Prastara kombinirka

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Ivan 1
Samostalni majstor

Prastara kombinirka

Post by Ivan 1 »

Pozdravljam društvo.
Duže me nije bilo, odvukli poslovi ali redovno pratim diskusije.
Ispričavam se za majice, pisao sam se ali nisamznao kako doturiti pare. U drugoj turi ću doći po njih.
A sada konkretno.
ImageImageImage
Dobio sam (uvalili mi) staru kombinirku (hoblerica, debljača, cirkular, bušilica) iz ove godine: Image
Imam ručni cirkular okačen na stol i manju hoblericu i debljaču De Walt.
Dosta nabavljam starih hrastovih greda i problem mi je prorezivati ih u daske. Prije nego počnem išta raditi na ovoj skalameriji, evo vam podaci pa mi vi vrsni majstori od zanata recite da li će ona biti sposobna prorezivati stare grede visine do 15 cm u daske
Image. Ovo je motor (Sever Subotica). Trofazni 6.3 kv, 1440 o/m, 12,8 A. Spojen je sa dvije remenice na osovinu cirkulara i hoblerice. Promjer remenice na motoru je 226mm, a na osovini cirkulara 90mm. Ako sam dobro izračunao na osovini cirkulara brzina vrtnje je 3650 o/m.
Stavio bi pilu promjera 50 cm (znači visina reza oko 18 cm.
Opet, ako sam dobro izračunao brzina pile bila bi 95 m/s. Potražio bi kvalitetniju pilu, napravio postolje i firung.

E sad pitanja:
1. Može li to ako se dotjera obavljati posao koji sam naveo
2. Komplicirano mi je da pravim ploču koja se podiže, tako da bi ta pila rezala i 5cm i 15cm potpuno izvučena (znači 18cm). Je li to opasno.
3. Ploče od hoblerice su drvene okovane željezom. Ima li nešto (pasta, vosak, ili...) da se namaže da daska lakše klizi.

E ko je imao strpljenja pročitati, svaka mu čast.
Pozdrav
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

vodi računa da ti obodna brzina ne dođe u opseg 52-56m/s
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako dobro kapiram, ovde bi se cirkular kacio skroz na kraju osovine.
Znaci morao bi da napravis i dodatnu plocu da bi to sto rezes moglo lepo i stabilno da se osloni. Naravno i razdvojni klin iza lista cirkulara (jako vazno za tvoju bezbednost).

E sad, dal to moze da reze stare grede, to vec mora da ti kaze neko iskusniji sa stabilnim masinama.

Takodje, stare grede su prilicno "opasna" kategorija, posto nikad ne znas da li ce se u njima zateci neki ekser, ili neki drugi komad metala. Hrabrost na stranu, al ja bi nabavio detektor za metal.
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

mbole wrote:Takodje, stare grede su prilicno "opasna" kategorija, posto nikad ne znas da li ce se u njima zateci neki ekser, ili neki drugi komad metala. Hrabrost na stranu, al ja bi nabavio detektor za metal.
Imam detektor plavi Bosh kao Metabo.
E sad taj razdvojni klin, je li debljine kao širina reza ili malo uži i da li se on vari na tu ploču koju napravim.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

savjetujem ti da se ne "igras" sa tako velikom brzinom...sa takvom testerom treba da smanjis broj obrtaja osovine i testera ne smije da viri iznad drveta koji razrezujes vise od 1 cm sve sto je iznad 1 cm je opasno...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

