Glodala za CNC mašinu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
Chocobo
Dodavač alata

Glodala za CNC mašinu

Post by Chocobo »

Slučajno sam našao ovaj forum (drago mi je što postoji :)), pa da iskoristim priliku da postavim par pitanja.

Imam CNC mašinu koju prvenstveno koristim za obradu drveta (za "primenjenu umetnost" - table, znaci, grbovi, ukrasi itd.), ali mi nabavka glodala predstavlja mali problem.

Za sada sam se snalazio tako što sam naručivao neka glodala iz Nemačke i Amerike, a neka sam uzimao ovde (kod CMT distributera). Međutim, CMT nema svega što mi treba, pa me interesuje kako se ljudi snalaze sa nabavkom glodala?

Konkretnije...

V-Bit od 60 stepeni se može nabaviti (CMT ga pravi). Njihov 90 stepeni V-Bit izleda da nema savršen centar (vrh glodala u odnosu na centar shank-a/stabla), pa sam morao naručivati dobre V-Bitove od 90 stepeni iz Amerike. Međutim, kod nas nikako ne mogu naći 45 ili 120 stepeni V-Bit glodala.

End mill-ovi mogu biti problem, pošto CMT-ovih nema uvek na lageru, a i nemaju sve dijametre ili dužine bitova. Npr, najmanji end-mill koji CMT pravi je diametar od 3mm, a meni bi trebao i 2mm. Takođe, trebao bi mi end mill od 6mm (dijametar), ali da ima dužinu/visinu reznog dela od 35 i više milimetara. Trebaji mi solid carbid bitovi, ne HSS.

Ball nose glodala CMT pravi, ali za sada ih nisam uzimao ovde, jer još uvek imam par komada što sam ranije naručivao iz Nemačke.

Najveći problem su mi engraving bitovi. Jednostavno, nigde i nikako ne mogu da ih nađem. Našao sam jednu firmu (iz Subotice, zaboravio sam ime) koja distribuira mašine i alate od neke Francuske velike firme (ako se dobro sećam), ali njihovi alati imaju nestandardu širinu "shank"-a (mislim da kod nas to zovu "stablo" glodala). Da li postoji neka firma koja prodaje graverska glodala za CNC mašine? Na primer, ovakva glodala: http://www.techno-isel.com/H850/HTML/Ro ... ls_45.html (serija 37, sa desne strane)

Takođe, interesuje me da li neko u Srbiji nudi "dust collector"-e, kao što je ovaj: http://grizzly.com/products/1-1-2-HP-Du ... tor/G1028Z. Treba mi manji dust collector, a ne ciklon varijante za hale koje sam do sada uspeo da nađem kod nas.

Vacuum table, za držanje materijala na CNC mašini. Da, znam da čovek može i sam to napraviti, ali me interesuje da li kod nas iko to nudi kao gotov proizvod.

Kvalitetni materijali za CNC obradu su kod nas, izgleda, još uvek samo san. Na primer, HDU (SignFoam) je savršen materijal za pravljenje svega i svačega. Međutim, izgleda da kod nas takav materijal niko ne nudi, ili ja ne mogu da ih pronađem. Da li neko zna za sličan proizvod? (SignFoam ima sve karakterstike drveta, a nema njegove mane; savršeno je čvrst, ne upija vlagu, seče se kao puter, lako se farba, itd, itd).

Takođe imam problema da nađem aluminijum za graviranje. Konkretno, aluminijum mogu pronaći, ali je problem naći ofarban (ili "anodoziran", kako su mi rekli da se još zove) aluminijum koji mogu samo da odgraviram i završim posao. Kao, na primer, materijal koji se koristi za prednje ploče audio opreme. Znam da to neko negde ima i prodaje, ali ja nisam uspeo da ga pronađem.

Doduše, ja sam u Novom Sadu, pa je moguće da većina stvari koje tražim nisu dostupne u NS-u, pa zato i imam problema. Ili je moguće da sam se suviše navikao na Internet, pa pokušavam sve preko Interneta da pronađem, umesto da listam oglase :(

Ako uspem da dobijem odgovor na bilo koje pitanje, biću vam zahvalan :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Chocobo wrote:.....

Takođe imam problema da nađem aluminijum za graviranje. Konkretno, aluminijum mogu pronaći, ali je problem naći ofarban (ili "anodoziran", kako su mi rekli da se još zove) aluminijum koji mogu samo da odgraviram i završim posao. Kao, na primer, materijal koji se koristi za prednje ploče audio opreme. Znam da to neko negde ima i prodaje, ali ja nisam uspeo da ga pronađem.

....
Nemam nijedan prihvatljiv odgovor ni na jedno pitanje, na zalost,... samo hocu da kazem da anodizirani (eloksirani) aluminijum i ja trazim bezuspesno... nekoliko godina...

