Vidjao sam i ja takve sto im je prikacen dremelboggy wrote:Vidjao sam i ranije CNC masine pravljene od mdf...
pozdrav Marko
Da,... mada moze i bilo koji mali frezer za skidanje viska furnira... moze se ozbiljnije usrafiti u postolje...Marko Enter wrote:Vidjao sam i ja takve sto im je prikacen dremelboggy wrote:Vidjao sam i ranije CNC masine pravljene od mdf...
pozdrav Marko
Ok je sve to... pregledah ih sve letimicno... samo nisam skapirao koliko sve to kosta.. ne razumem se u forinte...Misko wrote:Ccc ko je govorio o medijapanu, mada ih ima i po onome što pročitah rade sasvim pristojno ( verovatno će ih ljudi prebaciti na aluminijum ili čelik konstrukciju kad dođu do više novca ).Drugo namera mi je bila ba pogledaš mašinu pod rednim brojem 39.
Uvidećeš da upošte nije naivna, radne dimenzije su joj 800*800*150 a spoljne (gabariti) su 1200*1200*1100, težina mašine je 80 kg............
Shpingle od metar sam video u Merkuru negde pored srafova... u kutiji... razne M-debljine... a videh ih i na ovim Madjarskim masinicama...Misko wrote:Sada više upošte ne sumnjam da ćemo ovu temu očigledno morati ti i ja da razradimo najvećim delom dok se spavči CNC- a ne probude.Ajmo ovako što se tiče tolerancija normalno je i za mene da zahtevam isto što i ti, e sad bio bih krajnji lažov kad bi rekao da sam video te špingle od metar u Merkuru, dalje koliko mi je poznato navoj bi trebao da bude trapezni recimo špingla je sa korakom 16/5, ( na nekim mašimama sam imao recimo servo motore ali gonjenje pneumatskim motorima ) upravo takva špingla ti daje preciznost,ali nije samo stvar do špingle nego i same matice kroz koje se "vozi" moraju biti sa što manje lufta znači minimalni zazor......
Upravo ovo zelim da kazem... ali ne znam ni koliko bi solidna navojna vretena kostala... ono sto moze u Merkuru da se nabavi je smesno sto se cene tice...Dule wrote:Ne smete(po mom misljenju)stedeti na navojnim vretenima.....
Bole, mislim da pre svega navojno vreteno mora biti spremljeno pedantno od boljeg celika... e sad, kako ce se resiti da ne bude zazora... pa cak i moze da ga bude... to se softverski moze do neke mere kompenzovati.. ali sta cemo ako se zazor razlikuje od pozicije do pozicije, ili varira zbog bilo kog uzroka... to, na primer, ocekujem...mbole wrote:Zar strugovi ne koriste sistem kontramatice da bi eliminisali zazor pri vodjenju navojnih vretena? Brem su takvi bili oni koje sam zagledao (doduse malo su stariji).
Ma ok... ali to sto navodis nije napravljeno od trivijalnih delova, kao sto su shpingle i matice iz Merkura... te je i to dobro... drugo, mora se obezbediti sto lakse obrtanje... sto na starim strugovima nije uvek slucaj... jer se time stedi na snazi step motora.... i izbegava potencijalno "preskakanje"... jer step motor nema proveru pozicije (preskupo za nas budzet) nego ako ne uspe da okrene za odredjeni ugao (sve korake ili step-ove koje si mu poslao)... nikom nista... preskocio je i zabole ga...mbole wrote:Slazem se bogy. Samo sam hteo da napomenem sistem koji je dosta jednostavan a kortisti se decenijama (ako ne i vekovima).
Pa ni ja se ne razumem preterano, ali eto... imam "posmatracko" iskustvo u pravljenju jednog malog metalskog struga, koga je pravio moj otac iz hobija (iako uopste nije metalostrugar niti alatnicar po struci, a strug RADI)... pa ponesto "nabadam".mbole wrote:Inace se u CNC razumem ko Marica u kriv... Pokusao sam da ispratim jednu diskusiju na drugom forumu oko CNC-a (odatle sam preneo onu poruku), al nakon otprilike trece poruke vise nista nisam razumeo