tishler wrote:savjetujem ti da se ne "igras" sa tako velikom brzinom...sa takvom testerom treba da smanjis broj obrtaja osovine i testera ne smije da viri iznad drveta koji razrezujes vise od 1 cm sve sto je iznad 1 cm je opasno...
Ako smanjim remenicu na motoru hoće li to biti dovoljna brzina za hoblericu, odnosno koja brzina je potrebna za hoblericu (dužina noža 40cm)
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Sa takvom slicnom (gotovo istom ) drvenom masinom sam i ja poceo svoju stolarsku "karijeru" .Sad imam livenu masinu i na motoru i osovini imam duple remenice (vece i menje)Tako kombinujem brzinu,a najveca testrea koju stavljam je 28cm.i pustim brzinu na osovini 1200ob/minMeni sasvim dobro odradi poso.Ako rezem 2ili 2,5 cm onda stavim manju testeru i povecam brzinu na cca 3000ob/min i tad hoblarica odraduje poso
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bice da je sve projektovano za hoblericu, odnosno da je brzina njoj prilagodjena, o cirkular/busilica su tu kao "dodatak". Drugim recima trebala bi ti jos jedna remenica koju bi koristio kada teras cirkular. Da, mogao bi da to odradis tako sto smanjis remenicu na motoru, mada, bilo bi dobro da konsultujes nekog masinca da ti to izracuna. Ja sam davno zaboravio kako se to radi, ali faktori su snaga koja treba da se prenese (sto je veca snaga trebaju ti vece remenice odnosno vece povrsine kontakta kaiseva i remenice, ako remenice postanu prevelike, onda se ide na vise remenica, zato ovaj tvoj i ima duple remenice/kaiseve), i naravno prenosni odnos koji zelis da postignes.

Razdvojni klin treba da bude ili isti ili malo deblji od sirine reza (kad kazem malo mislim zaista malo reda 0.1mm) Posto on sluzi da ne dozvoli dasci da se stegne oko lista testere ne bi imao nikakvu funkciju kad bi bio uzi od debljine reza.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Razdvojni klin treba da je malo deblji od debljine lista testere (oko dve desete).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zaboravih sinoc da napisem. Razdvojni klin se uglavnom montira tako da moze da se skine, zbog lakseg pristupa listu testere. Takodje skida se kada se radi rez koji ne prolazi celom debljinom daske.
Imas ga sigurno na rucnom cirkularu (ona "banana" iza lista.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

RAZDVOJNI KLIN(RIPER)MORA BITI MANJI OD LISTA TESTERE ZA 0.1-1.2MM!!!!!
ne se igrati stime jer ako je testera sira od ripera prvih 50 cm neces moci proterati!!!!
ispada figurativno receno kao da cepas dasku silom!!!
druga stvar za to sto hoces da radis obavezno kupi testeru sa ogranicenjem zahvata(to su oni zubi iza pravih)
brzina rezanja: http://www.kordun.hr/alati/proizvodni/pile/kruzneTM.php
imas tablicu pa gledaj.
sto se tice klizanja po povrsini ploce,za gusane se koristi nafta(prskanjem)a drvene mazes voskom ili nekim uljem,mozes cak i sapunom.ajd pozdrav i pazi na se!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Da pojasnim. Dugo godina koristim Kordunove testere (300mm) ciji je rez 3mm a list testere ili ploca na kojoj
su lemljeni zubi je 2mm.Razdvojni klin je radjen od 2mm lima koji je pocinkovan tako da je deblji od lista
testere a tanji od reza.Da li je u pitanju iverica ili drvo ne skidam razdvojni klin.
Ko se bavi konstrukcijom masina to mu je poznato.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Da se ja pitam prvo sto bih uradio za takvu vrstu posla je da napravim kolica sa sinom za duzinu greda koje provlacim. Jeste posao ali kad se to odradi rizik zaglvljivanja greda se smanjuje na minimum ujedno i opasnost od povreda se svodi na minimum. Brzine lista vrasta lista i sve ostalo uradice se u hodu.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

singer wrote:RAZDVOJNI KLIN(RIPER)MORA BITI MANJI OD LISTA TESTERE ZA 0.1-1.2MM!!!!!
ne se igrati stime jer ako je testera sira od ripera prvih 50 cm neces moci proterati!!!!
Nesto si pobrkao :)
U prvoj recenici kazes da klin mora biti manji od testere, a u drugoj da je list manji od klina.

Inace, u pravu si (nasuprot onome sto sam ja napisao). Klin je malo tanji od reza. Upravo sam izmerio ovaj na mom rucnom cirkularu i tanji je nekih 0.2mm. Bice da sam ja nesto pobrkao, pa mi se odnekud uvrtelo u glavu da je klin malo siri.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pardon,evo da se ispravim:
testera MORA biti sira od klina(ripera)za 0.2mm iliti klin MORA biti uzi od testere za 0.2mm.
telo testere je uvek uze od sirine zuba(reza).:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply