pozdrav svima (i kako da se otarasim žiška)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da sam ga vidjao u merkuru.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

tacit imaš ga u merkuru ali na kraburmi,u ulici mirijevski venac,ja sam ga isto uzeo pre neki dan,mislim da je 531 dinar,na bežanijskoj kosi ga nemaju,pa probaj više puta da prskaš,ako ne uspe ima tečnost belocid isto belinkina pa ušpricavaj,on je jači,npr ako je larva odrasla malo veća...po slikama koliko vidim ovo je napad od kućne strižibube a sa njom se nije šaliti,jesu li ovo čamove grede koliko vidim?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ирекли су ми да је ово Сизифов посао ал ја ћу идаље да покушавам, није жижак него сипац,дрвоточац,стрижибуба било шта осим жижак,жижак једе пасуљ
lukovic
Precizni šegrt

Post by lukovic »

Oslobodices se zizka tako sto ces uzeti peglu i drzati je na mestu gde se nalazi.Na 54 stepena Celzijusova se razgradjuju belancevine.Uostalom toplotno tretiranje se vrsi na 56 stepeni.Pazi samo kucu da ne zapalis.Ovo ti je informacija sa Sumarskog fakulteta u Beogradu.
tacit
Zarezivač olovaka

Post by tacit »

fagus,jesu camove grede. a da odmah probam sa belocidom,mozda je pametnije? lukovic hvala i tebi.
tacit
Zarezivač olovaka

Post by tacit »

p.s. sta je toplotno tretiranje? to rade neki strucnjaci?
lukovic
Precizni šegrt

Post by lukovic »

Toplotno tretiranje je postupak gde se drvo zagreva na 56 stepeni u periodu od minimum 30 minuta.To se belezi na uredjaju koji mora da odstampa dijagram.Nakon toga se drvo obelezava zigom HT koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede,a na osnovu medjunarodnog standarda IPPS.Moje preduzece poseduje dozvolu za ovaj postupak i zig za obelezavanje pa sam morao da nabavim opremu,zaposlim ljude iz struke,jer je to uslov za pocetak rada.Da prepricam na temperaturi od 56(dovoljno je 54) stepeni se unistavaju svi insekti i njihove larve ,jer se razlazu belancevine na toj temperaturi,pa ti je moj savet uzmi peglu drzi na mestu gde se javljaju da im pobijes larve,a ako prskas ubices samo insekte,a iz larvi se ponovo izlegu stetocine.Pozdrav radi kako hoces ali profesor sa Sumarskog fakulteta predlaze peglu,a struka mu je zastita .Da je suseno u susari ne bi imao problema a ako je i suseno suseno je na maloj teperaturi,jer kod nas jos uvek radi ko sta hoce pa nam vracaju palete iz Norveske,slikaju crva koji izlazi iz daske koja je kobajagi tretirana ,i normalno prekinu saradnju sa proizvodjacem onoga sta je bilo na paleti,pa neka on gleda sa kim ce da radi,a od izvoza nista
tacit
Zarezivač olovaka

Post by tacit »

lukovicu hvala ti.najbolje ce biti da probam kombinovani metod.samo se plasim da ce drvo da pocrni ako budem drzao peglu 30 minuta...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tacit wrote:.samo se plasim da ce drvo da pocrni ako budem drzao peglu 30 minuta...
nece,nemas ti otvoren plamen(moze u najgorem slucaju da pozuti ako je lakirano):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

Tacit možeš odma sa belocidom,izvinjavam se što kasnim sa odgovorom. Mada ja moj problem nisam uspeo da rešim sa belocidom,morao sam da menjam štok.
Lukovicu da nije možda profesor Mirić sa šumarskog?
nikola28
Majstor majstora

Post by nikola28 »

Hemijska sredstva su delotvorna,ali osim premazivanja mora da se radi i ''patroniranje''-busenje rupa u gredama do pola debljine grede na svakih 30 do 40 cm duzine,sipanje hemikalija i zapusavanje rupa drvenim tiplovima ili voskom...Drvo osmotskim pritiskom povlaci hemikalije duz celog preseka....
tacit
Zarezivač olovaka

Post by tacit »

nikola hvala ti.
tacit
Zarezivač olovaka

Post by tacit »

koliko debelom burgijom da busim rupe,i sta da sipam unutra,isto fentin? ili mozda nesto jace? i koliko puta da ponovim to? hvala svima!
tacit
Zarezivač olovaka

Post by tacit »

niko ne odgovara... u blagoj sam nedoumici...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Busi burgijom za koju imas odgovarajuci tipl. Recimo 6mm.
Sipaj isto. Ne treba ponavljati
Post Reply