Ko je ovde...

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
mbole
Profesor
Profesor

Ko je ovde...

Post by mbole »

Danas drugar svrati do jednosg stovarista da mu na CNC-u iseku kuhinjsku plocu, ovako kao na slici dole, i iskantuju ABS-om odgovarajuce stranice.

Kaze tip koji tamo radi: "e to ne moze posto je prednja ivica radne ploce zaobljena". Razgovarao sam telefonom sa njim (sva sreca, da sam bio tamo verovatno bi ga udavio). Pri tom je ton njegove dalje price otprilike: ovo je jedan strasno slozen i komplikovanim posao, ti si glupavi idiot, pa ne mogu ja da ti objasnim zasto to ne bi moglo. "slusajte sta ja pricam, a ne sta vi zelite da se uradi" otprilike.

Palo mi je na pamet da im je mozda problem da skinu visak kant trake na tom zaobljenom delu, pa reko nema veze, samo iskljucite glodala na kanterici, obradicu ja kant traku, vi samo izrezite to na CNC-u i zalepite traku.

A ne ne moze ni to, jer on "ne moze ni da isece na CNC-u zbog te zaobljene prednje ivice".

Ili on ima neki cudan CNC, ili ja nemam pojma kako CNC radi, ili on nema pojma kako se to koristi.

Image

Da li neko od vas vidi bilo kakav problem da se ovo uradi?
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

Moguće je da imaju problem sa kantovanjem UNUTRAÅ NJIH krivina. Da je polukrug prema napolje možda i ne bi bio tako grub prema tebi. Ne znam. Ja sam do sada imao potrebu za kantovanjem spoljnih krivina. Nemam baš neko iskustvo sa ovim, samo nagađam...
Ne veruj ženi koja laže...
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)

I bre Bole,jbg CRTEZ???!!!!
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Ne zna čovek da programira CNC.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ni meni nisu hteli da kantuju radijus zimus kad sam pravio kuhinju pa sam morao sam sa običnom peglom
a nekad sam te unutrašnje radijuce kantovao malim metalnim valjkom koji sam napravio na strugu izgleda kao molerski ali je mali i grejao sam ga na ringlu
malo zaj... ali odradi posao:)
za sve je kriv Toma Sojer
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dule wrote::)

I bre Bole,jbg CRTEZ???!!!!
Sto? Jel mu fali nesto?
Ja ne znam kako bi ovo drugacije nacrtao a da on ima sve mere koje mu trebaju.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije problem kantovanje unutrasnje krivine. To rade, s tim da je minimalni poluprecnik 200mm.
Ali njemu smeta to sto je prednja ivica ploce zaobljena a nije ravna???

Ajde jos i da razumem za kantovanje, ali kako ne moze da je isece?
bozama
Majstor

Post by bozama »

recimo da je isekao po crtežu, kako bi to naplatili? Dali po zbiru stranica tj. (1150+500) x cena po metru ili drugačije??!!!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

kod nas bez problema.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Bole dali si ti crtao crtez pa ga on prebacivao na CNC ili je on crtao!?
Mozda se niste razumjeli jel se na crtezu za CNC ne crtaju "linije" po kojima ne ide noz (u ovom slucaju prednja strana sa rundom), znaci ako hoces da ti ostane rund ne crtas tu liniju vec samo putanju noza! U tvom slucaju za CNC se crta samo radius i ova prava linija koja ga spaja sa desnom bocnom ivicom (predpostavljam da je kidanje komada odradjeno na formatizeru da ga nebi naplacivali kao CNC obradu)!
Drugo mozda to nece da rade jer CNC cesto odlomi foliju na rundu prilikom obrade pa im se zale musterije, al bi trebali da objasne da postoji takav rizik i da oni nisu odgovorni za to pa ako prihvatis da ti obrade!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svratio sam jutros u drugu radnju, i naravno sve moze.

Sto se tice toga kako bi naplatili, naplacuju CNC obradu samo za ono sto se sece na CNC-u, znaci ovaj luk i parce ravnog ukupno oko 150+(2*pi*225/4)=150+353=503mm. Ostalo se sasvim normalno iseca na formatizeru. Uopste nije bilo u pitanju koliko kosta (dotle nismo ni dobacili), vec samo da to "ne moze da se uradi". Inace sve skupa sa kantovanjem i trakom je oko 750 din + cena same ploce.

Crtez je samo odnet i pokazan, nismo dobacili dalje od toga. Nije stvar u nerazumevanju, vec u pokrivanju svog neznanja bezobrazlukom. Crtez je kompletan, ko njemu brani da iz njega izvadi samo parce koje treba da se uradi na CNC-u (sto bi po logici stvari i trebao da uradi, cak i da mu nisam to rekao).
Uostalom kako "moze kad bi bilo iz materijala koji nema zaobljenu ivicu" a iz ploce sa zaobljenom ivicom ne moze? Crtez je isti.
Osim ako je toliki ***** da ne kapira da je moguce CNC-om izrezati samo ovu jednu liniju, a da se ostalo sece formatizerom. Al onda neka ide da radi neki drugi posao.

Palo mi je na pamet da to sa odlamanjem folije moze da bude problem, al onda se to kaze. A ako ume da uradi onda nema problema ni sa odlamanjem folije, samo treba da udje glodalom sa prave strane. U ovom slucaju, glodalo mora da udje na prednjoj strani i da izadje na desnoj. Ako se ostavi 1cm vise na desnoj strani, nije bitno ni ako tamo na izlasku odlomi foliju, posle se samo dovede na krajnju meru formatizerom. Naravno sve bi to bilo placeno, niko ne ocekuje da mu rede nesto za dzabe, a i ne pricamo o nekim basnoslovnim ciframa. Ali to prvo treba da ume, onda da to hoce i na kraju da to kaze.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kantovanje i rezanje krivina,700 din po duznom metru.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Poznajes li ti tog covjeka, izgleda da si mu nedje stao na zulj!!!:D
Last edited by Sasa on 04 Nov 2010 13:01, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Na moju srecu, ne poznajem. Ja cak nism ni bio tamo, samo sam se cuo telefonom (na licu mesta je bio moj drugar, kome sam ja radio krojne lise).

A sto se tice stajanja na zulj, do danas nisam, al od danas vala jesam i to nadam se ozbiljno, posto sam malkice pricao sa njegovim sefom :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nemoj da si zlopamtilo, pa nije covjek, bio mu los dan!
Post Reply