drvo dolazi do izraćaja tek kod većeg konfirmata. Mali su suviše "mali" da bi konstrukcijska prednost došla do izražaja. BTW, ako iščupaš SPAX 4x50 iz iverice i da pri toma ta iverica i dalje bude upotrebljiva imaš od mene kajsiju do kraja života :)
mbole wrote:Dva mala konfirmata savrseno dobro drze stranice korpusa.
Ako poštuješ pravilo da konfirmat ne bi trebao da bude na većem rasojanju od 36mm od ivice, za korpus od 600mm ti ostaje oko 520mm mežusobnog rastojanja, a to je više od 2x128 mm koji je maksimum rastojanja od centra. Baš me zanima tvoja geometrija kojom pokrivaš sa dva šrafa širinu od 60cm. Lepo mišljenje ti imaš o dva konfirmata i sasvim je OK ukoliko ne moraš nekad da pomeriš taj korpus. Onda ta dva lepotana moraju da izdrže svu silu uvijanja korpusa, pa tek onda i svoju težinu i težinu tanjira od sivog liva čije prisustvo nije obavezno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nakon dva "prosta" odvijanja i zavijanja proklizace skoro svaki sraf u iverici ili bilo kojem slicnom mekanom materijalu. Zato se sraf kada ga ponovo zavijas prvo gurne u rupu, onda okrece rukom ulevo i gura dok ne "preskoci", zatim polako zavije rukom koliko da uhvati prethodni navoj i tek onda zavija ponovo (ne mogu da verujem da ovo ne znas).

Poceli smo pricu od klasicnog 4X50 a ne od SPAX-a :)

Precnik srafa 4X50 (i SPAX-a) je 4mm, precnik malog konfirmata je 5mm.
Stablo 4X50 je 2.5mm, stablo malog konfirmata je 3.4mm
Malo geomerije kaze da oba imaju skoro istu povrsinu navoja (spax i 4X50 2.355, a mali konfirmat 2.512). SPAX zaista ima tanji navoj ali ne i klaiscan 4X50. Pri tom veci spoljasnji precnik kod malog konfirmata daje bolji raspored sile unutar materijala nego onaj na manjem precniku (iako je povrsina naleganja ista), a ovde je uvek problem materijal ne sraf, posto je materijal taj koji "pusti".

Sto se tice "prozracivanja" ne vidim zasto bi se ono desavalo. Na duzini od 60cm, univer je sasvim dovoljno ravno isecen (osim ako si ga sekao "iz ruke") da bi "legao" na drugu plocu i pri sasvim malom pritezanju, a mali konfirmat mozes da pritegnes "ko sivonja" bez ikakvih problema. Pre ce da ti se desi da prokliza imbus nego da se konfirmat iscupa iz univera (a mnogo pre ce da prokliza PZ).
Torziju sprecavaju ledja elementa, nikav sraf to ne moze da resi posto je jednostavno poluga prevelika.

Imam utisak da si radio sa kilavim" malim konfirmatima, kakvih zaista ima najcesce u prodaji, pa da odatle vuces losa iskustva. Problem su im najcesce los dosed za imbus i nepravilan (grub) navoj.

Zasto bi dva puta uvrtao 5X60? Pa kad sam vec dosao dotle da moram da ispravljam jednom gresku, valjda cu da drugi put razmislim i ne napravim je ponovo? A ako treba i treci put... onda je to samo moja greska i sraf nema nista s tim :) Inace kad moras da krenes sa vecim srafom, sve sto si pre toga radio racunaj da je pokidano, pa sa bilo kojim da si radio. Jedino sto ce drzati je onih dodatnih 10mm.

Kako mislis "da iscupam" SPAX? Srafilicom? Ili mislis da ga vucem rukom? Srafilicom ladno, a rukom naravno nikako, ali to isto vazi i za mali konfirmat.