U jednom trenutku su nekako nestale radionice za eloksiranje iz Beograda, i koliko znam, jedino se eloksaza (kvalitetna, koja ne menja nijansu na suncu) radi jos u Nishu, u Nisalu, i opet, koliko znam, minimalna kolicina aluminijuma koju zele da rade je 500kg. Cak i proizvodjaci aluminijumskih hladnjaka za elektronske komponente u Nishu prodaju neeloksirane hladnjake... i nude plastifikaciju u crno kao "alternativu".

Gotov, eloksirani aluminijumski lim, nisam takodje uspeo da nadjem "na tablu"... i jedino sto sam video da moje kolege rade je da kupe praznu (namensku) eloksiranu aluminijumsku plocu sa vec izbusenim rupama za rek kutiju, pa je onda izgraviraju.... ima ih predstavnik Rittala, u Rakovici, ali ne crne. I to mi se cini kao preskupo resenje.

toliko :)

pozdrav

bogi

p.s. Koliko ti je velika CNC masina, odnosno kolike dimenzije materijala moze da primi?
Last edited by boggy on 15 Jan 2008 13:01, edited 1 time in total.
Chocobo
Dodavač alata

Post by Chocobo »

boggy wrote:Nemam nijedan prihvatljiv odgovor ni na jedno pitanje, na zalost,... samo hocu da kazem da anodizirani (eloksirani) aluminijum i ja trazim bezuspesno... nekoliko godina...

U jednom trenutku su nekako nestale radionice za eloksiranje iz Beograda, i koliko znam, jedino se eloksaza (kvalitetna, koja ne menja nijansu na suncu) radi jos u Nishu, u Nisalu, i opet, koliko znam, minimalna kolicina aluminijuma koju zele da rade je 500kg. Cak i proizvodjaci aluminijumskih hladnjaka za elektronske komponente u Nishu prodaju neeloksirane hladnjake... i nude plastifikaciju u crno kao "alternativu".

Gotov, eloksirani aluminijumski lim, nisam takodje uspeo da nadjem "na tablu"... i jedino sto sam video da moje kolege rade je da kupe praznu (namensku) eloksiranu aluminijumsku plocu sa vec izbusenim rupama za rek kutiju, pa je onda izgraviraju.... ima ih predstavnik Rittala, u Rakovici, ali ne crne. I to mi se cini kao preskupo resenje.

toliko :)

pozdrav

bogi
Bogi,

Hvala ti za odgovor. Idem od tuge da se bacim sa mosta ;)
boggy wrote:p.s. Koliko ti je velika CNC masina, odnosno kolike dimenzije materijala moze da primi?
Površina (obradiva, po kojoj mašina može da se pomera) je 1000mm x 580mm. Međutim, pošto materijal moram još uvek pričvršćivati šrafovima, bude za koji cm manja površina.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Površina (obradiva, po kojoj mašina može da se pomera) je 1000mm x 580mm. Međutim, pošto materijal moram još uvek pričvršćivati šrafovima, bude za koji cm manja površina.
Kolika je radna visina? Mislim na Z-osu...

pozdrav

bogi
Chocobo
Dodavač alata

Post by Chocobo »

boggy wrote:
Kolika je radna visina? Mislim na Z-osu...

pozdrav

bogi
10cm, ali... alu profili kao podloga, pa MDF "potrošna" podloga na tome, pa visina glodala - ostane oko 4-6 cm, zavisno od glodala koje koristim. Najdeblji materijal koji sam koristio, do sada, je bila bukva od 35mm, tako da za sada nisam imao problema sa z osom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam da li ovo moze da ti zavrsi posao kao engraving bit makar samo za drvo:
http://www.festool.net/mediandoweb/inde ... =1&AKTIV=1

Image
Verovatno ga nemaju kod nas na lageru, ali do sad je uvek moglo da se naruci.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

El si sam pravio CNC glodalicu ili si kupio gotovu masinu ?

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Sa malim zakašnjenjem i pozivom da se pridružiš na temi CNC - mašinice, firma koja prodaje glodala koja ti terbaju se nalazi u Beogradu i zove se Flexmatic. koliko sam video i cene glodala su više nego pristupačne obzirom da su original Iselova kakva ti i trebaju.
A moguće je da ti mogu pomoći i oko materijala.
Ah da njihov sajt http://www.flexmatic.co.yu/

Pozdrav Misko.
Last edited by Misko on 11 Mar 2008 00:51, edited 1 time in total.
rvisi
Dodavač alata

Post by rvisi »

Kvalitetni materijali za CNC obradu su kod nas, izgleda, još uvek samo san. Na primer, HDU (SignFoam) je savršen materijal za pravljenje svega i svačega. Međutim, izgleda da kod nas takav materijal niko ne nudi, ili ja ne mogu da ih pronađem. Da li neko zna za sličan proizvod? (SignFoam ima sve karakterstike drveta, a nema njegove mane; savršeno je čvrst, ne upija vlagu, seče se kao puter, lako se farba, itd, itd).
Mislim da je ovo sto si trazio po pitanju materijala za CNC obradu
http://www.cadpro.co.rs/oprema/sika/blo ... paste.html
Post Reply