Sklapanje korpusa

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Moj kum inache stari i pravi stolar (koji me je inache i zarazio stolarijom)poklonio mi je tri ugaone stege od pre isusa,cheshke su proizvodnje i krakovi su im po 25 centimetara.Masivne su i jake i posle ko zna koliko godina rada nisu dobile "lufta".I pored toga ih retko koristim,jedino kad su u pitanju vetji komadi nameshtaja(ormari preko 2m visine).Inache sve sklapam na "stolu" sopstvene proizvodnje 200x110 presvuchen chojom za bilijarske stolove(lako se chisti,ne oshtechuje ivice i klizi koliko treba)
VELIKE tajne MALIH majstora
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Trebalo bi da mogu da je oprave, al na zalost ne znam ni jednog dobrog bravara, mozda cak pre kod nekog metalostrugara (i ja bi da opravim moju). To je u sustini standardan trapezni navoj, i trebalo bi da postoji odgovarajuca ureznica. Stare Kugleksove radnje u Gen. Zdanova, gde su mogle da se pronadju takve kerefeke vise nema. Ne znam da li je negde preseljena ili su je nacisto ukinuli.
Ova NID-ova, je sa "normalnom" trapeznom maticom, to jest bez sistema za brzo otvaranje, i vec je neko vreme meracim, al kad god je nadjem, nemam pri sebi para (ili je kraj meseca :) ), a kad imam onda je ne nadjem u radnji. Stara prica, cas fali kofa cas fali voda.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

mBole, NiD-ove stege imaš u svakoj radnji koja prodaje Einhell alate, a pošto si ti iz Batajnice pogledaj malo U Tošinom Bunaru,tamo ih uvek ima a ako ne buvljak na Novom Beogradu (mada tamo neki zanju i da preteraju sa cenom pa i do 2000 din).:)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ma znam gde ih ima (radim na Vozdovcu, pa mi je recimo WH, na 100 metara od firme).
Al kad svratim obicno nema para u dzepu (evo bas sad nameravam, i naravno imam 100 din u novcaniku :( ), a kad ima love, onda zaboravim.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

vladapvlvc wrote:Moj kum inache stari i pravi stolar (koji me je inache i zarazio stolarijom)poklonio mi je tri ugaone stege od pre isusa,cheshke su proizvodnje i krakovi su im po 25 centimetara.Masivne su i jake i posle ko zna koliko godina rada nisu dobile "lufta".I pored toga ih retko koristim,jedino kad su u pitanju vetji komadi nameshtaja(ormari preko 2m visine).Inache sve sklapam na "stolu" sopstvene proizvodnje 200x110 presvuchen chojom za bilijarske stolove(lako se chisti,ne oshtechuje ivice i klizi koliko treba)
Tako se radi iverica.Jedina stega koju koristim je moja leva ruka sa kojom obuhvatim oba komada i srafim.Ako malo pobegne opustim sraf pa ga ponovo usmerim i stegnem,inace ja busim pilot rupu samo na stranici.Sraf sam busi kant drugog komada,potrebna je malo jaca srafilica.Ja imam makitu 6280 i prezadovoljan sam.Ako je isuvise pobeglo,onda po starom srpskom obicaju uzimam cekic(gumeni) i resavam problem.Mnogo srafova sam ovako uradio bez ikakvih problema.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta znam, ja valjda nisam dovoljno "jak u ruke" (nije ni cudo posto uglavnom kuckam po tastaturi sto i nije bas posao koji razvija misice :) ). A i imam vremena koliko god mi je potrebno, pa mi nije problem da ga potrosim malo vise da bih lepo uhvatio stegama i bio siguran da nece da pobegne. Posto uglavnom radim konfirmatom, moram da busim komplet rupu, i u trenutku kad burgija "hvata" kant uvek mi malo pobegne ako nije stegnuto.
A i inace sam tip koji mnogo vise voli da potrosi malo vise vremena, kako bi "iz prve" uradio kako teba, nego da popravljam.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Sve je to lepo,ali kako odvojiti pare za festool alat?Danas sam malo procunjao po netu i definitivno sam odlepio za cirkularom ts 55 i frezerom 1010,mocne spravice.Kako to radi kod tebe Bole?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sta da ti kazem. Radi. Jeste da ja to ne koristim preterano, ali zaista je zadovoljstvo kad pocnes da radis, i sve "ide samo". Znaci nikakva budzenja, nema da stuca, nema potrebe da se snalazis. Ne hvalim ih ja "onako", vec zato sto sam zaista zadovoljan i sto stvarno do danas nisam video bolje osmisljen sistem.
Alat je stvarno robusan. Kad udjes recimo cirkularom u materijal (bas smo kod Djagija probali neku hrastovu letvu, i to onako "iz ruke"), jednostavno nema nikakve promene u zvuku cirkulara, on samo klizne i odradi svoje. Isto je i sa glodalicom.
Ako te zanima, a usput sam ti, javi se pa mozes da svratis da pogledas pre nego sto se odlucis. Ipak je to dosta para, i treba dobro odvagnuti.
E sad kako navatati pare, je vec tema na koju ne umem da dam savet ("i tata bi sine" :) ). Ja sam u jednom trenutku imao i spucao ih na ovo.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

becka75 wrote:Sve je to lepo,ali kako odvojiti pare za festool alat?Danas sam malo procunjao po netu i definitivno sam odlepio za cirkularom ts 55 i frezerom 1010,mocne spravice.Kako to radi kod tebe Bole?
Pazi sad doletiš u Beograd u Mass alate,zažmuriš uhvatiš se za novčanik u kome se nalazi spremljena suma i izgovoriš : "ALAT NA SUNCE; PARE NA RUKE"!!!:lol::lol::lol:

A kad dođeš kući ženi obavezno čestitaj 8 Mart sa jednom ružom i prijavi joj šta si kupio( napad je najbolja odbrana ).

Pozdrav Misko.
djagi
Majstor

Post by djagi »

Sto se tice alata stvarn o je ekstra,i izuzetno lepo radi,kome treba da kupi bez razmisljanja.Mbole je odradio prezentaciju kod mene i nema dileme to je to.Ja sam gledao ubodnu istog proizvodjaca na sajmu pre neku godinu mislim da sama ide.I sve pare vredi i mislim da nije skupo
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh, da nije skupo... bogami skupo je. Al zato daje mnogo, to jest odnos para i muzike je dobar.

Pade mi napamet jedan nacin za skupljanje para za alat:
Sta ste uzeli zenama za 8. Mart?
Ja sam mojoj uzeo 100 Evra :)
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Uf mBole ja pokušao isto da je zapalim za 100 jevreja pa je malo falilo da se ponovo podiže spomenik "neznanom junaku" u Beogradu.
Ali što rekoše neki pametniji ljudi :"Beganova majka nikad nije zaplakala", kako je došlo do nesporazuma, jednostavno sa klincem sam obišao u jutarnjoj šettnji Mass alate, a Festa....
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

Ja sam mojoj nashao posao,a ja prelazim u HOBISTE.
vladapvlvc
Samostalni majstor

Post by vladapvlvc »

pa dosta sam ja radio(valjda)
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Ja za sklapanje korpusa koristim excentricne vijke i po potrebi dodam jos drvene tiple. Jeste malo sporije, ali je mnogo ljepse. Ne vide se nigdje sa vanjske strane glave vijaka.
sa zenom i cikularom nije se saliti!
Post Reply