festool TS55, varijante?

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

ZAAK wrote:dakle ovaj link gdje je novinar recimo "testirao" oba proizvoda govori da su prakticki isti... festo radi svoje filozofije ima cijenu koju ima. daleko od toga da je to los alat ( dapace vrhunski je ) ali je vrlo diskutbilno u ovome slucaju jeli bilji od makite

@mbole - globalno trziste kazes, pa ono je puno ovakvih bezveznjakovica kao i mi ovdje koji nisu nista pametniji od nas, u biti smatram da smo mi pametniji ;)
Kupi Makitu onda.
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

susjed / prijatelj ima TS55 i koristim ga vrlo cesto... narucujem makitu ove dane i potruditi cu se napraviti "usporedni test" ;)
posjedujem domino tako da dobro znam sto festo moze, svjestan sam mogucega blagoga rizika u ovoj kupovini ali ako ne probam..... necu nikada znati. no ako sam uspio ustedio sam 200eur za koje mozemo pojesti janje a ono ce tada biti toliko slatko da ni mastercard to ne moze platiti!!!
top10
Šegrt

Post by top10 »

Pozdrav! Svojedobno sam posjetio pogon u Deuche gdje se radi ovaj alat i imam poneku od istih. Za Festo se može reći samo "odlično" naspram svega preostalog što je "dobro ili vrlo dobro". Mogućnost dogradnje pojedine alatke bilo kada(za 5-15god), proizvodi se (unutrašnjost) isključivo u nijemca, vrhunski čelik kod ležaja, vrhunska regulacija(dubina, širina, snaga...), jednom riječju kupiš alatku za života. Jedina mana je "vrhunska cijena".
Tko spava, nije budan!
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

Vjerojatno me jos malo _ebe sto nikada nisam volio tu zemlju, tu kulture, nikada nisam cijenio njihove automobile itd..... Ali to definitivno nije predmet teme

no usporedni test uskore, primam prijedloge za nacin testiranja ;)
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

ZAAK wrote:Vjerojatno me jos malo _ebe sto nikada nisam volio tu zemlju, tu kulture, nikada nisam cijenio njihove automobile itd..... Ali to definitivno nije predmet teme

no usporedni test uskore, primam prijedloge za nacin testiranja ;)
Možeš testirati npr. kako ćeš jednog dana kad kupiš neki drugi alat od Makite, npr. ubodna pila ili glodalica spojiti istu stvar na svoju šinu.
Ili kako ćeš taj systainer koji dobiješ sa SP600 staviti na svoj usisavač od Makite.
Ili kako ćeš kupiti dužu šinu kad posao bude to zahtjevao (i neka ta šina ima rupe na sebi po 32mm standardu).
I kad budeš trebao kutnik za precizno piljenje pod kutem predloži neko rješenje za tu Makitu.
I kad budeš prodavao cirkular radi manjka posla ili prelaska na noviji model isto ćeš se sjetiti zašto nešto košta malo više.

Predloži svoja rješenja tih par osnovnih problema ovdje kad budeš testirao.

Btw. U Hrvatskoj je razlika u cijei oko 70-tak EUR, ne znam gdje kupuješ, ali očigledno je za Makitu malo veća akcija s razlogom.
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

razlika je u njemackoj cca 200eur
sina je od festa i makite potpuno ista i alati/sine su medjusobno izmijenjivi

sve mi ovo slici na raspravu kako je Golf uber auto ( i mercedes naravno ) a ostalo nista nevalja
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

ZAAK wrote:razlika je u njemackoj cca 200eur
sina je od festa i makite potpuno ista i alati/sine su medjusobno izmijenjivi

sve mi ovo slici na raspravu kako je Golf uber auto ( i mercedes naravno ) a ostalo nista nevalja
Ok, obzirom da nemam namjeru raspravljati o Golfovima ovdje pozdrav.
Dobronamjerno sam pokušao ukazati na svoje mišljenje da postoji razlog zašto je nešto skuplje od nečega drugog i da je to
jednostavno takav poredak stvari u svijetu, ali sad vidim da nema smisla.

