Savjet za kupovinu rucnog cirkulara i glodalice

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
molotov353
Brzi dodavač alata

Savjet za kupovinu rucnog cirkulara i glodalice

Post by molotov353 »

Pozdrav

mislim da necu naci vise stolara na jednom mjestu nego ovdje pa bi zamolio za savjet/preporuku.
Kupio bi nesto elektricnog alata za stolariju kojom se bavim iz hobija, imam oko 300 eura a htio bi rucni cirkular, glodalicu i ekscentarsku brusilicu.

Sto se brusilice tice uzeo bi bosch zeleni najvjerovatnije ovu jacu PEX 400 AE http://www.bosch-do-it.com.hr/boptocs2- ... /index.htm
razlika u cijeni je oko 35 eura (250 kn) http://web-trgovina.profi-al.hr/bosch-h ... brusilice/
Tu je prvo pitanje, posto imam drvenu barku (5 m) koju svake godine izvucem, obrusim i ofarbam hoce li ova slabija brusilica to "izdrzat" ili da radje uzmem ovu jacu?

Sto se cirkulara tice mislio sam ili bosch ili skil masters
http://web-trgovina.profi-al.hr/skil-ma ... uzne-pile/
http://web-trgovina.profi-al.hr/bosch-hobi/kruzne-pile/

Sta mislite o tom skil mastersu? ja sam do sada cuo za skil ali prvi put cujem za ovu skil masters verziju, citao sam da je ustvari bosch vlasnik toga i da je to alat po licenci boscha
Cirkular bi koristio za stolariju jer do sada sto god sam radio sam pilio na ruke ili ubodnom pilom (uzas, radje na ruke).
Razmisljam da uzmem bosch 55A ili SM 5055 a mozda cak 5066.
NIsam nikad radio s rucnim cirkularom pa mi je to dosta nepoznato, vidim da imaju razlicite promjere lista pile i sukladno tome razlicite dubine i brzine rezanja ali malo me buni ova debljina lista.
Ako pise da je debljina lista npr. 16 mm jel mozes ti stavit list od 20 mm ili obrnuto ako je list od 20 mm da stavis onaj od 16 mm, kako to ide?

Nasao sam i ovaj Ferm http://www.centar-alata.hr/elektro-alat ... _info.html
a o njemu ne znam kakav je alat uopce, jedino po cijeni mi se cini nekako prejeftin, pa bi molio savjet i u vezi toga.

I za kraj razmisljam o ovoj glodalici http://web-trgovina.profi-al.hr/bosch-p ... bosch-hobi
procitao sam tekstove u SR i mislim da bi ona zadovoljila moje pocetnicke potrebe pa cak i malo vise tj. naprednije zadatke ako sam dobro shvatio tekstove o glodalici?

Oprostite na poduzem postu ali ipak sam pocetnik koji nije dovoljno bogat da kupuje jeftine stvari a bome niti da kupuje skupo :)

Svaki savjet je dobrodosao
Last edited by molotov353 on 05 Jan 2011 23:30, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pozdrav i tebi molotov i dobro dosao u radionicu.
Prvo napravio si realno dobar izbor hobi alata koji ti treba, zeleni Bosch je ok
Sto se tice cirkulara mozda bi trebalo da trazis model sa dubinom reza od 65-66mm. Ovo ti savetujem zbog toga sto ces videti da rezenje iz ruke nije bas jednostavno (citaj precizno) doduse ima pomagala ali to nije to. i kad tad ces cirkular strpati u stol. Ovde se gubi od 5-10mm, zavisi od izvedbe moze i vise mm. tako ce ti 65mm pasti na 55mm sto je dovoljno da razrezes dasku debljine 2 cola ( 51mm). Kod postvljanja cirkulara u stol veoma je bitno da je papuca jaka i da je u odnosu na lista testere pod 90stepeni. Zato kod kupovine proveri dali se papuca naginje u odnosi na testeru.
drugo ako je osovina 16mm mozes staviti list od 20mm ali sa prstenom 16/20mm. Mislim da je bolje korisiti list sa rupom od 16mm.
Tacno je da je Bosch vlasnik Skil-a, mozda Skil radi neku licencu Boscha ali Skil vazi za ok hobi alat. Skil masters deklariraju kao profi ali koje je kvalitete ne znam. Pre 2-3 meseca sam gledao jedan skilov cirkular delovao je solidno nije bilo naginjanja papuce u odnosu na list.
Last edited by dikar on 06 Jan 2011 00:23, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne postoji list debeo 16mm za rucni cirkular :) razmisli na sta bi to licilo
Ova oznaka 160X16 znaci da je precnik rupe u listu 16mm.
Znaci mozes da stavis list od 20mm, na osovinu precnika 16mm (obrnuto naravno nije moguce) uz pomoc adaptera, ali je uvek bolje koristiti list sa rupom koja je tacna bez dodataka.

Izbor ti je generalno dobar. Moje misljenje je da ako mozes zadrzis se na jednoj marki. Jednostavnije je, a mozda ce neki od dodataka moci da se koristi i na drugom alatu istog proizvodjaca. Na primer sina obicno moze da se koristi i za glodalicu i za cirkular (ne znam da li je tako i kod bosch-a, al bilo bi logicno).

Jedino ne kacim matematiku po kojoj bi ovo mogao da uguras u 300 E :)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Sa boschom nema greske.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Izviniti pod ovim "ako je osovina 16mm mozes staviti list od 20mm" lose sam se "odrazio" :) mislio sam na list sa rupom od 20mm.

Inace na mojoj hobi 89 ide list sa rupom od 30mm, a jas sam montirao list sa rupom 32mm plus prsten ili adapter. Sto da ti kazem sad list ide napred nazad za par mm. Jednstavno prsten je ispao iz lezista posto sajbne imaju malo udubljenje na tom delu, sajbne stezu par cm dalje od osovine. Ovo definitivno moze biti jako opasno
pogledaj i ovaj model Boscha malo je skupli od zelene klase
http://web-trgovina.profi-al.hr/bosch-g ... rofesional
Last edited by dikar on 06 Jan 2011 09:56, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sad sam primetio da si od Boscha ciljao na ovaj model PKS 40, taj ima osovinu od 16mm http://web-trgovina.profi-al.hr/bosch-p ... bosch-hobi
Mislim da je 600w ipak malo za tvrdje i deblje drvo. Ipak trazi masinu od 1200w ili vise, mala rezerva snage na steti.
Ustvari najpre definiraj sto ces rezati, pa onda odluci sto ces kupiti.
I svakako razmisli da ga uguras u stol, pregledaj forum ima dobrih, jednostavnih i jeftinih resenja. Sistemi Bosha i ostalih sa sinom nisu jeftini i ne moze da sve uguras u 300eur.
Last edited by dikar on 06 Jan 2011 10:19, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko uspevam da vidim ove 55A i 66A mogu da idu na sinu (sina se kupuje posebno).
40 ne moze sigurno, a ovaj model 55 (bez A) nisam nasao kod boscha, moguce je da je u pitanju stariji model.
molotov353
Brzi dodavač alata

Post by molotov353 »

Prvo, hvala na odgovorima.
Ma nema sanse da stane u 300 eura, zato mislim da glodalicu ostavim za neki drugi put.

Istina, nema sanse da je list pile 2 cm debeo ali posto nisam radio s time nisam znao na sta se odnosi, zato bolje pitat nekog tko zna.
Dikar, gledao sam taj plavi bosch ali nekako mi je logicnije uzet skuplji hobi alat nego jeftin profesionalni, naravno, moguce da sam u krivu.
Taj GKS 190 kosta isto kao i ovaj PKS 66A i sad ne znam sta da uzmem. Ovaj PKS 66A mi djeluje stvarno dobro i kvalitetno a takva je i cijena.

Sta mislite je bolje uzet taj zeleni bosch ili ovaj plavi?

