Bansek Proxxon ili Dremel

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Videh juce u woby-ju dva mala banseka (prava), mozda nekoga zanima...

evo slika:

ImageImage
Last edited by boggy on 06 Mar 2008 18:56, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Zanimaju me cene i desni proizvođač...

Ova desno je čini mi se Gude - nešto? I takođe mi se čini da nema firung, dok ovaj kineski metriks ima.

Kako ti izgledaju ovako, na oko, dodir i miris?
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Bojan wrote:Zanimaju me cene i desni proizvođač...
Da , mene zanima cena , koliko kosta ?

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Marko, Bojane, secam se samo cene levog Matrixa koja je oko 8500din (nesto "jace" od 100EUR)
Na netu sam ih nasao, prvi je Matrix BS 350, i da, drugi je Guede, GBS 200 (malo mi je zadrhtala ruka kada sam ga slikao :( )
Image

Hm... kakvi su "pod prstima"?? Paaa, nisam ih bas mnogo zagledao ni pipao, jer sam bio parkiran na ulici, pa sam zurio, i Bojane, iako si samo levog okarakterisao kao "kineskog"... meni nije promaklo da imaju iste/slicne prekidace za uklj/isklj... ali da im se kucista razlikuju... te nagadjam da imaju vrlo slican "setup" unutra (koturace, motor.. itd)... ako ne i isti... odnosno da se obe "marke" snabdevaju iz istog izvora sa polufabrikatima...

Sto se pribora i utiska tice... tu, takodje, ne treba racunati preterano na mene, jer sam ja banseke zaobilazio :o kada sam par puta u zivotu imao prilike da se upoznam sa nekim veeelikim pripadnicima te vrste alata... najbolje je svratiti u WH u Bulevaru Revolucije (BG), ili ako neki BG clan bude prolazio, koji se vise razume, pa nek vam javi... ne ocekujem da se preterano razlikuju po priboru koji uz njih dolazi... jedino mozda nisu prisrafili sve sto ide uz njih...

Ocekujem da je poveliki smor podesiti ih obojicu... kao sto je slucaj i sa svim ostalim jeftinim alatima koji imaju sve sto imaju i skuplji alati, ali malo "rastimovano"... (od alata sa slicnim problemima, imam ger i keksaricu, pa pricam iz tog iskustva)

U WobyHaus stoje na podu, otprilike na sredini prodavnice... jedan pored drugog, barem su tamo stajali... dok sam ih slikao :)

Sto se tice "nemackih" i "kineskih"... pre Womax gera sam kupio Guede, kome je oklop motora bio pukao (mislim na plastiku, zamenio sam ga womaxom)... i mislim da tu nema nikakve spektakularne razlike izmedju alata koji su u tom istom, niskom, cenovnom rangu... vec vazi ono sto vazi za sve.. kako ti sta dodje u ruke... mozes imati srece a mozda i ne... sve je to manje vise isto... ima tu i fiktivnih brandova... i ko ce ga znati gde se to sve realno proizvodi (mozda cak i na istom mestu)... najbolje je da se proba, malo bolje pogleda.. i onda odluci o kupovini... i da.. treba odma potraziti i rezervni list testere... dok imaju... (barem ja tako razmisljam)

I jos, bez obzira sto su mali, to bas i nisu alatke za "u stan"... proxxon ili dremel se mogu skloniti u shpajz, kad se ne koriste, a kada se koriste mogu i na kuhinjski sto da se montiraju... konkretno ove masine su vise, i moraju se usrafiti u postolje ili sto, te su, po mom misljenju ipak za neku skromnu radionicu, a ne za prostor gde zivimo.
Last edited by boggy on 07 Mar 2008 07:00, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Evo, natrcao sam na jos jedan mali bansek, slican onim u WobyHaus. Ovog sam vid'o u Metro-u.
Image
Image
Image
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Ovaj crveni bansek, jel i on kinez? U kojem Metro-u? Ja meracim Metabov BAS 260 ali nema se para. Za ove je on prava masina.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

kiraljka wrote:Ovaj crveni bansek, jel i on kinez?
Ne znam da li je kinez, ali po ceni je to ta prica... 7894din.
kiraljka wrote:U kojem Metro-u?
novi novosadski put
kiraljka wrote:Ja meracim Metabov BAS 260 ali nema se para.
poznata pojava, ako se i ima, nema se za bansek ;)
kiraljka wrote:Za ove je on prava masina.
ne sumnjam.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Evo ja videh danas u URADI SAM na N. Bgd. ovo:

Image Image Image

ali košta 11.999 din. Isti je kao i onaj crvene boje kojem je cena 7.894 din samo što je plave boje ????
Last edited by yetta on 28 Jul 2008 18:54, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

To su sve slabi banseci i mislim da im je motor 120W - nesto jace od sijalice. Covek je pitao prvo za kopir pilu ili vec kako je nazivate neznam a zatim smo otisli na bansek. Sve su to kinezi ili eventualno tajvanci pa vidi se i prema cenama a deblje parce drveta od 20x20 mm ne racunajte da presecete ali pazite poprecno na linije drveta a za uzduzno nema govora. Treba nesto uzeti sa jacim motorom za malo ozbiljniji rad. Vidite sta nudi Delta, Porter Cable ili Craftsman.

Pozdrav
Kumanovac
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Kumanovac wrote:Covek je pitao prvo za kopir pilu.....
Koji čovek ??? Sad ste me zbunili !
Pitao je u podforumu Bansek Proxxon ili Dremel]
Misko wrote:Nalazim se u razmišljanju o kupovini banseka...
Pa je tako i krenulo (mada su na slikama modelarske električne mašine).

"Upleo" sam se u ovu temu jer i ja imam interesa za ovaj vid mašinica ali da me ne košta previše.

Image

Pozdrav Kumanovcu
Last edited by yetta on 29 Jul 2008 11:10, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:....

"Upleo" sam se u ovu temu jer i ja imam interesa za ovaj vid mašinica ali da me ne košta previše.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/284_15_isecanje_sound_board-a.jpg[/url]

Pozdrav Kumanovcu
ok, mislim da ce se to moci iseci maleckim bansekom, ali ... frezer sa kopir sajbnom (sigurno postoji u kompletu) i prigodan sablon od pleksija ili sperploce mogu isto to da urade...
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

Video sam sto je Misko napisao na pocetku teme jer mislim da je on pitao u vezi kopir pile a bansek je nesto drugo. Ali nema veze - vazno je da ko zna nesto korisno neka napise.
Pozdrav svima iz Makedonije.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

boggy wrote:ok, mislim da ce se to moci iseci maleckim bansekom, ali ... frezer sa kopir sajbnom (sigurno postoji u kompletu) i prigodan sablon od pleksija ili sperploce mogu isto to da urade...
Vidim da se dobro razumete u alate. Obzirom da sam priložio foto o kakvim se sečenjima radi u mom hobiju, sada Vas molim samo da mi razjasnite terminologiju kojom se kolege stolari služe.
Na početku teme kolega Miško je u dilemi oko kupovine jednog od dva banseka.
Kod "Proxxon"-a se to naziva "Dekupiersäge" što prevodeno glasi "testera za izrezivanje". Verovatno se to može svesti pod nazivom modelarske testere.
Međutim, "Proxxon" ima u programu i mikro "Bandsäge" odnosno po naški mali bansek.
Image
Sve mi je to napred jasno, ali neznam šta je od alata "Kopir pila (testera)" o čemu piše naš kolega iz Makedonije ?
Da li je to neka treća mašina različita u odnosu na napred dve opisane ?
Meni od alata za sada, nedostaje prema svemu što sam dosada na sajtu video samo još mali bansek. Poznato mi je da je moguće iseći oblik ploče gitare putem rutera sa kopir šajbnom ali za ostale (unutarnje) delove ipak će mi trebati mašina kao što je mali bansek.
Image Image Sve ovo se radi sa malim bansekom ili modelarskom testerom.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

yetta wrote:..... Sve ovo se radi sa malim bansekom ili modelarskom testerom.
Ok, samo sam se bojao da se vrat gitare verovatno nikako ne moze iseci tim malim bansekom...
Kumanovac
Zarezivač olovaka

Post by Kumanovac »

Ja sam pisao o Dekupiersäge koji si naveo. To se kod nas zove kopir pila a zasto neznam. Ona koristi alat kao pilica ono sta smo u skoli koristili za opsto tehnicko obrazovanje koju smo namestali na ram. Dekupiersäge alat ide gore dole kao sivaca masina a Bandsäge koristi trakastu testeru koja je beskonacna. Nadam se da sam nesto pomogao - ovo je jasno. Posesti americki sajt koji se bavi posebno izradom muzickih instrumenata http://www.stewmac.com. Prtijavi se na taj sajt meni salje stampane kataloge sa cenama - dobri su.
Pozdrav
Post Reply