Tesane grede

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

mbole wrote:Varijanta koju jos niko nije pomenuo je i da nadjes neku staru kucu/supu/ambar koji se rusi. Dobices stare tesane grede na poklon, samo da gazda ne mora da ih negde nosi. E sad, ovo naravno trazi vremena, a ne znamo koliko je hitno.
E pa mbole ovu supicu trazim vec 7-8 meseci i gde god sam je nasao grede nisu bile tesane ili su bile kratke ili mnogo propale. Znaci, pljuni u sake i odradi to :P
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

camovina ti jeste najlaksa za tesanje ,ali hrast ili divlja tresnja mozda i jasen bi ti bili zanimljiviji.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Tesana gradja je u sustini pravljna cepanjem a posle toga je sekiricom (ustvari teslom/bradvom a ne sekiricom) samo doterivan oblik.

Odatle i ove "zacepotine". znaci morace malo "umjetnickog dojma" to jest da ponegde zacepis, pa namerno da odlomis komad, negde da fino odseces parce... oda da malo zakivas pa vadis eksere, zagrebes necim, gadjas je kamenjem, pucas iz sacmare, udaras je cekicem... sve vrste maltretiranja dolaze u obzir.

Po onome sto sam ja probao sa roto raspom ona je davala dosta glatke povrsine. Zicana cetka na brusilici bi po meni dala bolje rezultate ako zelis da to izgleda bas grubo.

Naravno ima i brza/otrov skupa varijanta: http://www.festoolusa.com/accessories/p ... ity=574539
Rustic head i rustic blade, samo rekao bi da se ne isplati :)

Ili jos bolje ali naravno jos skuplje: http://www.festool.co.uk/Products/Pages ... HR-GB-240V
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto se tice zastite postoji "osnovna" lazura (ne to nije bezbojni, iako ni ovaj nema boju).

Ne znam kako se zove sadolinov, belinkin je belles (sluzi upravo da spreci bube, budj...) na bazi rastvaraca, odnosno Belinka impregnant na vodenoj bazi.

Ako pogledas ovu gredu na slici koju si poostavio, videces da nigde nema kontrasta kakav dobijas paljenjem. Za ovaj kontrast sa slike je sasvim dovoljna lazura (mozda ce dati i mnogo vise nego na slici).

Talase sa slike je gotovo nemoguce da dobijes posto su oni nastali prilikom cepanja trupca.
kako da teses? Zavisi sta hoces da dobijes, ako teses "uz dlaku" dobices "zacepotine" ako teses niz godove, dobices glatke povrsine. Treba ti i jedno i drugo. Ivice, da bi dobio pravi izgled bi bilo najbolje skidati makljom, ali i pazljiv rad sa teslom ce dati jako dobar rezultat.
izzvy
Brzi dodavač alata

Post by izzvy »

u baru sam video paljeno drvo sa brenerom(po malo)pa lakirano izgleda perverzno....
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Evo ti rjesenje:

Na mojoj kuci na selu (staroj oko 80 god) grede izmedju podruma (izbe) i gornjeg sprata su tesane i dugacke su oko 4m ima ih oko 20!

"Slobodno" dodji sve ih skini i zamijeni ih betonskom plocom!!!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Sasa wrote:Evo ti rjesenje:

Na mojoj kuci na selu (staroj oko 80 god) grede izmedju podruma (izbe) i gornjeg sprata su tesane i dugacke su oko 4m ima ih oko 20!

"Slobodno" dodji sve ih skini i zamijeni ih betonskom plocom!!!
Fala Sale, mogao bi to sutra posle posla :P
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Bio sam juce po stovaristima na smederevskom putu, nisam verovao da nigde necu naci gredu a da nije camova :/
LG
Precizni šegrt

Post by LG »

ako nadjes negde hrast, pusti mi poruku na forumu, hvala!
Post Reply