police za knjige sa nevidljivim nosačima???

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Slayem se sa singerom jer i ja imam slicna iskustva sa tim nosacima ali ko voli nek izvoli ali ce se brzo pokajati.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

OK, nisam citao upustvo sa ovih koje sam ja stavljao pa sam mozda izostavio da su magicni!:D:D:D
Last edited by Sasa on 24 Jul 2010 18:11, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

oni izgledaju magicno ali nikako ne nose teret(cista sminka):)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Mogu police sa nevidljivim nosačima da nose i veće terete (75 kg ova na slikama):

Image

Image

A i nosači nisu neki specijalni...
ништа није дугачко што може да се скрати!
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ali to je nesto drugo mi smo pricali o samo jednoj polici.
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Kod ove police vertikala povećava nosivost, i sprečava savijanje "nevidljivih" nosača.
Kod police u uglu to isto radi bočni nosač na kraćoj strani, tako da nosivost bude znatno veća.
ништа није дугачко што може да се скрати!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

runer wrote:Ali to je nesto drugo mi smo pricali o samo jednoj polici.
tako je ,mi i nismo pricali o ovakvoj vrsti polica.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

NO KOMENT!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aj da malo zakuvam :)

Prvo 16mm valjanog celika nije ni najmanje naivno. Izuzev u slucaju da je u pitanju neki mnoooogo kilav materijal (sto sumnjam), tesko da bi to uspeli da savijete sve i da se okacite o njega.
Ono sto ne mogu lepo da vidim sa ove slike je da li je stvarno sipka 16mm, ili je 16mm sa sve ovom plastikom okolo, ako je plastika u pitanju, a da je sama sipka reda 8mm. To bi vec bila druga prica.

Drugi razlog za krivljenje police moze da bude da ona ne lezi lepo na zidu, to jest da postoji "luft" izmedju police i zida. U tom slucaju sile se sasvim drugacije prenose, i lako je iskriviti je.

Treca stvar je da mislim da bi nosaci trebalo da se nalaze u gornjoj zoni. Na primer ako imate policu debelu 5cm koja je napravljena od dve table univera 25mm nosac bi trebalo da bude na otprilike 10-tak mm od gornje povrsine. Kao sto se armatura na terasi postavlja u gornju zonu, jer tu jedino drzi. U takvom slucaju ovaj nosac je dosta opterecen na cupanje, pa bi ga trebalo osigurati jednim srafom koji bi isao kroz donju povrsinu police i ulazio u ovaj zub pri vrhu (naravno moguce je da sve ovo vec pise u uputstvu za montazu, al posto ga nisam nikada video...)

Cetvrto, prilikom montaze probao bi da ivice police koje dodju prema zidu namazem montage kitom (cini mi se da se tako zove onaj momentov verovatno ga imaju i drugi proizvodjaci). To bi onemogucilo zazor prema zidu i dodatno drzalo policu priljubljenu uza zid. Posto je u pitanju velika povrsina, ta lepljena veza bi bila prilicno jaka. Naravno skidanje police bi bilo znatno otezano, ali ... ne moze i jare i pare.

Cod je trazila policu bas za ugao. Znaci jedna strana ce imati dodatni oslonac na zidu, pa ce savijanje biti mnogo manji problem. Ono sto nikako ne mogu da zamislim je kako bi se ovakvi nosaci ubacili tako da idu u dva zida pod 90 stepeni, to jest nosac na bocnom zidu bi morao da bude neki drugaciji.

Na kraju, mislim da je komazo dao jako dobro resenje, koje ponistava slabosti prikrivenih nosaca. Slazem se da nije identicno kao prosta polica, ali je "varijacija na temu", a po meni ima jako slican estetski efekat (meni se cak vise svidja, al o ukusima...). U krajnjoj liniji ipak je bolje imati policu koja nije bas onakva kako smo prvobitno zamislili, nego krivu policu.

Ah da. Da li su knjige recnici, enciklopedije ili obicne sveske, nije mnogo od znacaja. Bitna je ukupna kolicina papira :) Pet debelih recnika ce mnogo manje opteretiti policu nego 100 svezaka A4 formata :)
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ja se slazem sa tobom da je nosac od ok-a materijala jak i da ih ima i dosta debelih ali svar je u plasici odnosno tipli koja dise u zidu kad se preoptereti i samom zidu jer ako pretegnes i sam zid se kruni i puca. Zelezo nece se saviti ali ovo hoce. Singer i ja pricamo o piolicama koje su sad u trendu i nisu kao ove koje je Komazo slikao. Ja nemam nista protiv takvih ploica sta vise mi se svidjaju jer su prakticnije. Ali to nisu te police o kojima diskutujemo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cini mi se da smo malo zaboravili odakle je ovo pocelo :)

Cud je trazila da police imaju nevidljive nosace, uopste nije pomenula da polica mora da izgleda ovako ili onako. To sto smo se mi u medjuvremenu ugvatili za jedan dizajn police, je ustvari nasa greska. Pravi odgovor na njeno pitanje je da joj damo par resenja koja ce da "piju vodu".

Recimo meni bi izgledala sasvim fino i pr tom bi bila sasvim stabilna varijacija na komazovu temu, to jest da polica bude u obliku slova L, pa sad kako joj se svidja da okrene to slovo L.

Sto se tice loseg zida, tu jednostavno (skoro) da nema pomoci. Ako je zid kilav, dzaba cela prica. Sa druge strane, u iole dobrom zidu, dovoljno veliki tipl ne moze ni da mrdne (recimo onaj kojim se kaci bojler, pritezao sam iz sve snage sasvim pristojnom plugom na gedori). Za suplji zid postoje i hemijski tiplovi (znam skupi su ko otrov). Da ponovim, mislim da bi montage kit po ivicama koje nalezu na zid jaaaako pomogao pogotovu u slucaju malo losijeg zida.
majstor amater
Dodavač alata

Post by majstor amater »

ja sam sam pravio te nosace i dosta dobr drze
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Skriveni drzaci i nemogu bas u suplji blok ,ali u ciglu ,betonski ili siporeks drze ekstra ,jos ako se stavi tipl sa epoksidom....A moje licno misljenje da neki L nosac je najaca stvar,ili napraviti kosnik od drveta ili univera.Ali Cud je trazila nevidljive nosace.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Polaznu osnovu vam je dao tishler i samo ste to trebali razviti.Dama nije trazila
nosac za policu na jednom zidu nego za ugaonu.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)
Protiv skrivenih nosaca,ma sta drugi pricali.
Post Reply