Pneumatska heftalica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
diplmajstor
Majstor

Pneumatska heftalica

Post by diplmajstor »

Nedavno sam pazario pneumatsku heftalicu i uz nju dobio bočicu ulja. Prvi put koristim alat ovog tipa i oduševljen sam. Molio bih iskusne majstore za savet kako da održavam pištolj: Neki prodavci kažu da treba da imam posebnu jedinicu za nauljivanje alata koja se montira direktno na kompresor, druga verzija se montira ispred alata, a ja sam uz heftalicu dobio samo kanticu ulja i uputstvo da dnevno sipam 2-3 kapi direktno u vazdušni priključak. Da li je to dovoljno za neforsiranu upotrebu, kad potrošim ulje - gde da kupim novo, kog tipa-komercijalni naziv i slično. Hvala majstorima unapred na odgovorima :)
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

Dobro si se setio da ovo pitaš. I ja sam se suočio sa istim pitanjem.
Jedva čekam da se neko pojavi sa odgovorom pa da rešimo i ovu dilemu.
Ne veruj ženi koja laže...
parketar
Majstor

Post by parketar »

U principu najbolje bi bilo da imas nauljivac i posebno crevo na kompresoru koje ces koristiti samo za pneumatske alate a za farbanje da imas drugo crevo.Ako se ne bavis profesionalno time i ne koristis preterano heftalicu moze i da se sipa samo po koja kap ulja direktno u prikljucak i bice dovoljno.ulje koje koristis za to neznam kako se zove ali trazi ulje za podnazivanje sivacih masina.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

diplmajstor wrote:Nedavno sam pazario pneumatsku heftalicu i uz nju dobio bočicu ulja. Prvi put koristim alat ovog tipa i oduševljen sam. Molio bih iskusne majstore za savet kako da održavam pištolj: Neki prodavci kažu da treba da imam posebnu jedinicu za nauljivanje alata koja se montira direktno na kompresor, druga verzija se montira ispred alata, a ja sam uz heftalicu dobio samo kanticu ulja i uputstvo da dnevno sipam 2-3 kapi direktno u vazdušni priključak. Da li je to dovoljno za neforsiranu upotrebu, kad potrošim ulje - gde da kupim novo, kog tipa-komercijalni naziv i slično. Hvala majstorima unapred na odgovorima :)
Ајд' овако:
Најбоље је да имаш такозвану припремну групу - сабирник воде па зауљивач и евентуално редуцир вентил да можеш и притисак да одредиш и ту почињу нове дилеме.....
Колико треба капи уља да иде на сат рада?
Које уље (кад потрошиш узорак)?
Црево за тајрад НЕ СМЕ да се користи за друге намене - замисли фарбање са повременим додавањем уља :pucko:
Кад све сабереш своди се на то што су ти рекли - капни две-три капи у улаз уља у машину и ожежи. Кад потрошиш то уље купи неко SAE 10W30 и гурајдаље а успут размишљајкако ништа није вечито па ни твоја хефталица :oskyldig:
Дођох, видех, побледех
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Vidi ja imamu radionici zauljivac ali kad sklapam u staroj kuci nemam imam samo kompresor.Kad nemas zauljivac dovoljno je svaki dan da kanes tri kapi ulja i drsku gde kacis crevo za vazduh i obavezno stavi kap kadotvoris sarzer u na leziste gde klizae udarna igla. Sto se tice ulja nikako SAE vec masinsko ulje za precizne masine koje imas kupiti u svakoj prodavnici koja prodaje delove za sivace masine jer je ono neagresivno za gumice na piustolju. Ako stavis neko drugo moze da nagrize ili naduva gumice pa ce doci do cepanja istih.
Pozrdrav!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Dok sam bio zaposlen (sada sam u penziji) radio sam između ostaloga na održavanju pneumatskih strojeva i koristili smo posebno ulje za pneumatiku, koje se zove Polar 100, ali ne sjećam se proizvođača. Bilo bi dobro kontaktirati firme, koje imaju linije pakiranja (tamo se najčešće koristi pneumatika), kao šećerane, mlinare,proizvodnja pića,ulja i t.d. i saznati gdje se može nabaviti ulje.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Све то специјално је много фино.
Ја преко 30 година користим кључ за одвијање/завијање шрафова, пнеуматску бушилицу, чеону брусилицу (50000 обр/мин) клешта за поп-нитне а у зауљивачу је стално SAE 30 и ништа од тих машина се не буни.
само је један разлог: гумице су праве од праве уљеотпорне гуме а не ово што продају по пијацама - чим види кантицу са уљем одмах се угоји.
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bea servis ima ulje koje je namenjeno za pneumatski alat:
011 27 58 555
011 20 83 594
Adresa:
111 Nova 23 (Visnjicka Banja)
http://www.bea-srbija.co.rs/
Link na katalog: http://www.bea-srbija.co.rs/katalogbea.pdf

Za cenu vec moras da ih zoves (pakovanje je od 1L)

Slobo, ne bi se bas slozio s tobom. Ako postoje dva ulja, i sa oba ce neki uredjaj raditi, to ne znaci da nije bolje koristiti ono koje je bas za to namenjeno. Naravno postoji faktor koji se zove cena, al ne verujem da litar toga kosta ko leva ruka i desna noga. Ako je za hoby potrebe taj litar ce trajaaaaati, a ako se neko time profi bavi, onda je cena pokrivena iz onoga sto radi. E sad sto mi strasno volimo da "stedimo" i da pronalazimo razne zamene je vec sasvim druga prica.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Професоре,
често се ни ја сам са собом не слажем. У време кад сам почео да набављам пнеуматски алат за таква уља се ишло на запад. Ионда сам себи кажем " боље било-какво него никакво" и сипам оно што је при руци. Машина се не буни, ја се не буним и свима лепо. Икад се следећи пут враћам уместо кантице уља носим неку алатку.
Да приметим и ово: Да ли ће боље подмазати неки двотактни мотор неко квалитетно уље или обичан двотактол? Чињеница је да се двотактол лакше размути у бензину али је и чињеница да добро уље много боље подмазује.
Нисам имао намеру да убеђујем него само преносим своје искуство а свако бира како ће да квари своју машину.
Срећна нова година свим мајсторима (а и онима који би то да буду)
Дођох, видех, побледех
diplmajstor
Majstor

Post by diplmajstor »

Hvala na iscrpnim odgovorima :buga:
runer wrote:Kad nemas zauljivac dovoljno je svaki dan da kanes tri kapi ulja i drsku gde kacis crevo za vazduh i obavezno stavi kap kadotvoris sarzer u na leziste gde klizae udarna igla.
Ovo nisam znao, mislio sam da one 2 kapi prođu u ceo mehanizam, ali iz runera govori iskustvo, tako da to sigurno neće da škodi :cool:
Kad naiđe oluja jedni grade zidove - drugi prave vetrenjače
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kad ti ponestane originalnog ulja kupi šivanol ili bagat ulje za masine i cepaj do mile volje(ja tako godinama):tummenupp:
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply