Sklapanje korpusa
- vladapvlvc
- Samostalni majstor
Moj kum inache stari i pravi stolar (koji me je inache i zarazio stolarijom)poklonio mi je tri ugaone stege od pre isusa,cheshke su proizvodnje i krakovi su im po 25 centimetara.Masivne su i jake i posle ko zna koliko godina rada nisu dobile "lufta".I pored toga ih retko koristim,jedino kad su u pitanju vetji komadi nameshtaja(ormari preko 2m visine).Inache sve sklapam na "stolu" sopstvene proizvodnje 200x110 presvuchen chojom za bilijarske stolove(lako se chisti,ne oshtechuje ivice i klizi koliko treba)
VELIKE tajne MALIH majstora
Trebalo bi da mogu da je oprave, al na zalost ne znam ni jednog dobrog bravara, mozda cak pre kod nekog metalostrugara (i ja bi da opravim moju). To je u sustini standardan trapezni navoj, i trebalo bi da postoji odgovarajuca ureznica. Stare Kugleksove radnje u Gen. Zdanova, gde su mogle da se pronadju takve kerefeke vise nema. Ne znam da li je negde preseljena ili su je nacisto ukinuli.
Ova NID-ova, je sa "normalnom" trapeznom maticom, to jest bez sistema za brzo otvaranje, i vec je neko vreme meracim, al kad god je nadjem, nemam pri sebi para (ili je kraj meseca
), a kad imam onda je ne nadjem u radnji. Stara prica, cas fali kofa cas fali voda.
Ova NID-ova, je sa "normalnom" trapeznom maticom, to jest bez sistema za brzo otvaranje, i vec je neko vreme meracim, al kad god je nadjem, nemam pri sebi para (ili je kraj meseca

Tako se radi iverica.Jedina stega koju koristim je moja leva ruka sa kojom obuhvatim oba komada i srafim.Ako malo pobegne opustim sraf pa ga ponovo usmerim i stegnem,inace ja busim pilot rupu samo na stranici.Sraf sam busi kant drugog komada,potrebna je malo jaca srafilica.Ja imam makitu 6280 i prezadovoljan sam.Ako je isuvise pobeglo,onda po starom srpskom obicaju uzimam cekic(gumeni) i resavam problem.Mnogo srafova sam ovako uradio bez ikakvih problema.vladapvlvc wrote:Moj kum inache stari i pravi stolar (koji me je inache i zarazio stolarijom)poklonio mi je tri ugaone stege od pre isusa,cheshke su proizvodnje i krakovi su im po 25 centimetara.Masivne su i jake i posle ko zna koliko godina rada nisu dobile "lufta".I pored toga ih retko koristim,jedino kad su u pitanju vetji komadi nameshtaja(ormari preko 2m visine).Inache sve sklapam na "stolu" sopstvene proizvodnje 200x110 presvuchen chojom za bilijarske stolove(lako se chisti,ne oshtechuje ivice i klizi koliko treba)
Sta znam, ja valjda nisam dovoljno "jak u ruke" (nije ni cudo posto uglavnom kuckam po tastaturi sto i nije bas posao koji razvija misice
). A i imam vremena koliko god mi je potrebno, pa mi nije problem da ga potrosim malo vise da bih lepo uhvatio stegama i bio siguran da nece da pobegne. Posto uglavnom radim konfirmatom, moram da busim komplet rupu, i u trenutku kad burgija "hvata" kant uvek mi malo pobegne ako nije stegnuto.
A i inace sam tip koji mnogo vise voli da potrosi malo vise vremena, kako bi "iz prve" uradio kako teba, nego da popravljam.

A i inace sam tip koji mnogo vise voli da potrosi malo vise vremena, kako bi "iz prve" uradio kako teba, nego da popravljam.
Sta da ti kazem. Radi. Jeste da ja to ne koristim preterano, ali zaista je zadovoljstvo kad pocnes da radis, i sve "ide samo". Znaci nikakva budzenja, nema da stuca, nema potrebe da se snalazis. Ne hvalim ih ja "onako", vec zato sto sam zaista zadovoljan i sto stvarno do danas nisam video bolje osmisljen sistem.
Alat je stvarno robusan. Kad udjes recimo cirkularom u materijal (bas smo kod Djagija probali neku hrastovu letvu, i to onako "iz ruke"), jednostavno nema nikakve promene u zvuku cirkulara, on samo klizne i odradi svoje. Isto je i sa glodalicom.
Ako te zanima, a usput sam ti, javi se pa mozes da svratis da pogledas pre nego sto se odlucis. Ipak je to dosta para, i treba dobro odvagnuti.
E sad kako navatati pare, je vec tema na koju ne umem da dam savet ("i tata bi sine"
). Ja sam u jednom trenutku imao i spucao ih na ovo.
Alat je stvarno robusan. Kad udjes recimo cirkularom u materijal (bas smo kod Djagija probali neku hrastovu letvu, i to onako "iz ruke"), jednostavno nema nikakve promene u zvuku cirkulara, on samo klizne i odradi svoje. Isto je i sa glodalicom.
Ako te zanima, a usput sam ti, javi se pa mozes da svratis da pogledas pre nego sto se odlucis. Ipak je to dosta para, i treba dobro odvagnuti.
E sad kako navatati pare, je vec tema na koju ne umem da dam savet ("i tata bi sine"

Pazi sad doletiš u Beograd u Mass alate,zažmuriš uhvatiš se za novčanik u kome se nalazi spremljena suma i izgovoriš : "ALAT NA SUNCE; PARE NA RUKE"!!!:lol::lol::lol:becka75 wrote:Sve je to lepo,ali kako odvojiti pare za festool alat?Danas sam malo procunjao po netu i definitivno sam odlepio za cirkularom ts 55 i frezerom 1010,mocne spravice.Kako to radi kod tebe Bole?
A kad dođeš kući ženi obavezno čestitaj 8 Mart sa jednom ružom i prijavi joj šta si kupio( napad je najbolja odbrana ).
Pozdrav Misko.
Uf mBole ja pokušao isto da je zapalim za 100 jevreja pa je malo falilo da se ponovo podiže spomenik "neznanom junaku" u Beogradu.
Ali što rekoše neki pametniji ljudi :"Beganova majka nikad nije zaplakala", kako je došlo do nesporazuma, jednostavno sa klincem sam obišao u jutarnjoj šettnji Mass alate, a Festa....
Ali što rekoše neki pametniji ljudi :"Beganova majka nikad nije zaplakala", kako je došlo do nesporazuma, jednostavno sa klincem sam obišao u jutarnjoj šettnji Mass alate, a Festa....
- vladapvlvc
- Samostalni majstor
- vladapvlvc
- Samostalni majstor