kupovina u inozemstvu
Potypuno ste u pravu sto se tice servisne mreze,ali bas zbog toga ne kupujem prowork ili einhell de se nebi brinuo da ce mi zadimiti nakon 10 dana jer ako lupnem npr 400e za frezer ocekujem od njega da mr sluzi bez servisiranja pogotovo jer necu raditi sa njim svaki dan a i inace sam picajzla sto se cuvanja alata tice
Moj mali plavi einhell me jos uvijek dobro sluzi iako sam morao baciti one nozeve sta se dobiju sa njim,a kamoli da mr nece sluziti trend,triton,bosch,freud....
dikar:a to da se 1400w ne moze mjeriti sa 2000w nijednog proizvodaca...hmmm....nije sve u brojkama primjer iz iskustva:u radioni u kojom sam radio gazda ima FESTOOL NiCd 9.6v staru nekoliko god i kad sam sa njome sarafio turbo vijak u zid okrenula mi je ruku,a to mo moja plava bosch 2-24 NiMH nikad nije napravila!!!!!
Moj mali plavi einhell me jos uvijek dobro sluzi iako sam morao baciti one nozeve sta se dobiju sa njim,a kamoli da mr nece sluziti trend,triton,bosch,freud....
dikar:a to da se 1400w ne moze mjeriti sa 2000w nijednog proizvodaca...hmmm....nije sve u brojkama primjer iz iskustva:u radioni u kojom sam radio gazda ima FESTOOL NiCd 9.6v staru nekoliko god i kad sam sa njome sarafio turbo vijak u zid okrenula mi je ruku,a to mo moja plava bosch 2-24 NiMH nikad nije napravila!!!!!
Pa zato je Festo 2 puta skupli od Boscha
.
Inace moze biti i tacno ako je neki kinez u pitanju (kinezi vole da napisu velike cifre,) ali triton od 1400w uporedti sa Boshom od 2000w malo mi je cudno. Mozda ce ispasti da je Triton od 2000w jaci i od Mafela od 2600w (cena mu je oko 800 eur) Ovo me podseca na temu "Moj tata je jaci od tvog tate" pronadji je interesantna je
Ali vratimo se temi. Ozbiljni proizvodjaci deklariraju potrosenu snagu i iskoristenu radnu snagu, kod specifikacija motora ima podatak da motor radi na 220/50HZ a snaga je "S1 2000W S2 1500W" (metabo ovako oznacava) ili "S1 2000W S2 60%" a Einhell na jednom modelu banseka ima "S1 250w S2 15 min max"

Inace moze biti i tacno ako je neki kinez u pitanju (kinezi vole da napisu velike cifre,) ali triton od 1400w uporedti sa Boshom od 2000w malo mi je cudno. Mozda ce ispasti da je Triton od 2000w jaci i od Mafela od 2600w (cena mu je oko 800 eur) Ovo me podseca na temu "Moj tata je jaci od tvog tate" pronadji je interesantna je
Ali vratimo se temi. Ozbiljni proizvodjaci deklariraju potrosenu snagu i iskoristenu radnu snagu, kod specifikacija motora ima podatak da motor radi na 220/50HZ a snaga je "S1 2000W S2 1500W" (metabo ovako oznacava) ili "S1 2000W S2 60%" a Einhell na jednom modelu banseka ima "S1 250w S2 15 min max"
Last edited by dikar on 29 Nov 2010 23:00, edited 1 time in total.
MAkrivo smo se razumjeli,nisam ni rekao da se moze ovaj triton od 1400w usporediti po snazi sa boschom,samo kazem da iz iskustva znam da NEKAD brojke malo znace,ai nije mi bitno dali je triton jaci od mafela bitno mi je da je meni dovoljno jak za ono sto meni treba,nego sad sam gledao triton 2000w i to mi je zasad definitivno prvi izbor,masina ooozbiljno izgleda,2000w regulacija,280e cijena, i meni najvaznije da ima LIFT jer uzimam iskljucivo masinu za pod stol pa da se ne zaj...... sa izradom lifta ispod stola
Danas dobih i mail od gospode iz tvrtke Kozul,hitachi m12v2 2550kn,mpc
Danas dobih i mail od gospode iz tvrtke Kozul,hitachi m12v2 2550kn,mpc
Malac Triton nema ugradjeni lift , to dugme desno je za fino podesavanje dubine http://www.tritontools.com/products?more=Power_Tools. I jas dugo lutao na netu i trazio frezer puno sam modela video (a jos nisam kupio) a jedino kod Trenda TK 11 sam video lift, mozda je bilo jos 2-3 frezera ali ne mogu da se setim.
A za lift ne brini imas jednostavno a dobro resenje u temi "Glodalica za poneti" od metaba, ustvari i dobro resenje stola za gladalicu i propratnih pomagala
http://www.stolarskaradionica.com/stola ... itaj&id=37
A za lift ne brini imas jednostavno a dobro resenje u temi "Glodalica za poneti" od metaba, ustvari i dobro resenje stola za gladalicu i propratnih pomagala
http://www.stolarskaradionica.com/stola ... itaj&id=37
Last edited by dikar on 30 Nov 2010 18:53, edited 1 time in total.
pogledaj i ovaj model http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... PT~CMT7E~2
Isprike,moja greska za lift,gledao sam ovaj model od 1400w pa sam zato napisao,jer koliko vidim na slikama i testovima on ima lift!
A tema glodalica za poneti od kolege metaba je za svaku pohvalu ali bas zbog toga zelim naci glodalicu sa liftom,da mi bide sto vise pri ruci samo reguliranje jer mi je u planu da izradim malo veci stol koji ce biti samo u garazi/radioni,nikud po terenu,pa mi izgleda malo nezgodno da se saginjem pod stol a imam 192cm
Nastavljam potragu...
Kakav je ovaj model cmt,pa to je koliko ja vidim isti vrag kao ovaj triton??!!
A tema glodalica za poneti od kolege metaba je za svaku pohvalu ali bas zbog toga zelim naci glodalicu sa liftom,da mi bide sto vise pri ruci samo reguliranje jer mi je u planu da izradim malo veci stol koji ce biti samo u garazi/radioni,nikud po terenu,pa mi izgleda malo nezgodno da se saginjem pod stol a imam 192cm

