cajon wrote:.......
Znaci zaobljeni rub se dobija glodalicom?Da li se to radi cim se isece sper ili posle kada se zalepi. Cime bih mogao prelakirati brezu a de ne izgubi na akusticnosti mislim samo spolja ne unutra...Da li je bolje prelakirati kada se sve sklopi ili pre toga.
Nisam graditelj instrumenata ali cu izneti par nekih iskustava.
Zaobljavanje ivica je najbolje uraditi kada se sve sklopi, jer tu nece biti samo zaobljavanja, nego i smirglanja, poravnavanja ivica i svacega po malo. Procitaj sve sto nadjes o frezerima, routerima odnosno stolarskim glodalicama.
Sto se tice lakiranja, mislim da sa nitro lakom neces pogresiti (chetka), posto se bezbojni nitro lak koristi za instrumente.
Sto se tice spajanja, moze tiplovima kao sto mi se ucinilo da sam video na slici, ali moze i keksaricom (biscuit jointer) potpuno ravnopravno, pa se informisi i o tome (keksarice i keksici... dosta smo pisali o tome)
Sto se tice brezove sperploce (navedenih debljina) skoro je bila informacija gde se moze nabaviti
viewtopic.php?pid=12744#p12744
Sto se tice letvica, i ostalog, nemoj nas terati da prevlacimo i otvaramo plan, nego napisi spisak, specifikaciju sta ti sve treba (dimenzije poprecnog preseka, tip drveta, itd), brze ces tako dobiti odgovor, nemaju svi vremena na pretek.
Ne ocekuj da ces iz prve napraviti instrument, niti ocekuj da ce da izgleda lepo... utrosi nesto materijala na sticanje iskustava da bi znao sta da (ne) radis. Iz tog razloga ti savetujem da se za prvi komad ne opterecujes izgledom (zaobljavanje ivica, glodalica...) nego da prvo proveris da li to sto (prvo) budes napravio ima sanse da bude instrument.