Sklapanje korpusa
Pa dobro bre mBole zar ti jedini nisi čuo najnoviju vest svetskih razmera :mbole wrote:Lepse jeste, ali je problem u cvrstoci. Sraf (bilo iver vijak, bilo konfrimat) drzi daleko bolje od excentra. A kakve su domacice i sta sve njima padne na pamet, bilo bi dobro kad bi drvo moglo da se vari
Pa ljudi izmislili elektrode za varenje drveta.

Pozdrav Misko.
- Marko Enter
- Majstor majstora
A to se tiče najboljeg spoja korpusa, to je po mom iskustvu keks.
Å araf da li je excentar ili iver vijak, uvijek se može rasklimati ili pošto je metal tvrdji od iverala, jednostavno ga raskoli. Tipli se vole rasušiti, pa opet se opetr sve raspada.
To dobro znam po namještaju koji sam napravio za dječji vrtić prije nekih 3 do 4 godine. Sve je još čvrsto kao i prvi dan. Dok je namještaj koji su prije imali bio šarafljen i sav se bio rasklimao već nakon 2 godine, osim ako nije bio stacioniran na jednom mjestu i nedostupan djeci.
Istina je da sam i stavio duplo više keksi nego što se to standardno stavlja, ali ipak su to djeca. Ne može čovjek povjerovati što sve mala djeca mogu rasturiti.
Å araf da li je excentar ili iver vijak, uvijek se može rasklimati ili pošto je metal tvrdji od iverala, jednostavno ga raskoli. Tipli se vole rasušiti, pa opet se opetr sve raspada.
To dobro znam po namještaju koji sam napravio za dječji vrtić prije nekih 3 do 4 godine. Sve je još čvrsto kao i prvi dan. Dok je namještaj koji su prije imali bio šarafljen i sav se bio rasklimao već nakon 2 godine, osim ako nije bio stacioniran na jednom mjestu i nedostupan djeci.
Istina je da sam i stavio duplo više keksi nego što se to standardno stavlja, ali ipak su to djeca. Ne može čovjek povjerovati što sve mala djeca mogu rasturiti.
Mislim da "sushenje tipli" predstavlja nesto sto se desavalo u proslosti... verovatno zbog lepka... ne verujem da je danas problem vise u tome... sipaj dobar lepak u rupu za tipl sa obe strane... i to se vise ne moze rastaviti nikad.... (barem se nadam!)... ista prica je i za kekse... oni jos i nabubre od vlage u lepku.. pa se dodatno stegnu i ako se tako zalepe... nema vise rasturanja... cak ni namernog.ado wrote:Zoranp, nisam sa keksom radio, dali se i on vremenom sasusi kao drvena tipla?
p.s. svakako su i tiple i keksi (lepljeni dobrim lepkom) izdrzljiviji i dugotrajniji spoj od bilo kog drugog nacina sklapanja metalom (shrafovi bilo koji, ekscentri, ekseri... itd)
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 11:18, edited 1 time in total.
Keks je u iverici bolji od tipla.
Pre svega rupa za keks u iverici je mnogo preciznija od rupe za tipl. Drugo keks je od materijala koji je bas pravljen za tu namenu (bubrenje), dok je tipl obicno od bukovine (i to lose). Keks prenosi sile na veću površinu mekanog materijala kao što je iverica nego tipl (nije tipl taj koji strada, strada iverica oko nega).
E kad je rec o punom drvetu tu vec tipl radi bolje.
Pre svega rupa za keks u iverici je mnogo preciznija od rupe za tipl. Drugo keks je od materijala koji je bas pravljen za tu namenu (bubrenje), dok je tipl obicno od bukovine (i to lose). Keks prenosi sile na veću površinu mekanog materijala kao što je iverica nego tipl (nije tipl taj koji strada, strada iverica oko nega).
E kad je rec o punom drvetu tu vec tipl radi bolje.
Ovo je diskutabilno, posto se keksanje radi "iz ruke"... i zahteva umesnost i paznja kod onoga koji radi, kao i odlican alat (keksarica)... ako se rupe za tiple rade na ozbiljnoj profesionalnoj tiplerici... ocekujem da tu nema "greske"...mbole wrote:....
Pre svega rupa za keks u iverici je mnogo preciznija od rupe za tipl.....

Problem je u samom materijalu i alatu. Kekserica je u principu glodalo, i ide "uzduz", tako da je bocna povrsina rupe daleko finija.
Za tipl se busi rupa relativno malog precnika, i gde je brzina burgije daleko manja, samim tim mnogo vise se kida iverica, a problem je i izvlacenje strugotine koje jos dodatno pospesuje kidanje.
Znaci ne pricam o tome kako je zleb za keks pozicioniran, vec o tome kakvi su "zidovi" tog zleba.
Za tipl se busi rupa relativno malog precnika, i gde je brzina burgije daleko manja, samim tim mnogo vise se kida iverica, a problem je i izvlacenje strugotine koje jos dodatno pospesuje kidanje.
Znaci ne pricam o tome kako je zleb za keks pozicioniran, vec o tome kakvi su "zidovi" tog zleba.