CNC - "Mašinice"

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

boggy wrote:Vidjao sam i ranije CNC masine pravljene od mdf...
Vidjao sam i ja takve sto im je prikacen dremel

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Marko Enter wrote:
boggy wrote:Vidjao sam i ranije CNC masine pravljene od mdf...
Vidjao sam i ja takve sto im je prikacen dremel

pozdrav Marko
Da,... mada moze i bilo koji mali frezer za skidanje viska furnira... moze se ozbiljnije usrafiti u postolje...
Ja se licno ne bi bunio da i ovaj frezer koji imam prisrafim na cnc... :)
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Ccc ko je govorio o medijapanu, mada ih ima i po onome što pročitah rade sasvim pristojno ( verovatno će ih ljudi prebaciti na aluminijum ili čelik konstrukciju kad dođu do više novca ).Drugo namera mi je bila ba pogledaš mašinu pod rednim brojem 39.
Uvidećeš da upošte nije naivna, radne dimenzije su joj 800*800*150 a spoljne (gabariti) su 1200*1200*1100, težina mašine je 80 kg.Lično mislim po vemu što znam a i što sam uspeo da pročitam u zadnje vreme da je ovo sasvim dovoljo jednoj radionici, sem ukoliko nismo baš tolike sreće pa da nam utrče poslovi od 1.000.000 komad ( serija ) u vrednosti 2.000.000 pa još rok isporuke 20 dana, onda j... ga okreneš lepo braću Kineze kao i svako normalan i pitaš ih za cenu a ti gospodski odelo i kravatu pa kažeš ljudima sigurno dobijate u navedenom roku samo prvo uplatite avans od 1.400.000 jevreja.:lol::lol::lol:

E sad Marko ako si je video tačno je da joj je prikačen Dremel, ali si mogao da vidiš i šta radi, a ukoliko smatraš da treba jača mašina onda okači recimo ovako nešto:
Image
ili lepo promeniš nosač na Z osi i zakačiš glodalicu koju imaš.;)

Pozdrav Misko.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Misko wrote:Ccc ko je govorio o medijapanu, mada ih ima i po onome što pročitah rade sasvim pristojno ( verovatno će ih ljudi prebaciti na aluminijum ili čelik konstrukciju kad dođu do više novca ).Drugo namera mi je bila ba pogledaš mašinu pod rednim brojem 39.
Uvidećeš da upošte nije naivna, radne dimenzije su joj 800*800*150 a spoljne (gabariti) su 1200*1200*1100, težina mašine je 80 kg............
Ok je sve to... pregledah ih sve letimicno... samo nisam skapirao koliko sve to kosta.. ne razumem se u forinte...
drugo.. velika je stvar da li se "shpingla" odnosno sipka sa navojem kojom se pomera glodalica po osama, gonjena step motorom, kupuje u Merkuru (one od metar) ili je uradjena na strugu... isto tako "matica" po kojoj se vrti... da li sve to zajedno ima zazor (luft) i koliki (da li je isti u svim pozicijama)..

Od ovoga i jos gomile stvari zavisi da li ces imati funkcionalni model/maketu CNC glodalice ili alat...

p.s. Nemojte me pogresno shvatiti, ali ja to posmatram iz svog ugla.. i ako zelim da mi se izbusi rupa od 6mm, na poziciji 55,5mm/48.3mm onda to ocekujem da se desi barem u toleranciji +/- dva deseta dela milimetra..
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Sada više upošte ne sumnjam da ćemo ovu temu očigledno morati ti i ja da razradimo najvećim delom dok se spavči CNC- a ne probude.Ajmo ovako što se tiče tolerancija normalno je i za mene da zahtevam isto što i ti, e sad bio bih krajnji lažov kad bi rekao da sam video te špingle od metar u Merkuru, dalje koliko mi je poznato navoj bi trebao da bude trapezni recimo špingla je sa korakom 16/5, ( na nekim mašimama sam imao recimo servo motore ali gonjenje pneumatskim motorima ) upravo takva špingla ti daje preciznost,ali nije samo stvar do špingle nego i same matice kroz koje se "vozi" moraju biti sa što manje lufta znači minimalni zazor.Normalno ima još mnogo toga što trba napisati al dosta za sada.
Nego pade mi na pamet da se ne bi administratori sajta bunili da pozovemo putem mejlova određene ljude na koja sam naišao na raznim forumima danas pa da vidimo i njihov način razmišljanja, obzirom da se ludi koliko sam pročitao ovom temetikom bave godinama.(svaki savet je dobrodošao zar ne ? )

Pozdrav Misko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno da se ne bi bunili. Pa svrha svakog foruma je da ima sto vise clanova koji prave interesantne diskusije.
Nismo mi nikakvo "tajno drustvo" niti "zatvoreni klub".
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Misko wrote:Sada više upošte ne sumnjam da ćemo ovu temu očigledno morati ti i ja da razradimo najvećim delom dok se spavči CNC- a ne probude.Ajmo ovako što se tiče tolerancija normalno je i za mene da zahtevam isto što i ti, e sad bio bih krajnji lažov kad bi rekao da sam video te špingle od metar u Merkuru, dalje koliko mi je poznato navoj bi trebao da bude trapezni recimo špingla je sa korakom 16/5, ( na nekim mašimama sam imao recimo servo motore ali gonjenje pneumatskim motorima ) upravo takva špingla ti daje preciznost,ali nije samo stvar do špingle nego i same matice kroz koje se "vozi" moraju biti sa što manje lufta znači minimalni zazor......
Shpingle od metar sam video u Merkuru negde pored srafova... u kutiji... razne M-debljine... a videh ih i na ovim Madjarskim masinicama...