Nastavljam potragu...
Kakav je ovaj model cmt,pa to je koliko ja vidim isti vrag kao ovaj triton??!!
Primetio si
. Namerno sam postavio identicni model CMT-a koliko da se uveris da Triton nije neka firmica. Glavno trziste mu je USA i jako je popularan.
192cm visine i nije neka visina, ja imam 197cm ali za saginjane mi ne smeta visina, nego godine (50) pre 2 nedelje sam imao prvi napad isijajsa, jao ljudi kako to boli. Ako bas hoces da izbegnes saginjanje onda ti ostaje trend tk 11 ili da tritona preradis (negde sam gleado fotografije prerade posle se lift dize imbusom na ploci stola) ili pravi router lift koji su skupi, skuplji i od samog frezera, ima i motoriziranih varijanti.
Sto se tice stola za glodalicu tacno je da je stol koji je projetirao metabo mali za glodalicu od 2000w( za horizontalnu varijantu treba jace postolje za ove zveri od 6-6.5kgr), ali ga Metabo nije ogranicio na tu velicinu, i sam plan nudi puno ideja kako napraviti svoj stol. Kao prvo projetiran je kao benchtop verzija, tj postavlja sa na drugi stol, tako da radnu visinu sam odredjujes.
U pocetnim postovima sam primetio da bi reducir caure 1/4 , 3/8" radio kod strugara, molim te nemoj da se zezas s tim moze biti jako opasno, bolje kupi gotove reducire od ozbiljnih proizvodjaca.
Drugo mi nije jasno sto si navalio na inch standard , na USA forumima sam primetio da ameri sve vise traze mm bitove .
evo ti jedan site specijaliziran za dodatke za glodalice, stolovi, bitovi itd, sigurno ces pokupiti neku ideju http://www.mlcswoodworking.com/
a ponesto ima i ovde viewtopic.php?id=2284

192cm visine i nije neka visina, ja imam 197cm ali za saginjane mi ne smeta visina, nego godine (50) pre 2 nedelje sam imao prvi napad isijajsa, jao ljudi kako to boli. Ako bas hoces da izbegnes saginjanje onda ti ostaje trend tk 11 ili da tritona preradis (negde sam gleado fotografije prerade posle se lift dize imbusom na ploci stola) ili pravi router lift koji su skupi, skuplji i od samog frezera, ima i motoriziranih varijanti.
Sto se tice stola za glodalicu tacno je da je stol koji je projetirao metabo mali za glodalicu od 2000w( za horizontalnu varijantu treba jace postolje za ove zveri od 6-6.5kgr), ali ga Metabo nije ogranicio na tu velicinu, i sam plan nudi puno ideja kako napraviti svoj stol. Kao prvo projetiran je kao benchtop verzija, tj postavlja sa na drugi stol, tako da radnu visinu sam odredjujes.
U pocetnim postovima sam primetio da bi reducir caure 1/4 , 3/8" radio kod strugara, molim te nemoj da se zezas s tim moze biti jako opasno, bolje kupi gotove reducire od ozbiljnih proizvodjaca.
Drugo mi nije jasno sto si navalio na inch standard , na USA forumima sam primetio da ameri sve vise traze mm bitove .
evo ti jedan site specijaliziran za dodatke za glodalice, stolovi, bitovi itd, sigurno ces pokupiti neku ideju http://www.mlcswoodworking.com/
a ponesto ima i ovde viewtopic.php?id=2284
Last edited by dikar on 30 Nov 2010 23:32, edited 1 time in total.
Kolega dikar ma ja samo zelim da mi bude sve na dohvat ruke pa tako i lift tako da cu najvjerovatnije moratii napraviti i neki motorizirani lift,vec i imam neki plan zatakvo nesto,ali naravno jos cu traciti po netu da vidim kako su ostali rjesili sa tritonom lift na stol na imbus...a stol od kolege mataba mi je dao nekoliko ideja,ali o tom kad bude u izradi i slike naravno 
A na inch cahure nisam navalio nego i njih zelim imati uz mm cahure jer steta ne kupiti kad ti netko prodaje
CMT 191.008.11 upcut 1/4 inch
CMT 192.008.11 downcut 1/4 inch,oba zajedno za 25$!!!!
Hvala za ovaj link MLCS,vec sam pazario jedan njihov kompletic bitova