Ne postujem pravilo :) Cak na protiv, nikada ne srafim na toj udaljenosti vec obicno oko 5cm od ivice, iz prostog razloga sto se na 37mm od ivice nalazi perforacija 32/37. A moram da priznam, da za to pravilo nikada do sada nisam ni cuo. Odakle ti je to? Sa ovog USA sajta?
Kod donjeg dela korpusa bokovi tipicno "leze" na donjoj ploci, tako da sama tezina korpusa, ploce i svega onoga sto se unutra nalazi pritiska bok na plocu. Viseci elementi su tipicno dubine 35cm, tako da ce tu jako tesko "da duva promaja".

Dva "lepotana" ili 5 istih ili bilo kojih drugih ni u kom slucaju niti mogu niti treba da izdrze silu uvijanja korpusa. Uvijanje sprecavaju ledja i nema tog srafa niti kolicine srafova koji ce to da izdrze, posto je jednostavno poluga ogromna. Sraf je dug 5cm, a korpus je visok 75cm. Odnos 1:15. Ustvari jos gore, sraf ulazi u bok neka 3cm, a bok je visok 71cm, odnos 1:23. Ni tada nece pustiti sraf, pocepace se iverica.

No da probamo da stvar svedemo na "proste cinioce":
Uvek pusta iverica, nikad ne pusta sraf.
Sraf treba da obezbedi dovoljnu silu pritezanja, kao bi dve ploce korpusa bile fiksirane jedna za drugu i ne bi mogle da se pomeraju medjusobno, sve dok sila ne predje granicu izdrzljivosti iverice.