Sto se tice shpingli za cnc, generalno.. ima ih svakakvih do veeeeoooma brutalnih... gde navoj u "matici" formiraju kuglice koje posebnim kanalom se dokotrljaju sa pocetka na kraj matice... kada se jedna "potrosi" tokom kretanja... ne smem ni da pomislim koliko samo to chudo kosta... ali dobro... ne treba nam to... ali shpingla koja se koristi na mashinskom strugu, ili takav princip ... je vec nesto o cemu mozemo pricati... ako vec vrtimo ovu pricu...
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 01:34, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zar strugovi ne koriste sistem kontramatice da bi eliminisali zazor pri vodjenju navojnih vretena? Brem su takvi bili oni koje sam zagledao (doduse malo su stariji).
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Ne smete(po mom misljenju)stedeti na navojnim vretenima,oni su ti koji daju kliznost,tacnost,lakocu a i nece se tako lako zaglaviti na prasinu,znam lika koji zna gde to ima,nisu mnogo skupi kupuju se na duzni metar sa sve caurom i imaju kuglice,mislim da su americke(htedoh je i ja praviti,metalski deo sam savladao,nepremostiva mi je bila elektronika)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dule wrote:Ne smete(po mom misljenju)stedeti na navojnim vretenima.....
Upravo ovo zelim da kazem... ali ne znam ni koliko bi solidna navojna vretena kostala... ono sto moze u Merkuru da se nabavi je smesno sto se cene tice...

Dule, kad se setis gde se mogu nabaviti ta vretena baci neki link... pa da nastavimo dalje... a sto se "elektronike" tice.. mislim da ne treba da brines... ima ovde, na forumu, dovoljno elektronicara.... ;)
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 10:42, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Zar strugovi ne koriste sistem kontramatice da bi eliminisali zazor pri vodjenju navojnih vretena? Brem su takvi bili oni koje sam zagledao (doduse malo su stariji).
Bole, mislim da pre svega navojno vreteno mora biti spremljeno pedantno od boljeg celika... e sad, kako ce se resiti da ne bude zazora... pa cak i moze da ga bude... to se softverski moze do neke mere kompenzovati.. ali sta cemo ako se zazor razlikuje od pozicije do pozicije, ili varira zbog bilo kog uzroka... to, na primer, ocekujem...
Zatim... dolazimo do fiksiranja tih matica... pa pravljenja delova za fiksiranje... te se sve komplikuje ...

Mislim da bi sa gotovim i solidnim navojnim vretenima koja imaju vec nacin na koji se fiksiraju, ugradjen, ukljucen u cenu, pojeftinili i pojednostavili posao, a dobili preduslov da ne pravimo maketu CNC masine nego alatku.
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 10:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slazem se bogy. Samo sam hteo da napomenem sistem koji je dosta jednostavan a kortisti se decenijama (ako ne i vekovima).
Inace se u CNC razumem ko Marica u kriv... Pokusao sam da ispratim jednu diskusiju na drugom forumu oko CNC-a (odatle sam preneo onu poruku), al nakon otprilike trece poruke vise nista nisam razumeo :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Slazem se bogy. Samo sam hteo da napomenem sistem koji je dosta jednostavan a kortisti se decenijama (ako ne i vekovima).
Ma ok... ali to sto navodis nije napravljeno od trivijalnih delova, kao sto su shpingle i matice iz Merkura... te je i to dobro... drugo, mora se obezbediti sto lakse obrtanje... sto na starim strugovima nije uvek slucaj... jer se time stedi na snazi step motora.... i izbegava potencijalno "preskakanje"... jer step motor nema proveru pozicije (preskupo za nas budzet) nego ako ne uspe da okrene za odredjeni ugao (sve korake ili step-ove koje si mu poslao)... nikom nista... preskocio je i zabole ga... :lol:
mbole wrote:Inace se u CNC razumem ko Marica u kriv... Pokusao sam da ispratim jednu diskusiju na drugom forumu oko CNC-a (odatle sam preneo onu poruku), al nakon otprilike trece poruke vise nista nisam razumeo :)
Pa ni ja se ne razumem preterano, ali eto... imam "posmatracko" iskustvo u pravljenju jednog malog metalskog struga, koga je pravio moj otac iz hobija (iako uopste nije metalostrugar niti alatnicar po struci, a strug RADI)... pa ponesto "nabadam".
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 10:57, edited 1 time in total.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Koliko sam video i proxxon je izbacio mali cnc strug , kosta mislim oko 2000 eura

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Evo dalje, za oblik radne podloge, predlazem da nam inspiracija sto vise bude Festool-ov MFT (Multifunction table)... znaci stolarski princip, medijapan ploca sa rupama za stege... posto ocekujem da se Festool pribor za ovaj sto moze nabaviti posebno... a i zato sto mi nista pametnije ne pada na pamet. :rolleyes:

Image
Last edited by boggy on 11 Mar 2008 12:25, edited 1 time in total.
Post Reply