orahova daska
Koliko se ja razumem, to je idealno ali u zavisnosti od starosti drveta beljika moze da bude i 50 % daske, pa sada ako se uzme u obzir cena orahove daske takav namestaj je lepsi ali je daleko skuplji.
Ima mogucnost kuvanja orahove daske ili parenja gde dolazi do izjednacavanja boje daske pa nestaje beljika, cela daska ima tamnu boju, ali je takva daska i skuplja a i pitanje je da li je ima u prodaji. Ja je nisam nigde nasao..
Ima mogucnost kuvanja orahove daske ili parenja gde dolazi do izjednacavanja boje daske pa nestaje beljika, cela daska ima tamnu boju, ali je takva daska i skuplja a i pitanje je da li je ima u prodaji. Ja je nisam nigde nasao..
Правио сам неки ормар , гардеробер , комоду неку , не знам ни сам шта је , па је тајчовек дотерао своју даску . Пошто ми је то био први рад са орахом ја одвојим лепо сву срчику да од ње правим фронтове оно нема ни пола , а да нешто шареним није ми то то . Тако да смо сада набавили јасен за фронтове и видне делове , а онајорах ћу за полице и корпус , а ти ћу све заједно и срчику и бељику.
Ваљда нисам погрешио ?
Ваљда нисам погрешио ?
Last edited by stolart on 25 Nov 2010 20:23, edited 1 time in total.
Moze i tako, da se izbajcuje pa da se ujednaci boja ali kvalitetnije je kada je orahova daska kuvana jer je boja prirodnija. A sto se tice jasena, meni se on ne svidja kao drvo za namestaj jer hoce da se uvije i posle par godina. Stoji dobro godinama i odjednom pocne da se uvija. Mislim da ti je orah bolji za namestaj.
sigurno ovde ima ljudi koji se i bolje razumeju u stolarsku gradju ali ja imam lose iskustvo s jasenom.
kao drvo je tvrd dobro se obradjuje ali nikada se nezna kada ce poceti da se uvija. rodjak je radio trepezarijski sto od jasena i tek posle 5-6 godina poceo da se uvija i na kraju se uvio 8-10 cm. uzasno je izgledao. on ga odneo kod majstora ovaj ga ponovo rasekao spojio i posle 2 godine sto opet poceo da radi..to je moje iskustvo s jasenom a i od drugih strolara cuo sam slicnu pricu.nikada se ne zna za jasen kada ce poceti da se uvija..pa ti sada odluci sta ces.
kao drvo je tvrd dobro se obradjuje ali nikada se nezna kada ce poceti da se uvija. rodjak je radio trepezarijski sto od jasena i tek posle 5-6 godina poceo da se uvija i na kraju se uvio 8-10 cm. uzasno je izgledao. on ga odneo kod majstora ovaj ga ponovo rasekao spojio i posle 2 godine sto opet poceo da radi..to je moje iskustvo s jasenom a i od drugih strolara cuo sam slicnu pricu.nikada se ne zna za jasen kada ce poceti da se uvija..pa ti sada odluci sta ces.
- peradetlic
- Majstor majstora
- dragisa dragisa
- Majstor