Imaš baš pravi razlog zašto kupuješ Makitu, a ne Festool, a to je ljubav prema Hondi :-)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ZAAK link sam ti dao posto je bio uporedan test Festa, Makite i De Walta. To da novinari navijaju za neki brend ja tacno, ali ne znaci da znaju sto je stolarija.
A sto se komparacije festo - golf tu se na slazem. Festo, Mafel su igraci u profi profi klasi alata (ili u Rols Royce klasu), njih jednostavno ne zanimaju ostali igraci imaju svoju cenu i drze je.
Plunge saw ili uranjajucu testera je patent Festa (citiram Mboleta ili Metaba ovosam od bjih saznao na forumu) i niko nije proizvodio alat u ovoj kategoriji. Rok patenta je prosao i sad svi veliki igraci (i neveliki,- na alibaba ima i par kineza) proizvode ovu kategoriju tetsere.
Inace i ja licno sam za jeftiniji alat ( a ko nije) Ako ces raditi samo drvo onda Makita, a za iver proveri ili ako mozes testiraj. Koliko znam Festo iver sece bez cupanja melamina, a za Makitu ne znam
Pozdrav
Last edited by dikar on 27 Oct 2010 17:30, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Razalika u ceni nije bas 200eur pogledaj ovde na amazon .de
http://www.amazon.de/dp/B000UYZ4FW/?smi ... B000UYZ4FW
hummel
Zarezivač olovaka

Post by hummel »

ZAAK
trosi li tko mozda takvu igracku?
Imao sam slicnu dilemu.....Festool, ili Makita i odlucio sam se za Makitu zbog cene i jos nekih pogodnosti.
Za sada sam zadovoljan radom mashine, mada ne mogu da je poredim sa Festool-om, jer tu pilu nisam ni drzao u ruci :)
Da budem iskren, ne koristim je za stolarske poslove, vec za parketarske (precizna rezanja ugradjenog parketa kod ugradnje bordura i sl. zezalica) Dakle, ne rezem punim kapacitetom dubine i ne tako cesto, ali mashina se ponasa izvanredno (precizna, a robusna, mirna u radu, ne primecujem pad okretaja ni gubitak snage, regulacija dubine reza odlicno resena, ergonomija gotovo savrsena).
Ono sto joj ja zameram je slab izbor duzina letvi. Ako se dobro sjecam, standardna letva je 1,4m, a sledeca u ponudi je duzine 3m. Ovde su mi ljudi dali korisnu sugestiju da se mogu koristiti festool-ove letve jer su kompatibilne sa Makitom i da se makitine letve mogu nastavljati koriscenjem posebnih "spojnica", pa je kombinacija duzina letve moguca.

Imam i jednu nejasnocu u konstrukciji same mashine. Naime, sve na netu dostupne mashine imaju ugradjen razdjelni klin, a Makita ga nema. Moze li neko protumaciti ovu "invalidnost" Makite? :)
Last edited by hummel on 05 Nov 2010 20:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Problem razdvojnog klina kod potapajucih cirkulara je u tome sto on nekako mora da bude uvucen dok se ne napravi dovoljno reza da ima gde da stane. Ako se dobro secam to se resava tako sto je klin "na oprugu". E sad zasto Makita to nije stavila... ko ce ga znati.
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

top10 wrote:Pozdrav! Svojedobno sam posjetio pogon u Deuche gdje se radi ovaj alat i imam poneku od istih. Za Festo se može reći samo "odlično" naspram svega preostalog što je "dobro ili vrlo dobro". Mogućnost dogradnje pojedine alatke bilo kada(za 5-15god), proizvodi se (unutrašnjost) isključivo u nijemca, vrhunski čelik kod ležaja, vrhunska regulacija(dubina, širina, snaga...), jednom riječju kupiš alatku za života. Jedina mana je "vrhunska cijena".
evo samo da obavijestim cijenjeno citateljstvo...

Uvoznik festoola u hr je imao neku akciju na TS55EBQ pa se ipah odlucih na tu opciju. dakle alat je izvrstan bla, bla, bla.... no definitivno se ne "tresem" kada otvaram kutiju....

nego na pili pise "made in NIJE DEUCHE" :D :D :D :D

pgodite gdje ce proizvodi, iskreno mene boli tuki gdje je napravljena ali kako mi je drago.....
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

U MNE nije sigurno!!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako mislimo na istu kutijiu, onda na kutiji pise gde je napravljena kutija :)
Naime kutije za Festov alat (Systainer) nisu Festov proizvod.

Inace, danas sam svracao do novog uvoznika za Srbiju (trebala mi jedna kopir caura za glodalicu), i koliko mi rece zadnjih nekoliko meseci je u toku akcija (na nivou Festa, znaci ne lokalno) gde se po standardnoj ceni dobija dodatni pribor. Kako za koji alat, recimo uz TS ide dzabe sina.
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

nisam mislio na kutiju nego na samom cirkularu pise "made in.... e pa nije draga vam savrsena zemlja njemacka"
Post Reply