za rad koristim fein multimaster koji u svojoj ponudi,uz sve dodatne alatke, ima i ponudu brus papira.međutim,jedan poznanik mi kaže da njihovi papiri ( koji su crne boje,a ne smeđe ), nisu za drvo već za metal.no, na paketiću tih crnih papira piše da su za drvo i plastiku.navodno se podrazumjeva da su smeđi papiri za drvo,a crni za metal.da li je to pravilo ?!
kako sa mašinicom radim samo grube radove,nakon nje prelazim na pažljiviji ručni rad,odnosno brušenje.trenutno koristim smeđi papir za ručno obrađivanje drveta talijanske firme SAITAC.zadovoljan sam,međutim imaju samo do gradacije 180.
trebam vrhunski papir za drvo ( svakako sa platnenom podlogom), kao i debelim čičkom za "šlapu" (papuču za čičak).inače feinov čičak je odličan.jedva da se da skinuti jednom rukom.
u zagrebu sam prošao sve velike centre i nisam naišao na nešto bolje od uobičajne ponude.da li netko zna gdje mogu naći najskuplji papir i koji je to ?
osim toga,koji je model mašinice za brušenje bolji:
oscilatorska ili ekscentrična.
brus papir
- maricaiivica
- Moderator
http://www.stolarskaradionica.com/stola ... j&strana=1
i na pr
viewtopic.php?id=2030
potrazi jos malo, ima dosta o tome
i na pr
viewtopic.php?id=2030
potrazi jos malo, ima dosta o tome
Boja brusnog papira ne zavisi od toga za sta je namenjen.
Nekada su svi bili svetlo smedji, onda su dosli crni, crveni, video sam i bledo plave, zelene, zute, maltene sve moguce boje.
Znaci kako fein "farba" svoj brusni papir je njegova stvar. Mogao bi da bude i "liht roze" ili na tufne, prugice...
Ako na njemu pise da je namenjen za drvo i plastiku, onda je za to i namenjen. Proizvodjac renomea fein-a (a i bilo koji drugi) sigurno daleko bolje zna za sta je namenjen njegov prizvod nego bilo ko drugi.
Nekada su svi bili svetlo smedji, onda su dosli crni, crveni, video sam i bledo plave, zelene, zute, maltene sve moguce boje.
Znaci kako fein "farba" svoj brusni papir je njegova stvar. Mogao bi da bude i "liht roze" ili na tufne, prugice...

Ako na njemu pise da je namenjen za drvo i plastiku, onda je za to i namenjen. Proizvodjac renomea fein-a (a i bilo koji drugi) sigurno daleko bolje zna za sta je namenjen njegov prizvod nego bilo ko drugi.