СЗТР

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

stolart wrote:Необично ми мало,на форуму има око 2000 чланова ,сајт и форум су мало уско специјализовани , а за доста тема када пита се нико нема конкретно решење.
Ево рецимо ова моја тема, немогуће је да нико од чланова нема СЗР и да у пар речи напише како ради . Него сви нешто па види овако,пробајонако...
Na žalost, tako je. Ima 2000 članova, ali ogromna većina je "jednosmernih". Tu su da postave pitanje i reše SVOJ problem. Malo je onih koji redovno svraćaju i čitaju sve teme. Da neko od njih zna pravi odgovor verovatno bi ga i dobio, ovako jedino ti ostaje nada da malo duže stoji otvoreno pitanje pa da neko odgovori. Uostalom, mnogi su sada na odmoru ili im je po ovoj vrućini mrsko da pišu...:/

Problem može da bude i u tome što su posetioci navikli da uvek isti ljudi pišu odgovore, pa i ne pokušavaju da daju svoje viđenje problema nego čekaju da neko od "dežurnih" to učini. A "dežurni" ipak ne znaju sve i u svakom trenutku.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

stolart wrote:Тешки сте ви зајебанти .
pretpostavljam da si se šalio.
prijatelju,ima nas raznih ovde,ali verovatno(za sada)niko nema takvu situaciju kao ti,budi strpljiv verovatno ce ti neko adekvatno odgovoriti,ipak smo mi (velika vecina)za varijantu da deljemo pre nego za administraciju.;)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa Stolarte koliko sam primetio 90% problema si razresio, ostalo je samo da proveris dali se moras prijaviti u sestrinu firmu ili ne.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

stolart wrote:Необично ми мало,на форуму има око 2000 чланова ,сајт и форум су мало уско специјализовани , а за доста тема када пита се нико нема конкретно решење.
Ево рецимо ова моја тема, немогуће је да нико од чланова нема СЗР и да у пар речи напише како ради . Него сви нешто па види овако,пробајонако...
Sto prije shvatis da ne moras da postujes sve te propise to bolje za tebe, jer koliko god pravila da ispostujes oni ce naci nesto zbog cega ce te kazniti ako im je to cilj i tad ne pomaze ni rostilj ni kuhinja!!! Jednostavno u svaki tvoj proizvod ukalkulisi 1% za reklmu i 2% za "inspekcije" i to je to!
Sto se zarade tice to ti je priblizno isto, mozes da pratis sve propise i trosis pare na papirologiju i razne gluposti ili da djelimicno pratis propise i budes spreman da uz neku veceru i pice platis jos neku mandatnu kaznu u sustini tebi je svejedno jer: "Ko ne plati na mostu, plati na cupriji!".

P.S. Nemoj da se ljutis na nas, ipak smo mi samo stolari!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ово са зајебанти је из најбоље намер,немам намеру никога да вређам,таман посла.А ни да се љутим,нико није дужан да мени да одговор.Билао је у шали,верујте.
А што се тиче већине чланова ова квалификација "једносмерни" најбоље описује ствар.

Мислим да сам пре неку поруку написао хвала,али ипак ћу то још једном да кажем: ХВАЛА !
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ja sam ti u pocetku ove tvoje teme sve rekao u par recenica,naj jednostavnije i naj lakse,nemoras biti prijavljen u sestrinoj radnji jer si uzi clan porodice.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Хвала radmit то сам знао,на то сам ишао од почетка.
Само ми је трбало да знам како да дођем до готовог производа.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa Mbole i ja smo ti objasnili i knjigovodstveno kako se dolazi do gotovog proizvoda,
kucanje gotovog isto, uostalom i sam raspitivanjem si dosao do istog zakljucka,
sifru delatnosti kako pise u onom prirucniku ne moras da dodajes,
Mogu da ti dam jos jedan savet ako hoces da ti sve bode ok predlozi knjigodji da potpisete ugovor za vodjenje knjigovodstva. U ovom slucaju knjigovodja preuzima odgovornost za organizaciju i knjigovodstva i toka proizvodnje, onda ne 2 put mesecno nego svaki drugi dan ce obilaziti radnju. Samo ovo kosta, za 30 ili 50 eura niko ne preuzima odgovornost.
Pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sustina tvog problema je nazalost sustina problema koji svako ko zeli da se bavi poslom ima.

Propisi su zamrseni (cesto i kontradiktorni), toliko da se stice utisak da ih je neko namerno mrsio.
Poreska uprava shvata svoj posao kao da su haraclije, kojima je jedini zadatak da nekoga oglobe (sad ako tu bude nesto i da se strpne licno, tim bolje).
Institucija koja bi mogla da ti da jasan odgovor na u sustini prosto pitanje: kako da pocnem da proizvodim nesto, ispostujem sve propise, a da nemam nepotrebnih troskova i administracije, nazalost ne postoji.

Usled toga, svi rade "na pola". Malo po propisu, malo na mufte, pa ko koga...
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

emcanke wrote:Ako budes radio sve po zakonu moze ti se dogoditi da sam zatvoris radnju, sobzirom kakva je besparica. Ako reskiras da bi nesto ucario onda rizikujes da ti oni zatvore radnju. Vazno je u koju grupu spadas...jedne radnje posecuju kad se god njima cefne, druge posecuju kada se pedhodno najave a trece nikada ne posete.
....biraj ago sta je tebi drago....
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Propisa je milion, tumačenja još više...
Neću odgovoriti direktno na pitanje, ali ću pokušati da budem koristan :). Po meni, jedini ispravan put za otpočinjanje legalnog posla je.

1) Definišeš, sam ili nekoga platiš, proizvodni proces NA PAPIRU (protok i evidencija sve dokumentacije)
2) Za taj proces napišeš (ili platiš nekom da ti to uradi) tehnologiju protoka dokumentacije
3) Sa tim papirom zakažeš sastanak u "Privrednom savetniku" koji možda platiš možda ne i sa njima korak po korak očistiš sve nejasnoće. (Platiš članarinu-pretplatu na godinu dana i onda ih masiraš telefonom svojim pitanjima koliko voliš)
4) Prostudiraš izdvojeni set propisa koji se tebe tiče i počneš proizvodnju.
5) Å to više kontaktiraš, po mogućnosti e-mailom, sa ljudima iz poreske i tržišne inspekcije i tražiš njihova imena i pitaš ih svašta sa "Da li je ovo OK...." i, naravno, čuvaš sve te beleške sa datumom i imenom osobe sa kojom si kontaktirao.

Važno je da NA PAPIRU imaš ceo papirološki postupak, u sitna crevca, i da njega u vidu nekog dokumenta zavedeš u svoje poslovne knjige.

Mnogo je lakše pitati "Jel ovo dobro?" nego tražiti odgovor na pitanje "Kako treba?". Sa prvim pitanjem možeš i od bilo kog finansijskog ili tržišnog inspektora da tražiš odgovor, a na drugo ti niko neće dati ni približan odgovor.

Kad imaš sve napisano i kad se pridržavaš toga može da dođe bilo ko u kontrolu. Tvoje je samo da mu odmah predočiš taj papir pa nek on gleda šta ne valja. Tada "oni uvek nađu nešto...." baš i ne može tek tako da prođe. On u svoj zapisnik MORA da unese i tvoj ZVANIČNI dokument i zatečenu nepravilnost.

Uređena dokumentacija i definisan proces su pre svega TEBI NEOPHODNI, pa tek onda kontrolama. Jedino tako možeš držati sve pod kontrolom i znati ko je za šta odgovoran.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Svaka čast metabo !! Samo za to smo mogo lenj i glup narod pa da svi shvatimo neke principe ? Čisto dodajem samo
Dva put zine , a tri put slaže
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

MapleMan wrote:Svaka čast metabo !! Samo za to smo mogo lenj i glup narod pa da svi shvatimo neke principe ? Čisto dodajem samo
Nisam ja ništa novo rekao. Uostalom, standardi ISO 900X nisu ništa drugo nego definisanje PROCESA na papiru i njegovo poštovanje. Napiši ti u svom dokumentu da se na telefonski poziv stranke obavezno kaže "Firma XZ izvolite" i to poštuj i taj deo procesa je po ISO 9000 standardu! I tako redom sa svakim segmentom poslovanja... Nismo mi ni glupi ni lenji. Samo nam fali malo organizacije i školovanog autoriteta.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Опет сам данас имао разговор у вези мог проблема,са двојицом људи који се баве нашим послом.Одговорно тврде да нема шансе , осим нелегално , куцања и производње готових производа у СЗТР или СЗР , свеједно.Једино и само пружање услуга и куцање рачуна по ставкама.Готов производ једини као пријављен,са потребном документацијом,декларацијом итд.

Сутра је остао разговор са књиговођом, па ћемо видети.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ma ti si jedna velika postenjacina tako i treba .Sve po zakonu !Treba pomoci ovu jadnu drzavu koja nas zanatlije pomaze maksimalno.Samo napred!!!Imas moju podrsku.Administratori ko pomene ovu temu jos jednom....................
Post Reply