Pretražio sam forum, ali nigde nisam naišao na iskustva u vezi obrade pleksiglasa.
Trebalo bih da skrojim i obradim jedno parče debljine 8mm, pa me interesuje kojim
testericama (ubodna) da to činim (za metal, za drvo ili nešto treće)? Takođe,
da li je dovoljan HM nož glodalice (Bosch, ravan, 10mm, koristim ga za drvo) za obradu ivica?
Za bušenje su, pretpostavljam, dovoljne običe spiralne burgije od alatnog HSS čelika.
BTW, nekad davno sam polirao ivice jednog parčeta koje sam koristio za neku policu i
koristio sam vodemu šmirglu. Znam da sam postigao savršeni sjaj, kao sa gornje i donje
strane ploče.
Mašinska obrada pleksiglasa (akrilnog stakla)
- Marko Enter
- Majstor majstora
Ja jesam, nesto malo, shablon sam pravio... radi bez problema... samo se ne treba zadrzavati niti preterivati... posto se topimbole wrote:...
Glodalicom nisam probao.
....
Last edited by boggy on 08 Mar 2008 02:14, edited 1 time in total.
Ovako stoje stvari:metabo wrote:Pretražio sam forum, ali nigde nisam naišao na iskustva u vezi obrade pleksiglasa.
Trebalo bih da skrojim i obradim jedno parče debljine 8mm, pa me interesuje kojim
testericama (ubodna) da to činim (za metal, za drvo ili nešto treće)? Takođe,
da li je dovoljan HM nož glodalice (Bosch, ravan, 10mm, koristim ga za drvo) za obradu ivica?
Za bušenje su, pretpostavljam, dovoljne običe spiralne burgije od alatnog HSS čelika.
Rezanje cirkularom 160mm, 54 zuba ide svršeno. Bušenje rupa HSS burgijom takođe.

izbušio sam i jednu rupu fi40 običnom kružnom testerom za drvo (vše venaca u kompletu),
sa buvljaka, malom brzinom i to je išlo savršeno. Obrađivao sam ivice običnom grubom
turpijom za drvo i to je takođe išlo glat

turpija.
Sve u svemu, sav alat za drvo pije vodu i za klirit, ali pri manjim brzinama.