Kombinirka MIO prekidac?
Kombinirka MIO prekidac?
Posto znam da vas je dosta pocinjalo sa ovom masinom mozda ste imali problem kao ja pa nije zgoreg da upitam. U nekoliko zadnjih dana imao sam problem da upalim masinu, dok palim morao jednim prstom stisnuti "start" dugme a drugim istovrenemo dugme "stop" samo na taj nacin bi uspio pokrenuti motor ali danas u radu kombinirka se ugasila i ni makac vise:mad: E sad mene interesuje koju funkciju ima ta sklopka osim sto je i prekidac i da li mogu staviti neki zamjenski prekidac jer ovaj ne mogu nigdje naci i jel postoji neki nacin da saznam da li je uopce to u kvaru ili je mozda motor riknuo 

najozbiljnije,(moguce da ti je prasina usla u kontakte rastavi prekidac i dobro izduvaj)i teraj,ako spojis motor na "živo"i ako ispadne osigurac ili fidova sklopka onda je motor izgoreo.
ako je monofazni proveri kondezator(to ti je za pocetak)a ti javi situaciju.
pozdrav!!!
ako je monofazni proveri kondezator(to ti je za pocetak)a ti javi situaciju.

pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
monofazni, daj mi reci ako znas zasto se taj prekidac zove zastitna sklopka mislim sta stiti motor ili elektricne instalacije? sta bi se desilo da se mjesto njega stavi neki drugi obicni prekidac?singer wrote:opusteno samo,da li je motor trofazni ili monof.?Macola69 wrote:Spojio sam motor na zivo i radi, ajde bar nije motor riknuoznaci do ove zastitne sklopke je,e sad samo da jos neku zamjenu za nju nadjem:/
- maricaiivica
- Moderator
Stavi obican prekidac i radice sigurno. Pazi samo na snagu motora (struju koju mora da izdrzi prekidac)
Masine koje sam ja cackao su imale pored tastera + sklopke i bimetal (automatski osigurac), koji iskljuci ako struja predje odredjenu vrednost, ili samo prekidac .
Dace ti Singer mozda jos nesto pametniji odgovor
Masine koje sam ja cackao su imale pored tastera + sklopke i bimetal (automatski osigurac), koji iskljuci ako struja predje odredjenu vrednost, ili samo prekidac .
Dace ti Singer mozda jos nesto pametniji odgovor
Nemoj stavljati obican grebenasti prekidac ako volis da forsiras masinu. Ta slopka se moze zameniti klasicnom sklopkom koju imas u svakoj radnji samo ti je potreban dobar elektricar. Mislio sam na radnje sa elektro materijalom. Sama sklopka ne kosta ni crvenu a na njoj imas zastitni bimetal koji cuva motor od pregorevanja. Nije vredna para da bi unistio nesto mnogo gore.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
klasicni grebenasti prekidac sluzi samo za pokretanje i gasenje "nekog potrosaca".
posto masine(velike)imaju asinhrone motore(i mnogo ozbiljnije namotaje)prilikom rada i opterecenja motora namotaji se greju,bimetalna sklopka sluzi da zastiti motor od pregorevanja(lakovana zica na namotajima se topi),kad motor nije u opterecenju on trosi struje onoliko malo samo da se okrece (ako imas motor jacine 11kw,kad ga upalis da radi na prazno neznaci da trosi toliko struje!!!vec u momentu opterecenja "vuce"struju(primer:ako u "laufu"trosi 120w i vuce struju jacine 3A u momentu opterecenja povuce 10.5 kw i 25A e tu dolazi bimetal na scenu,on prosto iskljuci struju jer su se i namotaji doobroo ugrejali te na taj nacin stiti motor.
eto to ti je ukratko.
znaci kupi obavezno bimetalnu sklopku.
ako si blizu ja imam 3 komada novih za prodaju (siemens)2 komada za 2,2kw i 1 komad za 3kw.
ali prvo sklopku rastavi i ocisti ju kompletno mozda su i kontaktori "smelcovali" pa ih malo ismirglaj.
pozdra!!!
posto masine(velike)imaju asinhrone motore(i mnogo ozbiljnije namotaje)prilikom rada i opterecenja motora namotaji se greju,bimetalna sklopka sluzi da zastiti motor od pregorevanja(lakovana zica na namotajima se topi),kad motor nije u opterecenju on trosi struje onoliko malo samo da se okrece (ako imas motor jacine 11kw,kad ga upalis da radi na prazno neznaci da trosi toliko struje!!!vec u momentu opterecenja "vuce"struju(primer:ako u "laufu"trosi 120w i vuce struju jacine 3A u momentu opterecenja povuce 10.5 kw i 25A e tu dolazi bimetal na scenu,on prosto iskljuci struju jer su se i namotaji doobroo ugrejali te na taj nacin stiti motor.
eto to ti je ukratko.

