farbanje i lakiranje drveta i medijapana

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
apaldrmic
Šegrt

farbanje i lakiranje drveta i medijapana

Post by apaldrmic »

interesuje me mogu li farbati medijapan i drvo sa pistoljem iwata wb 400,dizna 1,2.preporucuje se za akrilne boje.ako je dizna mala dali da farbam akrilnim bojama ili u najgorem slucaju da kupim vecu diznu,leptir i iglu
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mozes ali ce ici dosta sporije cak i kad protok materijala povecas na max.ta dizna je za sitnije povrsine(za autolakirere uglavnom)da li je HVLP?
ako mozes nabavi barem 1.4 diznu(za mdf i drvo preporucuju 1.6)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
apaldrmic
Šegrt

Post by apaldrmic »

mislim da je konvencionalni. da li je dovoljno zameniti samo diznu ili mora da se menja igla, dizna i leptir (ona kapa sto se navrce preko dizne) inace na leptiru pise wb1.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

to nemogu da ti kazem jer neznam ali mislim da mora i igla i kapa(vidi tamo gde si pazario).
SATA i Dewillbis idu komplet zamena(igla,kapa i dizna).:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
FarbarCacak
Zarezivač olovaka

Post by FarbarCacak »

Moras da zamenis sve... A dizna 1.4 je za lakiranje automobila i mala je za boje za drvo jer su guste... Za farbanje drveta ti treba minimum 1.7 dizna, mada ja osnovni nabacujem sa vecom od 2.0 a zavrsni 2.0 ... neko se plasi da ne procuri pa izbegava vece dizne, ali eto meni odgovaraju... a dobijam i na brzini rada ... sve je stvar izbora, al opet kazem ispod 1.7 je mucenje...posebno ako se sastavljaju velike povrsine i mora se brze raditi da ne matira itd itd..
Majstori ne lazu, oni samo odlazu :D
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Кратко , јасно и ефикасно .
apaldrmic
Šegrt

Post by apaldrmic »

Hvala za korisne informacije .
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nemoj samo da bude dizna skuplja od nekog pistolja.;)
ja za zavrsnu PU koristim 1.6 diznu a za osnovnu po potrebi od 1.4-2.0 jer zavisi od osnovne koliki procenat suve materije ima.
vodene osnovne minimum 2.0 diznu inace nista od farbanja.
pozdrav!!!
FarbarCacak
Zarezivač olovaka

Post by FarbarCacak »

Pa da slazem se, ali opet kazem sve zavisi do farbara, nismo roboti pa tako nije svaka ruka ista, ja recimo osnovni PU radim 2.0 - 2.5 zavisi kolika je povrsina, i da li radim standard 2 osnovna ili ukoliko je musterija ''skrtica'' moram da izvucem iz jednog, a da valja, a za vodeeni recimo sayer, meni je mucenje i sa 2.0 ... 2.5 je vrh..
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

apaldrmic wrote:interesuje me mogu li farbati medijapan i drvo sa pistoljem iwata wb 400,dizna 1,2.preporucuje se za akrilne boje.ako je dizna mala dali da farbam akrilnim bojama ili u najgorem slucaju da kupim vecu diznu,leptir i iglu
Previse je to mala dizna.

Evo moje specifikacije :D

Devilbis gti pro 1.3 za PU zavrsno 1.6 za podlogu-bajc i 2.0 za poliestersku podlogu

A sto se tice vece dizne moras da zamenis sva 3 dela posto idu uvek u kompletu !
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Meni je za pu boje idealno od 1;7-2,0.
To 1,2 ili 1,3 ne preporucuju ni prodavci ni iskosni promoteri .
A opet ako je neko tako navikao i dobija dobre rezultate i to je ok.
FarbarCacak
Zarezivač olovaka

Post by FarbarCacak »

Sve ispod 1.7 po meni je bezpotrebno mucenje... pa cak i 1.7 u nekim slucajevima... Stvarno ne znam kako da se Sayer PU nabaci sa tako malom diznom kada je onoliko gust cak i zavrsni... a o vodenom da i ne pricam... A ukoliko se taj problem resi malo vecim dodavanje cat i razredjivaca, gubi se na kvalitetu boje... Mozda gresim ali mislim da treba da probate sa vecim diznama i olaksate sebi rad... Ja radim retko sa 1.7, uglavnom 2.0 i 2.5 i samo gazim pun gas... :)))
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

zavisi sve od proizvodjaca do proizvodjaca boja ja koristim iskljucivo ilvu i meni ove dizne odg. za nju
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

FarbarCacak wrote:Ja radim retko sa 1.7, uglavnom 2.0 i 2.5 i samo gazim pun gas... :)))
kolika ti je potrosnja po m2(ili ti nije bitno):|
Slavkoooooo
Precizni šegrt

Post by Slavkoooooo »

pa sa vecim diznama obicno idu max 2 prolaza ili ti unakrst(1 po duzini 1 popreko) a ja npr sa 1.3 idem 3 prolaza, a potrosnja mi ne prelazi 200 gr po kvadratu tako da to je skroz zadovoljavajuce( bolje i malo veca potrosnja,a da se pruzi kvalitet jer se onda musterije vracaju)
Post Reply