Savjet za kupovinu rucnog cirkulara i glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:Mbole pa ovaj PKS 66 A kao da je izmisljen za tebe ;) piljevina free sistem
Za to je ipak moj Festo "malkice" bolji :) narocito kad se setim da ukljucim usisivac :)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

E Profesore gore si napisao da ti se zeleni vise dopada od plavog. Sa ovim ne moras dodatno da trosis R2D2 i struju naravno. E sad problem je sto nakon 2-3 reza moras da cistis taj "piljevina free sistem"

Sto nece jos izmisliti , poceli su sa laserima, sad i ovaj sistem.
molotov353
Brzi dodavač alata

Post by molotov353 »

Ma da, poceli su stavljat sve i svasta na alate. Jos ce izmislit nesto da dok radis podgrijavas rucak :)

Mbole, cini mi se da je to isto, samo je ovaj zeleni cirkular novi a ja sam vodilice izvukao iz kataloga pribora za 2009.
Jos cu provjerit na licu mjesta, ali mislim da cu uzet ovaj zeleni bosch. Kod plavog boscha je sve skuplje, i dodatni pribor i listovi pila.
A posto nisam profi onda mislim da mi je bolje uzet zeleni gdje je sve malo jeftinije. Zato mi je logika "bolje skup hobi nego jeftin profi".

Zvao sam jucer covjeka i ima i oba boscha i one skil masters u trgovini, tako da cu jos odlucit kad ih "uhvatim u ruku".

Hvala svima na odgovorima i savjetima, nisam se ni sjetio da cu izgubit 5-10 mm kad ga budem stavljao u neki stol za cirkular, to se zove dobar savjet :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:E Profesore gore si napisao da ti se zeleni vise dopada od plavog.
Da, bas to sam i mislio. Mozda je stvar ukusa, meni se vise svidjaju precizne masine od velikih.
Pored toga 200W viska nije na odmet.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad budes stavljao cirkular u sto, ploca od 6mm AlMg3 lima je sasvim dovoljno kruta (provereno na glodalici koja je jos zahtevnija po tom pitanju).
Znaci gubis 6mm.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Bez obzira sto kupujes rucni cirkular, razmisljaj da kupis i jedan stabilni
(krecu se oko 100 i nesto evra, a ima i skuplji) jer ima daleko vece mogucnosti.
I ujedno ko danas slavi .........HRISTOS SE RODI.......
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Last edited by dikar on 07 Jan 2011 23:09, edited 1 time in total.
molotov353
Brzi dodavač alata

Post by molotov353 »

Hvala dikar :tummenupp:

Bas mi dobro izgleda taj cirkular, jos da mi dobro legne u ruku i rjesena stvar :)
Jedino ne znam koja je razlika izmedju tog pks 66 AF i ovog pks 66 A, pretpostavljam u dodatnoj opremi.

I sretan Bozic svima
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa ima razlike pogledaj ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=0O03PlWjSkw&NR=1
ovaj valjda ce ti dobro leci u ruke ;)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ralika izmedju A i AF je samo u tome sto uz AF dolazi sina. Inace sam cirkular je isti, to jest kad dokupis sinu za A dobijes AF.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

koliko vidim AF uz ide jedna sina koja je duzine 35cm, sto je malo. Sistem od 2 komada vec kosta 70 tak eur a onda ode budget od 300eur. Molotov izbor ostaje na tebi.

Sto se frezera tice moj glas ide za jaci model POF 1400 ACE. Jaci je za 200w, ima konstanu elektroniku i ima precizno podesavanje dubine reda preciznosti od 1/10mm, Mana mu je sto je skupli za 50eura
http://www.bosch-do-it.de/boptocs2-de/H ... /index.htm
http://www.bosch-do-it.de/boptocs2-de/H ... /index.htm
Last edited by dikar on 08 Jan 2011 10:58, edited 1 time in total.
molotov353
Brzi dodavač alata

Post by molotov353 »

Vjerovatno cu i uzet tu glodalicu ali neki drugi put. Sada sam restego budzet maksimalno tako da nista od toga.
Sto se tice tih vodilica, nesto sam mislio da umjesto da na njih potrosim 100 eura, mogu s lijeve strane od cirkulara na obradak pricvrstit neku dasku ili uglovnicu i onda uz to prislonit papucu cirkulara.
Cini mi se da bi funkcionalnost ostala kao i uz te vodilice, prislonis papucu uz to i imas ravan rez kako ti treba.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sto se tice pomagala pogledaj zadnji tekst metaba o univrezalnom osloncu. To je na pocetnoj strani u gprnjem uglu desno, a ima i po temama. Sto se tice sine pogledaj ovo u ssm verziji http://www.youtube.com/user/seumas2#p/a/u/2/vbI18IcjP38
a i ovo nije lose http://www.youtube.com/watch?v=CH5dW-Qc ... re=related
Last edited by dikar on 08 Jan 2011 14:38, edited 1 time in total.
molotov353
Brzi dodavač alata

Post by molotov353 »

Da, vidio sam to i stvarno izgleda jako kvalitetno razradjeno rjesenje, i moram pohvalit metaba, radi odlicnih tekstova i volje da svoje ideje podjeli s nama ostalima.
Htio sam rec da, bez obzira sto nisam nikad vidio a kamolio radi s njima, te vodilice mi izgledaju malo preskupe za svoju funkciju. Da ides radit ovo pomagalo od metaba za 100 eura napravis 2-3 komada (ako ides kupit sav materijal) koje mozes koristit za vise stvari tako da cu radje ulozit truba i vremena i probat to napravit nego dat 100 eura za vodilicu.
Post Reply