najduzi rez

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

vujke wrote:Hvala opet, dosta si mi pomogao.
Greska u proracunima, menjanje planova, aljkavo secenje na stovaristima sam video kao najvece nedostatke usluznog secenja. Ako vec imas mogucnosti da iseces tu plocu kako treba, zasto ne bi sam?
Greska u proracunu moze da bude samo tvoja (posto ti radis proracun).
Kad das krojnu listu, i dobro je prekontrolises sa onima sto je unose, sve sto promene ili aljkavo iseku, jednostavno im vratis i trazis da urade ponovo.

Naravno ima razlike i od stovarista do stovarista, ali i od ciste srece, tipa ko je za masinom i da li je guzva pa zure.
Opet, gresaka u secenju je sve manje, od kad je vecina stovarista nabavila CNC rezalice.

Nije nemoguce iseci bez krzanja, ali je prilicno zametno, trazi dobar i ostar list, i pristojan cirkular. Dosta prostora. Puno "cinculiranja" dok namestis tacne dimenzije...
Najvise vremena ti uzme kantovanje (sto bi reko Muja: Ćuj ba ćito Hasanaginicu... heb*vo..., drugim recima igrao sam i tako).
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Vujke nisi napisao koji cirkular sa sinom imas. Inace u ovu grupu ima veoma dobre masine, ali i pored kvaliteta krzanje je neizbezno.
Ja poznajem par stolara koji su plakare i regale izradjivali jos od 70 tih godina kad se iverica pojavila , a formatizeri su bili naucna fantastika. Sekli su ivericu iskrinim cirkularima veoma polako , a ostavljali su 2-3mm iznad mere (to je zona cepanja, krzanja) posle su ta 2-3 mm rucnim rendetom rendali do potrebne mere. E kad su stigli formatizeri i usluzno secenje ovu su tehniku batalili.
vujke
Brzi dodavač alata

Post by vujke »

dikar wrote:Vujke nisi napisao koji cirkular sa sinom imas. Inace u ovu grupu ima veoma dobre masine, ali i pored kvaliteta krzanje je neizbezno.
Ja poznajem par stolara koji su plakare i regale izradjivali jos od 70 tih godina kad se iverica pojavila , a formatizeri su bili naucna fantastika. Sekli su ivericu iskrinim cirkularima veoma polako , a ostavljali su 2-3mm iznad mere (to je zona cepanja, krzanja) posle su ta 2-3 mm rucnim rendetom rendali do potrebne mere. E kad su stigli formatizeri i usluzno secenje ovu su tehniku batalili.
Ova sina prihvata svaki cirkular, a krzanje izbegava tako sto ima neke plasticne umetke sa strane koji pritiskaju ivicu.
Ali da pojasnim, jos je nemam, ali se razmisljam da nabavim.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

A koja je to sina neka fabricka (cini mi se da Woltcraft sinu) ili home made varijnta ?
vujke
Brzi dodavač alata

Post by vujke »

Ne, u pitanju je mala americka firma koju vodi neki Grk. Zove se Eurekazone.
Ovo mu je nalog na YT - http://www.youtube.com/user/eurekazone#g/u
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nema te sine a ni rucnog cirkulara koji moze izvesti kvalitetan rez bez predrezaca(ili paraca)nazalost.:butter:
ako ce se seci sa rucnim onda mora predrezivanje od 1-2 mm pa komplet rez(2 puta za isti rez)manje vise ni to nije problem nego je caka u tome sto te testere imaju jako mali fi i vrte se velikom brzinom, te u materijal ulaze pod velikim uglom u odnosu na materijal) a uz to se i mnogo brze tupe(a da nepricamo o amelju koji se nalazi u univeru,zato ili bataliti i kupovati univer isecen na stovaristu ili se "otvoriti"za neki formatizer.;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply