Nisam mogao da poveruje kad sam prekjuče video da više od dva meseca nisam ni jednu poruku napisao na sajtu.Doduše bio sam mesec dana na terenu i godišnji na selu ali opet je mnogo.Malo me i sramota što se posle toliko vremena javljam sa pitanjima al oću da izludim.Postavio sam deo slika na delu predviđenom za radove.To je deo onoga što sam uradio otkako sam prošlo leto postao član sajta i upustio se u odiseju hobi-stolara.I poštovani majstori mogu vam reći da je to jedna od najpametnijih odluka u mom životu.U selu sam napravio radionicu koju sam napunio gomilom ručnog električnog i običnog alata a napravio sam i jedan radni sto sa cirkularom,glodalicom i kolicima.Slike toga i nekih trenutnih i radova iz skorašnjeg vremena kačim što pre.
Pitanja koja sam imao da postavim vezana su za kompresor i pištolj za farbanje.A to su sledeća:
1.Da li kompresor mora na izlazu da daje određen protok ( l/min )vazduha da bi pištolj lepo farbao?
2.Ako treba,koliki je protok potreban za recimo diznu 1.3 mm?
3.U nekim prospektima pištolja sam naišao na jedinicu CFM za protok vazduha-koliko je to l/min?
4.Koji je razlog zbog kog mali kompresori ne mogu uspešno da farbaju velike površine?
5.Da li običan pištol zahteva manje ili više protoka u minuti od HVLP-a?
Unapred zahvalan na odgovorima.
Puno nedoumica oko pneumatike
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Puno nedoumica oko pneumatike
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
1. Da
2. zavisi prvenstveno od tipa pistolja ("obican" ili HVLP), i pise u podacima za svaki iole pismen pistolj
3. CFM=cubic feet per minute odnosno kubnih stopa u minuti, to jest 1CFM=28.32 litara u minuti
4. pistolj trosi vazduh brze nego sto mali kompresor moze da sabije. Posto mu je i boca mala, nema dovoljno "rezerve" za duze farbanje "u cugu". Znaci sasvim lepo ces njime ofarbati krilo od yuga, ali kad bude trebalo da se ofarba hauba ili krov od BMW-a na pola ce pritisak pasti ispod onog potrebnog da pistolj radio optimalno.
2. obican pistolj zahteva manji protok ali veci pritisak (HVLP=high volume low pressure=visoki protok mali pritisak).
2. zavisi prvenstveno od tipa pistolja ("obican" ili HVLP), i pise u podacima za svaki iole pismen pistolj
3. CFM=cubic feet per minute odnosno kubnih stopa u minuti, to jest 1CFM=28.32 litara u minuti
4. pistolj trosi vazduh brze nego sto mali kompresor moze da sabije. Posto mu je i boca mala, nema dovoljno "rezerve" za duze farbanje "u cugu". Znaci sasvim lepo ces njime ofarbati krilo od yuga, ali kad bude trebalo da se ofarba hauba ili krov od BMW-a na pola ce pritisak pasti ispod onog potrebnog da pistolj radio optimalno.
2. obican pistolj zahteva manji protok ali veci pritisak (HVLP=high volume low pressure=visoki protok mali pritisak).
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik
Hvala Mbole padišahu i gospodare svemira(al je ovo sliht)!Ubio sam se tražeći odnos za taj CFM.Kaži mi ,molim te još jedno.A to su dva:
1.Da li je tačno da ako na kompresoru piše samo ulazna l/min(cfm),da se izlaz izračunava kad se ta vrednosti ulaza smanji za 30%?
2.U wobiju su nabavili hobi pištolj koji na sebi ima onu novu oznaku LVLP.Jel to znači low volume low pressure?Trebalo bi da je tako jer isti takav HVLP sa identičnom diznom (1.3mm) ima oznaku 15 cfm a on 10cfm ( ili 424l/min za HVLP i 283.2l/min).
1.Da li je tačno da ako na kompresoru piše samo ulazna l/min(cfm),da se izlaz izračunava kad se ta vrednosti ulaza smanji za 30%?
2.U wobiju su nabavili hobi pištolj koji na sebi ima onu novu oznaku LVLP.Jel to znači low volume low pressure?Trebalo bi da je tako jer isti takav HVLP sa identičnom diznom (1.3mm) ima oznaku 15 cfm a on 10cfm ( ili 424l/min za HVLP i 283.2l/min).
"Julije dječače,ja sam odviše star ali poslušaj što ću ti reći-kaniš li pobjediti,nikako ne smješ izgubiti!"
sto se tice pitanja br,1:tako je ,na boljim kompresorima pise:EFEKTIVAN PROTOK,sto znaci da je to stvarna kolicina koji komp.moze da izgura(naravno da je to neka carobna formula za izracunavanje).GERSIVARIUS wrote:Hvala Mbole padišahu i gospodare svemira(al je ovo sliht)!Ubio sam se tražeći odnos za taj CFM.Kaži mi ,molim te još jedno.A to su dva:
pitanje br 2:mnogo sam skeptican po tom pitanju"LVLP",jer bi do sada to vec napravile i proverile velike kuce poput "SATA"-e ili DeVilbissa koje su vrh u tome.:)nebih sada da ulazim u tehnicka pitanja,ja imam i "RP" i "HVLP" pa cu biti verovatno medju prvima koji ce kupiti ""LVLP"" pucaljku.

pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
- GERSIVARIUS
- Majstor početnik