Ako se oko ovoga slazemo, ostaje samo da vidimo koji od tri pomenuta srafa moze da ostvari najvecu silu pritezanja, a da se ne iscupa iz boka iverice. Klasican 4X50, SPAX 4X50 ili mali konfirmat (veliki mislim da je svima jasno da je ovde nadmocan).
Ja tipujem na mali konfirmat.
Nazalost nemam odgovarajuci moment kljuc kojim bi to mogao da lepo izmerim, ali probacu "divljom" metodom, postepenog povecavanja momenta na srafilici pa "kad pusti" (sad je malo kasno, a zena mi spava, pa ce proba da usledi tek sutra).
Samo jedno pitanje, da bi test bio "fer"? Da li za SPAX ili 4X50 busite neku predrupu u kantu ili busite rupu samo u "ploci" a u kant zavijate "direktno"? Koliko znam samo za konfirmat se busi predrupa pune dubine u kantu (posto jednostavno mora), a srafovi se uobicajeno zavijaju bez nje, vec samo sa rupom kroz plocu.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Zato se sraf kada ga ponovo zavijas prvo gurne u rupu, onda okrece rukom ulevo i gura dok ne "preskoci", zatim polako zavije rukom koliko da uhvati prethodni navoj i tek onda zavija ponovo (ne mogu da verujem da ovo ne znas).
Ripli ili ne, SVAKI Å RAF će da prokliza ako su im navoji različiti pa tu ne pomaže ni jedna tehnika. "Zakucavanje" šrafova sam odavno apsplvirao, hvala na pitanju. :pucko:
Poceli smo pricu od klasicnog 4X50 a ne od SPAX-a
Ove prve nemam pri ruci (davno sam batalio priču sa običnim šrafovima pri povezivanju korpusa) pa sam nesvesno krenuo priču prema SPAX-u. Tu si u pravu. Radi se o "dupetu i glavi" kada se porede obični i SPAX 4x50.
a ovde je uvek problem materijal ne sraf, posto je materijal taj koji "pusti".
:tummenupp:
a mali konfirmat mozes da pritegnes "ko sivonja" bez ikakvih problema.
Na ovo ne bih smeo da se kladim iz ličnog iskustva, a to je verovatno zbog loših kombinacije iverica/navoj na koje sam naletao pa onda važi pravilo "koga zmija ujede..."
metabo wrote:Ako kreneš ša šrafom 5x60 kroz prethodnu rupu od malog konfirmata cenim da ćeš od te iverice da napraviš mleveno meso nakon 2. uvrtanja
mbole wrote:Zasto bi dva puta uvrtao 5X60?
"Prethodna rupa od malog konfirmata" = 1. uvijanje. 5x60=2.uvijanje.
Inace kad moras da krenes sa vecim srafom, sve sto si pre toga radio racunaj da je pokidano, pa sa bilo kojim da si radio. Jedino sto ce drzati je onih dodatnih 10mm
To stoji, zato sam i korektivne mere rekao da budu 4x60 (tu ima šanse da potrefiš isti navoj) ili 5x50. Ti si otišao korak dalje sa 5x60 tako da si se proširio i po duđini i po širini :) što naravno da može.
Ne postujem pravilo Cak na protiv, nikada ne srafim na toj udaljenosti vec obicno oko 5cm od ivice, iz prostog razloga sto se na 37mm od ivice nalazi perforacija 32/37
32/37 smo žvakali milion puta. Ja sam se pozvao na podatke sa USA linka jer su mi bili pri ruci i jer sam se već u prethodnom postu pozvao na link tog prilično autoritativnog sajta, pa makar on bio samo trgovački. 36 ili 37 ovde nije od suštinske važnosti. Ne sećam se kada sam nešto montirao tako blizu ivice da bi mi šraf u korpusu tu smetao. Cenim da ni ti ne praviš "full" perforaciju 32/37 po elementima :buga: koje spajaš. Ili grešim oko procene? :)
Kod donjeg dela korpusa bokovi tipicno "leze" na donjoj ploci,
Kod donjeg dela korpusa bokovi su tipicno sa strane i noge su te koje nose teret jer "hvataju" i bok i dno. U toj varijanti šrafovi koji pritežu korpus nikako ne utiču na 32/37 perforaciju, pa samim tim ne mogu ni da smetaju. Druga je priča koliko to treba ili ne treba. Ja znam razloge i za i protiv, ali to sada nije tema. Za one koje zanimaa kako to radi Festool :) evo linka http://www.cpofestool.com/documents/gui ... _guide.pdf Ni oni ne postavljaju bokove da leže na donjoj stranici korpusa i koliko vidim imaju i "neke rupe" oko sredine.
Uvek pusta iverica, nikad ne pusta sraf.
Sraf treba da obezbedi dovoljnu silu pritezanja, kao bi dve ploce korpusa bile fiksirane jedna za drugu i ne bi mogle da se pomeraju medjusobno, sve dok sila ne predje granicu izdrzljivosti iverice.
:hurra:
ALI
Å ta ćemo ako je majstor koji seče omašio za jedan (dozvoljeni) mm i da nemaš idealan pravougaonik, nego neki trapez ili romb? Eto promaje koju leđa ne mogu da "pokriju" pa treba malo i pritezati šrafovima da ne bi luftirao tanjire. Za tu rabotu dva mala konfirmata na 60cm ipak nisu dovoljna.
Samo jedno pitanje, da bi test bio "fer"? Da li za SPAX ili 4X50 busite neku predrupu u kantu ili busite rupu samo u "ploci" a u kant zavijate "direktno"?
Å to se bušenja predrupa za konfirmate se podrazumevaju onako kako mora. U ivericu UVEK bušim predrupe. Za SPAX 4*50 bušim dvojkom ili 2,5 (zavisi šta mi je pri ruci) u kant iverice i ne do pune dubine, a u čelo naravno nazivnom merom. U čamovinu za SPAX ne bušim predrupe. U bukvu bušim kao za ivericu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Gresis oko procene :) pravim punu perforaciju (poosto je sa siniom i glodalicom to decja igra), a ono cemu smeta su sarke. Taman zakaci za pola cm na mesto gde treba da dodje sraf od sarke. Zeznuo sam se tako par puta.

Bokovi donjeg dela koji idu oko dna, su stari princip koji se koristio pre nego sto su pocele da se upotrebljavaju nogice. Jednostavno se zadrzao. Sistem gde bokovi leze na dnu je neuporedivo jaci, tako da ne vidim zasto bi se koristio ovaj slabiji.
No sve i da koristimo njega, i da imamo gresku od 1mm to jest neka je dno nekakv romb (mada i to je sve redje i redje, od kas su u opticaju CNC rezalice). Da li stvarno mislis da na duzini od 70X60cm sraf, cak bilo koji sraf ne moze da izvije univer za 1mm? Pa to ce da izvede i obican 3X40.

Ako busimo predrupu za obcan/SPAX sraf onda sva njegova prednost (koja se po meni sastoji samo u jednostavnosti rada) pada u vodu. No neka bude, busicu predrupu i za njih.
No videcemo, sad mi dolaze kumovi, pa sam ceo dan rascicavao stan (mora ipak malo da se sredi :)), a ustanovio sam i da nemam obican 4X50 (SPAX i konfirmate imam), tako da ce test da bude odlozen do ponedeljka, eventualno sutra probam samo konfirmat i SPAX. Taman imam nekoliko uzoraka raznih iverica (Eger, Kaindl, Funder...)
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Malkoc čitam ovu temu i vidim svako ima drugačije mišljenje i iskustvo.Rekoh ajde da i ja dodam svoje mišljenje.Naime ja sam kuhinju spajao sa manjim konfirmatima i niti jedan nije popustio niti se okrenuo pa da nedrži ništa dok sa druge strane ormar u kupatilu sam spajao sa većim konfirmatima i naravno kupio sam trostepenasti borer za njih i naravno dogodilo mi se nekoliko puta da mi je šaraf okrenuo i naravno nedrži kako bi trebao.Ja sam iskreno za kombinaciju manji konfirmat i nešto tanji borer od tijela samog šarafa i tako sam radio neke kutije i moram priznati da mi niti jedan nije na taj način okrenuo i drže ko sam vrag.Stoga i ovdje ima ona sto ljudi sto ćudi znači svako ima neko svoje iskustvo i neki svoj način rada koji mu više paše.
Čovijek sniva a Bog realizira!
dj.x
Precizni šegrt

Post by dj.x »

Ja uvjek radim sa manjim konfirmatom 5x50 i busim sa malom burgijom velicine 3mm nekako mislim da je jace,nemislim zbog navoj il nesto vec 7x50 nekako mi ostanu previse tanki zidovi iverala i uvjek koristim imbus konfirmat nekako nemam problem proklizavanja pri zavrtanju mislim na glavu sarafa PZ mi brzo se pohaba.To je moje skromno misljenje
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Konfirmat 5x50 provereno 6000 uvrnutih komada prosele godine :tummenupp: sad trosimo 7x50 i oni rade posao samo sto kaže kolega (dj.x) 7x50 nekako mi ostanu previse tanki zidovi iverala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Konacno se ja danas namestim da ovo probam, sve spremio: univer, 4X50, Spax, Konfirmate, napunio baterije... A onda stanem i pocnem da mislim: sta ja to uopste merim? Pogresnu stvar!

Naime namera mi je bila da polako povecavam moment kojim srafilica priteze do trenutka kada se sraf iscupa iz univera. Ali to je moment kojim pritezem sraf i on samo posredno utice na silu kojom sraf pritiska dve ploce univera jednu za drugu. Ta sila zavisi od momenta pritezanja, ali i od precnika navoja, koraka navoja... Sve u svemu merio bih pogresnu stvar.

Pocnem da razmisljam kako da ismerim pritisak i ne pada mi bas na pamet neka ideja koju bih mogao da ostvarim.

