Imam CNC mašinu koju prvenstveno koristim za obradu drveta (za "primenjenu umetnost" - table, znaci, grbovi, ukrasi itd.), ali mi nabavka glodala predstavlja mali problem.
Za sada sam se snalazio tako što sam naručivao neka glodala iz Nemačke i Amerike, a neka sam uzimao ovde (kod CMT distributera). Međutim, CMT nema svega što mi treba, pa me interesuje kako se ljudi snalaze sa nabavkom glodala?
Konkretnije...
V-Bit od 60 stepeni se može nabaviti (CMT ga pravi). Njihov 90 stepeni V-Bit izleda da nema savršen centar (vrh glodala u odnosu na centar shank-a/stabla), pa sam morao naručivati dobre V-Bitove od 90 stepeni iz Amerike. Međutim, kod nas nikako ne mogu naći 45 ili 120 stepeni V-Bit glodala.
End mill-ovi mogu biti problem, pošto CMT-ovih nema uvek na lageru, a i nemaju sve dijametre ili dužine bitova. Npr, najmanji end-mill koji CMT pravi je diametar od 3mm, a meni bi trebao i 2mm. Takođe, trebao bi mi end mill od 6mm (dijametar), ali da ima dužinu/visinu reznog dela od 35 i više milimetara. Trebaji mi solid carbid bitovi, ne HSS.
Ball nose glodala CMT pravi, ali za sada ih nisam uzimao ovde, jer još uvek imam par komada što sam ranije naručivao iz Nemačke.
Najveći problem su mi engraving bitovi. Jednostavno, nigde i nikako ne mogu da ih nađem. Našao sam jednu firmu (iz Subotice, zaboravio sam ime) koja distribuira mašine i alate od neke Francuske velike firme (ako se dobro sećam), ali njihovi alati imaju nestandardu širinu "shank"-a (mislim da kod nas to zovu "stablo" glodala). Da li postoji neka firma koja prodaje graverska glodala za CNC mašine? Na primer, ovakva glodala: http://www.techno-isel.com/H850/HTML/Ro ... ls_45.html (serija 37, sa desne strane)
Takođe, interesuje me da li neko u Srbiji nudi "dust collector"-e, kao što je ovaj: http://grizzly.com/products/1-1-2-HP-Du ... tor/G1028Z. Treba mi manji dust collector, a ne ciklon varijante za hale koje sam do sada uspeo da nađem kod nas.
Vacuum table, za držanje materijala na CNC mašini. Da, znam da čovek može i sam to napraviti, ali me interesuje da li kod nas iko to nudi kao gotov proizvod.
Kvalitetni materijali za CNC obradu su kod nas, izgleda, još uvek samo san. Na primer, HDU (SignFoam) je savršen materijal za pravljenje svega i svačega. Međutim, izgleda da kod nas takav materijal niko ne nudi, ili ja ne mogu da ih pronađem. Da li neko zna za sličan proizvod? (SignFoam ima sve karakterstike drveta, a nema njegove mane; savršeno je čvrst, ne upija vlagu, seče se kao puter, lako se farba, itd, itd).
Takođe imam problema da nađem aluminijum za graviranje. Konkretno, aluminijum mogu pronaći, ali je problem naći ofarban (ili "anodoziran", kako su mi rekli da se još zove) aluminijum koji mogu samo da odgraviram i završim posao. Kao, na primer, materijal koji se koristi za prednje ploče audio opreme. Znam da to neko negde ima i prodaje, ali ja nisam uspeo da ga pronađem.
Doduše, ja sam u Novom Sadu, pa je moguće da većina stvari koje tražim nisu dostupne u NS-u, pa zato i imam problema. Ili je moguće da sam se suviše navikao na Internet, pa pokušavam sve preko Interneta da pronađem, umesto da listam oglase

Ako uspem da dobijem odgovor na bilo koje pitanje, biću vam zahvalan