Briketirka i briketi

Razne teme o raznim stvarima
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

Mozda sam dosadan ali orjentaciono gore dole 200 e ne igra ulogu cak je i moj otac zainteresovan sto me iznenadjuje.:rodna:
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

gore- dole moze bit i puno vise od 200 eura .jer sam ja dobio dosta dijelova skoro pa dzaba :stolt:
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

Tajnu treba cuvati!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

:cool::forvonad::rodna::P:/:D:buga::stolt::pucko::troona::sjuk::hurra::forvonad::rodna:

sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

нашао сам један оглас.
ако не смета ту је а ако смета неки црвени нека обрише

Metano obrisao
smeta
Last edited by metabo on 23 Dec 2010 19:29, edited 1 time in total.
Дођох, видех, побледех
knez91
Šegrt

Post by knez91 »

poz
trebaju mi neki informacije ako sam pogodio mesto gde cu ih pitati ;)
interesuje me da li neko zna nekoga ko proizvodi briketirke, i koja je cena, da li neko ima iskustva sa onima koji prave one mini brikete (kao smoki :) ) i da li oni lepo gore?... nista veliko me ne interesuje, sto manja to bolja.....
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ako misliš na one male šta prave kao "smoki" to ti je pelet a njih imaš za naći po cijeni od 2000€ pa nadalje a o tome je već bilo pisano samo se nemogu sjetiti gdje točno.Ako bi radio te pelete onda ti treba i peć za pelete malo je drugačiji sistem rada od običnih peći zbog samog iskorištenja gorive mase.A za obične velike brikete to imaš u ovoj temi da čitaš i naći ćeš sve šta te interesira.
Čovijek sniva a Bog realizira!
knez91
Šegrt

Post by knez91 »

ok. tnx
sada jos nesto da pitam, da li ima u novom sadu ili okolini neko ko bi hteo da mi usluzno uradi , ja bi doneo piljavinu a on da napravi brikete (te velike)?
ako ne znate to da pitam jos nesto evo nekog klipa na netu http://www.youtube.com/watch?v=5kkW9XiBPq4 sada da li je ovo moguce u praksi, mislim da li ce goreti ili je ovo prodavanje magle, od cega je ova smesa, jos nesto da li se treba osusiti ovakav briket da bi goreo?
nikola_VUK
Zarezivač olovaka

Post by nikola_VUK »

Još jedna stvar koja se ovde nije spominjala, postoje dodatci za kotlove za centralno grejanje koji se srafe umesto vrata u gorionik, koji kostaju oko 600e i time vam omogucavaju grejanje na pelet tako da oni koji vec imaju kotlove mogu da ih prerade, inace prilikom proizzvodnje peleta (pretpostavljam zbog trenja) postižu se velike temperature tako da piljevinu nije potrebno dodatno prosusisvati, a kod mašina je valjda najveci problem alat kroz koji prolazi i koji oblikuje pelet, Kinezi ga slabo okale pa se brzo istupi.
Mene je to sve zanimalo tako da ovo što pišem su prenesene informacije sa drugih foruma.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije punjenje peletama jedino sto je potrebno kotlu. Pelet razvija vecu temperaturu nego drva i ugalj, tako da kotao mora da bude pravljen za njega, inace izgore.
Kinezi koriste los osnovni materijal (naravno, zato sto je jeftin), koji jednostavno ne moze da se termicki (ili termohemijski) obradi na odgovarajucu tvrdocu.
nikola_VUK
Zarezivač olovaka

Post by nikola_VUK »

Ako se ne varam i ugalj i pelet su negde oko 18.000 kalorija. Evo ga link sa presekom, nadam se da se ne tretira kao reklama:
http://www.etazgrejanje.com/cms_upload/ ... et_set.pdf
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

18000 MJ/Kg je kolicina toplote koju moze da da kilogram goriva. To ne govori na kojoj temperaturi ono sagoreva.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:18000 MJ/Kg je kolicina toplote koju moze da da kilogram goriva. To ne govori na kojoj temperaturi ono sagoreva.
А ту се пита вентилатор! Више ваздуха=већа температура.
Кад ћумур гори сам таман је да се пече роштиљ. Кад се "поћера" вентилатором онда и гвожђе топи.
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ima jos po koja promenjljiva u toj jednacini :)
Ajmo malo hemije za osnovnu skolu:
Brzina hemijske reakcije (a sagorevanje, to jest oksidacija je hemijska reakcija, i sto je veca brzina sagorevanja to se postize visa temperatura), zavisi od tri i po stvari:
1. osobine materija koje stupaju u hemijsku reakciju
2. temperature na kojoj se reakcija odvija
3. dodirne povrsine izmedju dve materije
3,5. prisustva katalizatora (katalizator je "neuobicajena" pojava, pa se zato vodi "na pola")

Pelet gadja stavku broj 3. Veliku povrsinu. Posto je sitan (u odnosu na cepanicu, briket ili ugalj), dodirna povrsina za istu zapreminu/masu je mnogo veca, pa je time i veca brzina reakcije.
Naravno ako mu pridavis kiseonik, on nema kud, ali stvar i jeste upravo u toj regulaciji. Gomila klasicnih kotlova jednostavno ne moze da dovoljno "udavi" vazduh, ili ako nema automatske regulacije, "cug" koji je vazio za krto gorivo nije ni priblizno isti za pelet.
Na kraju, pelet da bi imao svoje prednosti, ustvari i treba da sagoreva na dosta visokoj temperaturi, pa ako ga "pridavis", onda ga jednostavno nisi iskoristio do kraja.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

briketirka sve bolje radi :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ct-NGf5NRlk[/youtube]

Post Reply