trebao bi mi savjet u vezi izrade pregradnih kliznih vrata izmedju primače i hodnika nešto slično kao na slici dole...
konkretano pitanje je: koji bi materijal bio najpogodniji za takvo nešto (naravno da je cijena bitan faktor :-) te koji bi spoj bio primjeren za ovakav rad, da se ne bi desilo da mi se nakon nekog vremena sve izvitoperi.
ukoliko ima još nešto bitno na šta treba obratiti pažnju prilikom izrade ovako nečega, molim vas da mi pomognete, nisam ovako nešto nikad radio pa da ne učim baš na svojim greškama (ako se ne mora :-)
Sasa je u pravu ovo na slici je aluminijum sa drvetom ces tesko izvesti tako nesto. Konstrucija sa drvetom je sasvim drugacija. Ako od drveta radis najbolje je camovina a ja sam na par mesta radio od lipe i mogu ti reci da je ispalo lepse nego u camovini.
huh da se mene pita i ja bi ih napravio od aluminija - (dam mjere svijetlog štoka i dodju mi gotova - samo ih montiram) ali naručitelj bi drvena :-))) pa onda bajcao u tamnu boju. Slika je ovdje samo kao nekakav orijentir kako bi to otprilike trebalo izgledati na kraju.
čamovina ili lipa kažeš...ja sam nekako mislio na jasen, mislim da se ljepše da bajcati ali lakše mi je raditi sa čamovinom :-)...
a spoj koji bi se koristio po pravilima struke ?????
Ako vec mora drvo predlozi narucitelju da ovi okviri budu malo siri, jer su ovi na slici sigurno AL!
Sto se spoja tice cepovanje obavezno, a mehanizam ako je izvodljivo stavi onaj kod koga gornja sina nosi krilo a tockovi se kace na sredinu a ne bocno!!!
nije bitna širina okvira, ja sam ovu sliku skinuo sa neta samo da vam dočaram kakao bi to trebalo izgledati :-) pa sam samo napravio pomutnju, ne treba biti ovako tanko :-)
cepovanje su tiplanje ?
dali mogu keksi umjesto tipli ??
runer wrote:Sasa je u pravu ovo na slici je aluminijum sa drvetom ces tesko izvesti tako nesto. Konstrucija sa drvetom je sasvim drugacija. Ako od drveta radis najbolje je camovina a ja sam na par mesta radio od lipe i mogu ti reci da je ispalo lepse nego u camovini.
Nije uopšte teško izvesti ovako nešto od drveta, samo ima par sitnica na koje treba obratiti pažnju. Uostalom , jedna slika ko sto reči:
Stvar je urađena od bukve neparene, frizevi su mogli biti i uži (kao aluminijum) ali vlasniku se više sviđalo ovako.
Ovo tri metra sam dodao zbog majstora koji ovo vide.
A sitnice... ima ih podosta.Od biranja daske za frizeve POSLE obrade, jer kad se obradi, prešlajfuje i ostavi tri dana da stoji većina se izbaci u neku stranu-i po dužini i po širini. Da bi se to izbeglo kod ovakve vrste vrata, najbolji način je lepljenje dve tanje u jednu deblju dasku i onda sigurno nema krivljenja.. itd.
Ja sam bas danas zavrsio postavljanje kliznih vrata , ali ona su od aluminijuma (koji se nigde ne vidi) sa oblogom od drveta i ispunom od ratan trske na MDF (bajcovano u zeleno , da se "slaze" sa ostatkom enterijera). Visina im je 2,9 m sirina od 72 cm , odnosno 87 cm i sve radi kao podmazano. Nema krivljenja iako je obloga radjena u debljini od 6mm (ceona je 10 mm). Zalepljeno montaz gitom. Prakticno se sklapa kao kockice i moze se dati garancija koliko hocete.
runer wrote:Sasa je u pravu ovo na slici je aluminijum sa drvetom ces tesko izvesti tako nesto. Konstrucija sa drvetom je sasvim drugacija. Ako od drveta radis najbolje je camovina a ja sam na par mesta radio od lipe i mogu ti reci da je ispalo lepse nego u camovini.
Nije uopšte teško izvesti ovako nešto od drveta, samo ima par sitnica na koje treba obratiti pažnju. Uostalom , jedna slika ko sto reči:
Stvar je urađena od bukve neparene, frizevi su mogli biti i uži (kao aluminijum) ali vlasniku se više sviđalo ovako.
Jeli staklo na bocnim vratima izjedna ili iz komada i jesi li stavljao kakve metalne utege vertikalno sa zadnje strane krila ili je samo drveni okvir!?
Last edited by Sasa on 08 Oct 2010 12:40, edited 1 time in total.