znaci kupi obavezno bimetalnu sklopku.
ako si blizu ja imam 3 komada novih za prodaju (siemens)2 komada za 2,2kw i 1 komad za 3kw.
ali prvo sklopku rastavi i ocisti ju kompletno mozda su i kontaktori "smelcovali" pa ih malo ismirglaj.
pozdra!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Bimetal ima istu funkciju kao automatski osigurac s tim sto automatski osigurac detektuje brz i kratkotrajan porast struje. Ako je osigurac 35A a tebi je konstantna struja 30A automatski osigurac nece da reaguje ali je zato tu bimetal. Njegova je primarna funkcija da spreci dugotrajna preopterecenja.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Kao što su ti objasnili bimetalna zaštita služi za zaštitu stroja od preoptrečenja (bilo od mehaničkog preopterečenja, bilo mjestimičnog proboja među navojima žice-ne kratkog spoja).Kada mjenjaš sklopku sa bimetalom, moraš uzeti sa onim bimetalom, koji pokriva snagu ili struju (najčešće struju) tvoga stroja.Bimetal ima na sebi vijak-šaraf sa skalom, koji podesiš na vrijednost sa pločice na elektromotoru. NIKAKO KORISTITI STROJ BEZ BIMETALNE ZAÅ TITE-MOGUČNOST POŽARA!
moze ako nije krajnja vrednost amperaze(na plocici motora ti pise amperaza a ta vrednost mora(na motoru)mora biti srednja na stelovanju sklopke.Macola69 wrote:Hvala na odgovorima i savjetima, nasao sam drugu sklopku, postavio je ali sad mi se ponekad ugasi masina. Valjda se to moze regulirati onim poteciometrom sa amperazom.

pozdrav!!!
Macola69
Ovo je amin sto napisa singer, al' postoji jos jedna zackoljica na koju trebas obrati paznju ako motor staje i posle podesavanja sklopke.
Naime, takvi motori cesto u glavnom namotaju imaju jos jednu zastitu u obliku bimetala. Odnosno, serijski sa glavnim namotajem proizvodjac stavlja "ampulu" sa bimetalom koji je dimenzioniran za nazivnu struju datog motora. Taj bimetal se obicno nalazi u kavezu motora i to na pocetku glavnog namotaja.
Kad podesis sklopku i budes siguran da ona radi ispravno, a motor se i dalje gasi posle lakseg opterecenja, verovatna greska je u tom bimetalu.
Ovo je amin sto napisa singer, al' postoji jos jedna zackoljica na koju trebas obrati paznju ako motor staje i posle podesavanja sklopke.
Naime, takvi motori cesto u glavnom namotaju imaju jos jednu zastitu u obliku bimetala. Odnosno, serijski sa glavnim namotajem proizvodjac stavlja "ampulu" sa bimetalom koji je dimenzioniran za nazivnu struju datog motora. Taj bimetal se obicno nalazi u kavezu motora i to na pocetku glavnog namotaja.
Kad podesis sklopku i budes siguran da ona radi ispravno, a motor se i dalje gasi posle lakseg opterecenja, verovatna greska je u tom bimetalu.