Koliko puta treba mazati osnovnom bojom MDF?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

OK,meni je izgledalo da je sve OK,cak mi je izgledalo da je git u rupama ispupceniji od povrsine,ali tek kad sam presao zavrsnom,pod osnovnom se nije to videlo,dali sto je bila bela osnovna neznam,ali tek sada pod crvenom zavrsnom se poznaje,i to kad se gleda sa strane pod uglom,inace odozgo se ne poznaje.
Jos nisam zavrsio,izgleda da cu imati farbe za 4 premaza,jel to nije mnogo?
Hvala puno mbole na pomoci!
Cuo sam da ste bili u Pozegi kod Rada-Toja,na prasence,jesi li i ti bio?
Da sam znao svratio bi,Pozdrav!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bio sam pre par meseci, jedino ako je bilo jos nesto novo.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Ihh,mogli smo se videti...
Jel mnogo 4 premaza zavrsne??
Pozz!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Један основне и два завршне је сасвим о.к.
Па ти види .
Мада ја понекад идем по два премаза основне и завршне .
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Problem je cim pokusam da smirglam sa P400 skine mi ivice,koliko god da sam pazljiv,dali mogu kad farbam da ne diram-ne brusim ivice,a da ih prefarbam?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozes
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala!!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

singer wrote:pod broj 1:mdf se ne farba vodenom!!!(zato sto je jako hidroskopan)najbolje je (u svakom farbanju)da osnovna bude u pribliznoj nijansi kao i zavrsna(ako pricamo o jakim i tamnim tonovima)upravo zbog pokrivanja(da se nemora farbati 2-3 puta zavrsnom)a i ako se desi ostecenje da ne sine bela podloga ispod.:)
pozdrav!!!
sing jes da djeluje nespoivo (voda i MDF) al me vec nekoliko covjek iz firme Scala zove da mi predstavi njihov program premaza za drvo i medju njima za vodeni lakovi za drvo i MDF!
Dali su mi od svega po kanticu za probu i danas sam malo eksperimentisao pokazalo se odlicno!
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

Koristio sam jub vodene boje za mdf i pokrivnost je odlicna. 2 puta osnovna i 2 puta pokrivna, doduse u beloj boji. Jedino ivice sam prethodno premazao rastvorom lepka za drvo i vodom.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam takodje farbao MDF vodenom (i osnovna i zavrsna), i nisam imao nikakvih problema.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

neeznaam,veliki sam skeptik povodom toga(ajde da malo sacekamo pa da vidimo kako se ponasa u svim uslovima(vlaga,sunce,visoka i niska temperatura,grebanje,smirglanje...):|
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa retko stavljas MDF napolje.
Farbao sam neke sablone od mdf-a (torsion box na dihtu glodalicom recimo) i to nije pravilo problem tipa da se naduje MDF prilikom farbanja.
Farbao sam prozor od kupatila od neke camovine ili tako nekog mekanog drveta, i evo vec 5 godina nema problema. A prozor od kupatila je verovatno u najgoroj mogucoj poziciji: spolja hladno, iznutra ekstra vruce i vlazno, spolja sunce, kisa, iznutra para...
Sad se setih, pre jedno godinu dve ofarbao sam prozorsku dasku od iverice u kupatilu (jeste neki genije je tu stavio ivericu i to sirovu). Bila je cak vec povukla vlagu, pocela da se ljuspa bubri... nalazi se na 30cm od tusa tako da je stalno isprskana vodom, na njoj se ostavljaju samponi sundjeri i slicno. Lepo prebruseno, prekitovano dva sloja osnovne, dva zavrsne... i danas izgleda ko i prvog dana.
sposobni@amater
Šegrt

Post by sposobni@amater »

kolege forumasi interesuje me da li smem preko uljane farbe da premazem nitro ili poliuretanskom farbom? Na komadu drveta sam probao i nista se nije desilo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne bi smelo.
Ne znam kako ti je uspelo da se nista ne desi, ali nitro i PU uniste uljanu. Ili je podignu (nabubri), ili isprska sve zajedno, ili... varijanti kolko hoces, ali u svakom slucaju je "ubiju".
Preko uljane mozes da ides vodenom.
Post Reply