A na inch cahure nisam navalio nego i njih zelim imati uz mm cahure jer steta ne kupiti kad ti netko prodaje
CMT 191.008.11 upcut 1/4 inch
CMT 192.008.11 downcut 1/4 inch,oba zajedno za 25$!!!!
Hvala za ovaj link MLCS,vec sam pazario jedan njihov kompletic bitova

Ovog ljeta sam kupio CMT frezu 2000W kod Hudeka za oko 400 Eura.Dvoumio sam između Bosch GOF 1400 i CMT-a.Bosch je sofisticiraniji a CMT siroviji ali i jači.Jedina mana CMT-a je malo lošije riješen sistem za određivanje dubine ali ona je ionako predviđena za postavljanje u stol tako da to i nije neka mana.Da, ima sistem za podizanje tako da se ne mora posebno raditi i može se lako izvaditi opruga što olakšava rad sa njom kad je u stolu.Glodala se mogu zamijeniti jednom rukom.Å to se tiče pravljenja colnih čahura i ja se slažem sa tim da je to nepotrebno pa čak i opasno.Sama čahura ima dva konusa na sebi i ako nije točno pogođen njihov kut moglo bi doćo do p.....ije jer neće dobro ležati u osovini niti će ju matica moći dobro stegnuti a osim toga treba biti i razrezana što se ipak mora obaviti strojno, zatim čelik mora biti odgovarajuće tvrdoće.Najbolje se držati originala i ništa ne petljati i bit ćeš siguran.
A kad vec zoves da pitas, pitaj i da li imaju originalne caure za colovna glodala.
Ni ja ti ne bi bas preporucio da radis cauru kod lokalnog strugara. Ona mora da bude veoma precizno napravljena (tacni uglovi, tacni precnici...), najcesce su povrsine brusene, a ako se ne varam i povrsinski kaljene. Zanaci uopste nije jednostavan proizvod koji se da napraviti na strugu za par minuta. Caura drzi glodalo cistim trenjem. Znaci ako malo pobegne konus, povrsina naleganja je daleko manja, a tvoje glodalo od par santimetara precnika koje se vrti dvadesetak hiljada obrtaja, uopste nije "naivno".
Ni ja ti ne bi bas preporucio da radis cauru kod lokalnog strugara. Ona mora da bude veoma precizno napravljena (tacni uglovi, tacni precnici...), najcesce su povrsine brusene, a ako se ne varam i povrsinski kaljene. Zanaci uopste nije jednostavan proizvod koji se da napraviti na strugu za par minuta. Caura drzi glodalo cistim trenjem. Znaci ako malo pobegne konus, povrsina naleganja je daleko manja, a tvoje glodalo od par santimetara precnika koje se vrti dvadesetak hiljada obrtaja, uopste nije "naivno".
Gospodo hvala svima na trudu jer stvarno su mi savjeti od pomoci,ali nesto da razjasnimo da ne vicete na mene
ja sam samo napisao da cu pogledat dali strugar to moze napraviti a nisam uopce rekao da cu to napraviti jer mi je to stvarno zadnja opcija nego trazim za kupiti odgovarajuci ORIGINALNI prihvat,tako da gledam razne modele i kontaktiram razne zastupnike po tom pitanju

CMT ima te caure pogledaj ovde (za model 796 (2000w) su ova)
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... .500/600~2
Nego kako je resen servis i garancija (koliko vidim fabricka je 1 godina a Triton ima 3 godine) u Hrvatskoj
http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... .500/600~2
Nego kako je resen servis i garancija (koliko vidim fabricka je 1 godina a Triton ima 3 godine) u Hrvatskoj
Last edited by dikar on 02 Dec 2010 17:22, edited 1 time in total.