Tesane grede

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Nije mi bas najjasnije sta to znaci - nije za unutrasnju upotrebu? Jel otrovno, jel ispusta neka isparenja, jel smrdi? U cemu je problem?
Za grebanje celicnom cetkom mi se svidja ona fora kad se prvo daska oprlji brenerom (onim malim na plinske limenke). Onda pocrni, a kad se iscetka jedni godovi ostanu crni, a drugi su beli, super izgleda. Ne znam gde da nadjem sliku, to je bilo u Uradi sam knjigama, casopisima...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaleznicki pragovi i bandere se, ako se dobro secam, tretiraju nekom grrrdnom hemijom, otrovnom ko djavo.
Nije ni cudo, kad treba decenijama da stoje napolju i ne istrule bez ikakvog odrzavanja.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mislim da se kuvaju u nekom ulju.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tretiraju se trafo-uljem!!!!pa ti vidi.:(
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

singer wrote:tretiraju se trafo-uljem!!!!pa ti vidi.:(
kamo sreće da je trafo ulje. ali nije!
to je nešto mnogo otrovnije i smrdljivije od trafo-ulja.
a ima lepo ime : kreozit
i ne stavljaj TO u kuću
Дођох, видех, побледех
parketar
Majstor

Post by parketar »

ma mozes slobodno da stavis u kucu samo ne skidaj gas masku dok si unutra.:D
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

jeste kreozit ali u poslednje vrijeme se mazu katranskim uljem ...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Najbolji predlog je da odes na stovariste gdje drze grede na otvorenom pa odaberes ispucale grede, a celicnu cetku ne uzimaj u ruke jer ima m.da da ti otpanu dok to iscetkas vec kupis pistolj za pjeskarenje prosijes jedno kubik pijeska i ispjeskaris i dobijes grede kao da su skinute sa Hilandara!!!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovih dana sam bio odsutan i nisam imao privilegiju zvana internet.Evo baš sam danas uhvatio malo vremena da prolistam ovu temu i moram se nadovezati,pa stoga ovako.Kao prvo pragovi ili šliperi kako ih ko zove kod nas su zabranili uopće da se daju običnim ljudima u korištenje na bilo kakav način zbog njihovih otrovnih tvari kojih oni upiju u sebe tokom svog radnog vijeka.Na prvom mjestu su to ovi kako neko reče kreozit a tokom radnog vijeka se napiju ulja i nafte iz lokomotiva i smrde ko sam vrag.Kod nas su ih zabranili prodavati ljudima (kako sam već rekao) i zeleni (čuvari okoliša,moš si misliti) su izborili to da se oni trebaju spaljivati ali naravno HŽ nema para za to spaljivanje.

E sada šta se tiče tesanih greda već si dobio jedan ili dva načina kako da tu uradiš ako izostavimo onaj da odmah kupiš raspucale grede.Evo i moj mali doprinos ovoj temi.Naime moj susjed je isto stavljao na plafon takve grede s time šta ih je on uradio tako da je kupio brusnu ploču ša kamen neku grubu kao šmirgl papir samo puuuno grublja i čvršća naravno i na veliku brusilicu i tako je izbrusio po gredi i dobio je efekt tesanja i ljepo izgleda.Meni isto pada na pamet da si uzmeš onu roto rašpu i to najgrublju i s njom po gredi napraviš riseve koji će ti izgledati kao da je sjekira imala posla a za dodatni efekt možeš još uzeti i plinski plamenik i spaliti je i očistiti s čeličnom četkom i mislim da ćeš biti zadovoljan.
Čovijek sniva a Bog realizira!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

dikar wrote:To sto ti trazis ja imam najmanje pola kubika. Po receptu Radmita 2 godine stajalo je na kisi i suncu i sad nije za nista.
E da si mi malo blize :)
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Å trkić wrote:Meni isto pada na pamet da si uzmeš onu roto rašpu i to najgrublju i s njom po gredi napraviš riseve koji će ti izgledati kao da je sjekira imala posla a za dodatni efekt možeš još uzeti i plinski plamenik i spaliti je i očistiti s čeličnom četkom i mislim da ćeš biti zadovoljan.
Odluka je pala, ovo ce biti kombinacija par vasih "malih" doprinosa. Prvo cu ugrubo preci roto raspom i time dobiti izujedanu gredu, negde manje, negde vise, zatim ide paljenje pa struganje cetkom i svakako malo cukanja raznim predmetima (cekic, srafciger, lanac...) Ukoliko sa cetkom bude islo tesko, imam coveka koji peskira drvo, nije mi bas ispred kuce ali je izvodljivo a ja se nebi upustao u to jer nemam gde. Vidjao sam pistolje za peskiranje za 20-ak eur ali pesak na travnjaku u dvoristu mi je previse. Od kvasenja i ispucalih greda odustajem iz prakticnih razloga, zena kaze NECU ;) Pragovi su mi u startu delovali "prljavi" i suvise komplikovani.

Pitanja:

Koje drvo? Prva ideja jeste bila cetinar ali mozda ima boljeg predloga.

Moze li se paljenje odraditi i sa jacim fenom za skidanje farbe (nemam gorionik)? Znam da moze ali da li ce biti mukotrpniji posao (sporiji)?

Da li ce celicna cetka na busilici dati brze rezultate ili je pesak pravo resenje?

Hvala svima!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Dragi prijatelju kaki si i napisao u jednom od postova da ti je greda samo za dekoraciju stoga ti je najbolje i najjeftinije da uzmeš jelovinu oliti čamovinu kako je zovete,jer ćeš ju i najlakše obraditi.Å ta se pak tiče plamenika imaš kompleta za kupiti onaj najobičniji plamenik na one male kartuše za nekih 15-20 eura i dobiješ još uz to i par rezervnih kartuša.Pitao si jel bi mogao staviti neku čeličnu četku u bušilicu pa s njom,možeš ali ti nije tolika potreba za time jer kad malo spališ gredu sa četkom prođeš par puta i gotovo ubiti samo očistiš onu garež koja je nastala,i najbitnije ti je da bridove ili ćoškove dobro obradiš skineš jer stare grede gotovo da ih i nemaju.Vjerujem da ćeš to na ovaj način najjeftinije odraditi i bez puno zezancije,sretno i zabavno sa gredama i slikaj i pošalji koju sliku.
Čovijek sniva a Bog realizira!
djagi
Majstor

Post by djagi »

uopste neznam zasto si zakomplikovao zivot.Sta si trazio,tesanu gredu,Uznes gredu odredjenih domenzija komada jedan ili po potrebi vise,sekirce i teslu pljuni u saske i tesi sve dok ne bude po volji i zelji narucioca.Tako se dobija tesana greda,ne zaboravi da uz to moze da ide i pivo al hladno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slazem se sa djagijem. Najjednostavnije je prosto otesati izrezanu gredu. Ako nemas sekiricu, ja cu da ti je pozajmim (znas da stalno imam jednu u gepeku :))
Taj paljeni efekat je bio jako popularan jedno vreme (negde 70-tih) al iskreno receno meni se nikada nije preterano svidjao. Deluje mi malo kic. Ako si nekada video stvarno staru gredu sa tavana, ona je vrlo jednolicna, veoma tamna nijansa braon, skoro crna ili cak potpuno crna (ako je sa tavana ispod koga je bilo ognjiste). Tu i tamo izudarana i bez ostrih ivica, ali nema "iskopanih" godova. To "iskopavanje" se desava na patosima, ali ne na gredama.

Varijanta koju jos niko nije pomenuo je i da nadjes neku staru kucu/supu/ambar koji se rusi. Dobices stare tesane grede na poklon, samo da gazda ne mora da ih negde nosi. E sad, ovo naravno trazi vremena, a ne znamo koliko je hitno.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ok, idemo dalje u potragu za pravim resenjem :)

djagi i mbole (mislim jos neko) predlazu tesanje vec izrezane grede. ja sam mislio da vec sa roto raspom mogu da "pridjem" tom izgledu (brusilica iz ruke moze dati dosta tih nepravilnosti) a sa paljenjem i struganjem celicnom cetkom samo malo da joj povecam kontrast (nisam imao ideju da preterujem sa vatrom). Koliko sam pogresio?

Tesana greda izgleda nekako ovako
Image

Sledece pitanje je, kako se tese greda? Ok, sekirce pa udri. Ima li nekih pravila tipa pravac u odnosu na vlakna, dubina,... ili je to cisto igranje slobodnom rukom? Kako skinuti ivice, ima li tu neke pameti? Koliko ce se zacepljivati drvo? Kako najlakse dobiti one valove?

Ciljam na jelovinu, zbog lakoce obrade i naravno cene ali da li je najbolja za tesanje?

Ima li potrebe za nekom zastitom tipa crvol i slicno pre sadolina?
Post Reply