A onda shvatim jos nesto. Sta nas ustvari briga kolika je ta sila?
Ono sto nas interesuje je koliko je cvrst spoj, odnosno koje opterecenje moze da izdrzi nesto sto je zasrafljeno jednom ili drugom vrstom srafa, a da se ne raspadne?

Kod korpusa imamo dve vrste opterecenja koje ga "muce":
1. sila koja deluje vertikalno na (recimo donju) horizontalnu plocu.
2. sila koja deljuje bocno u uglu korpusa (izvija korpus).

U slucaju 1 imamo opet dve varijante:
1.1 spoj kod koga je dno izmedju bokova
1.2 spoj kod koga je dno prisrafljeno odozdo na bokove

U slucaju 1.1 imamo kombinaciju sile i momenta koji pokusavaju da rascepe dno. Pri tom je sila relativno velika a moment relativno mali.
U slucaju 1.2 imamo takodje kombinaciju sile i momenta, ali sada sila pokusava da iscupa sraf iz boka a ne da rascepi dno (moment koji bi da rascepi bok je i ovde mali).
Posto uvek pusta univer, a on je najslabiji upravo na cepanje, mislim da slucaj 1.2 nema mnogo smisla razmatrati.

U slucaju 2 bez obzira kakav je spoj uvek imamo samo moment koji pokusava da rascepi univer.

Znaci ostaju nam 1.1 i 2. Mislim da ceste se sloziti sa mnom da je varijanta 2 daleko kriticnija, odnosno da univer pusta pri daleko manjim opterecenjima u ovom slucaju (da sad ne razglabam teoriju koja dokazuje zasto, znate iz iskustva da je to tako).
Istovremeno, za taj slucaj je lakse napraviti postavku za merenje. No to ce ipak traziti malo vise vremena i izradu neke "naprave" (jednostavne, ali ipak mora da se napravi).

No kako bi isli "do kraja" treba probati i mogucnost "zavijanja-odvijanja-zavijanja" za razlicite srafove, kao i mogucnost "vadjenja" kada se navoj pokida.

Jeste, napravismo nauku od ovoga :)
Al opet, nema drugog nacina da se ustanovi da li je jedan ili drugi spoj bolji, a mislim da je to korisna informacija (doduse ima i toga da sam prilicno tvrdoglav :))
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Profesore "raspadanje" korpusa od iverice je problem kod seljenja namjestaja od iste i muci ljude sirom planete!!! Sigurno se nece raspasti niti jedan ormar, kuhinja, plakar koji se ne pomjeraju sa mjesta bez obzira sa kojim se od pomenutih sarafa sastavljali!!! Najvaznije za dobar postojan korpus je da ledja od lesonita budu iz jednog komada i da su dobro pricvrscena (opet nebitno jesu li ekseri ili nesto drugo samo da je cvrsto) i da se prilikom sastavljanja komad univera u koji ulazi saraf izbusi odgovarajucom burgijom da se nebi rascvjetao!
Sva ova ostala prica mi se cini nebitna, nek svi sastavljaju na svoj nacin samo neka to rade pravilno!!!
Last edited by Sasa on 12 Jan 2011 12:13, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sasa, prilicno se slazem s tobom, al kad smo krenuli u pricu, ajde da je dovrsimo.
Naveci problem koji ja vidim sa 4X50 je upravo sto ljudi kad vec "ne moraju" uopste i ne buse predrupu. Kod konfirmata to jednostavno mora da se uradi.
Druga stvar, je da kad se radi korpus tako da je dno izmedju bokova (sto je jako cesto, a po meni pogresno), zaista ume dno (ili plafon) da se rascepi od veceg pritiska (desilo mi se, doduse kada sam se oslonio nogom na plafon jedne niske fabricke police da bi vezao pertle :))
E tu me bas interesuje sta ce se pokazati bolje.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

To se profesore racuna u nestrucno rukovanje tako da garancija nevazi!!!
Post Reply