A za ovu ekscentarsku brusilicu, bolje bi mi bilo uzet ovu jacu?

edit:
mbole te sine sto govoris, to su ove vodilice?:
DODATNI PRIBOR ZA KRUŽNE PILE
2602317030 Vodilica kružne pile FSN 70 dužine 70 cm 333,86 407,31
2602317031 Vodilica kružne pile FSN 140 dužine 140 cm 487,92 595,26
1602319003 Spojni element vodilica kružnih pila 57,10 69,66
2608000426 Stege za FSN 70 i FSN 140 342,05 417,30
1608000114 Klizna papuča vodilica kružnih pila GKS 55, 65, 66E 153,51 187,28
ovo je iz dodatnog pribora boscha za 2009 pa nema PKS 66A
Last edited by molotov353 on 06 Jan 2011 11:32, edited 1 time in total.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Po meni je plavi bolje uzeti ako imas dovoljno para a sto se tice brusilice mislim da si rekao da imas barku pa time i veliku povrsinu bolje da uzmes jacu.
Pozdrav!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

PKS A ima akumulatorski pogon i to ga cini skupim jer je li-jon tehnologija skupa. Namenjen je pre svega za rad na terenu gde nema struje. Priznajem da je praktcniji od modela na struju, nema kablova i nezavisan si od struje. Ali postajes zavisan od baterije, istina nova generacija se jako brzo puni.
Ne znam sto da ti savetujem ipak je to tvoj novac i tvoja odluka, Inace se slazem sa Runerom da je plavi Bosch bolji izbor
molotov353
Brzi dodavač alata

Post by molotov353 »

PKS 66A nema bateriju ili sam ja corav :)
http://www.bosch-do-it.com.hr/boptocs2- ... /index.htm
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Sorry ja sam ispao corav, to sto sam ja mislio da je baterija je spremnik za piljevinu
Last edited by dikar on 06 Jan 2011 12:41, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole pa ovaj PKS 66 A kao da je izmisljen za tebe ;) piljevina free sistem
Last edited by dikar on 06 Jan 2011 13:10, edited 1 time in total.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Posto si amater, svaki alat ce zadovoljiti tvoje potrebe, jer ces paziti kako ces sa njim
raditi.Visina sredstava uvek je odredjujuci faktor, za amatera pogotovo.Ako si se
opredelio za zeleni bosch, uzmi ga, zadovoljice ono za sta ti treba i vise od toga.
Nekad sam se bavio profesionalno stolarijom, sad sam po produkciji u rangu amatera, imam
alate od Kineza(Ferm, Einhel,Temp i dr.) do Boscha i na moje zadovoljstvo svi rade svoj posao i svi traju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da nisu te vodilice. Izgleda da je bosch promenio celu pricu sa vodilicom, mada nije nemoguce da te mogu da pasu na ove nove "A" cirkulare.
Sina koja originalno ide na njih izgleda ovako: http://www.bosch-do-it.de/boptocs2-de/H ... /index.htm
Ove vodilice koje navodis su za modele:
GKS 18 V; GKS 24 V; GKS 55; GKS 55 CE; GKS 65; GKS 65 CE; GKS 66 CE; GKS 68 B; GKS 68 BC; GKS 85; GMF 1400 CE; GOF 900 CE; GOF 1300 CE; GOF 1600 CE; GOF 2000 CE; GUF 4-22 A Professional; PKS 40; PKS 54; PKS 54 CE; PKS 66; PKS 66 CE; POF 1200 AE; POF 1400 ACE
(koliko sam upeo da shvatim), mada je i tu cela prica malkice zbrkana (za neke "podmodele" moze papuca, za neke ne pase...)
Sve u svemu bilo bi dobro da se raspitas direktno kod boscha za Hr sta s cim moze da radi.

Sto se tice dileme PKS 66A ili GKS 190, ja bi se verovatno pre odlucio za PKS (zeleni). Ova GKS 190 mi vise lici na tesarski nego na stolarski alat. Pored toga izgleda mi da je to stari ili neki "specijalni" model posto ga recimo nema u katalogu za Nemacku.
Post Reply