Vezivanje nogara sa gornjom plocom stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
MAPEMAJCTOP
Zarezivač olovaka

Vezivanje nogara sa gornjom plocom stola

Post by MAPEMAJCTOP »

Drugari, hocu da napravim trpezarijski sto od masiva Bukve prijatelju za useljenje. Bio bi neke standardne visine pravougaonog oblika. Gornja ploca bi bila sastavljenja od letvica sirine 10-15 cm lepljenih(i za svaki slucaj keksovanih). Debljina bi bilo oko 35-40 mm. Problem mi je kako da ih vezem za nogare i da to bude stabilno. Nogari bi bili grede 100x100 mm.
Prilazem sliku sa neta da vidite nesto slicno. Boja je nebitna.
Image

Naravno, sve savete prihvatam, od promene maaterijala do najrazlicitijih saveta. Hvala unapred.
Last edited by MAPEMAJCTOP on 26 Feb 2008 23:08, edited 1 time in total.
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

ja bi stavio onaj šaraf šta ima navoj sa oba dvije strane i pojačao sa epoxijem ili možeš napraviti i spoj da napraviš i u nogi i u ploči ženski utor malo veći recimo promjera 2-3 cm i ubaciš jedan komad između da to poveže ljepilo i voziiii ;-))
djagi
Majstor

Post by djagi »

na slici sa neta ploca je mnogo deblja od tvojih cini mi se 35-40mm pa ce to mnogo lose da drzi.Za to moras da upotrebis ram ispod ploce ili takozvane(sorgove)Pa u mjih nogari.To sto si video na slici to je samo slika i to dobro odradjena i tu nogari da stoje mogu samo na slici a u stvarnosti nema sanse.Jos kad bi pribio nesto uz sto ode sve u ....... .Sta da ti kazem brate dizajn je dozajn al ne drzi nogar.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko ja cenim, ovo na slici uopste nije ploca te debljine, vec lepo odradjena imitacija.
Drugim recima sama ploca je recimo 25mm, a ovo okolo je samo ram, ali tako odradjen da deluje ko puna ploca (gerovano po svim ivicama). Naravno za taj ram su onda uvezane noge. A i noge su radjene tako da daju utisak pune ploce, odnosno tamo gde ulaze u ram su stanjene.
MAPEMAJCTOP
Zarezivač olovaka

Post by MAPEMAJCTOP »

I ja mislim za sto da je ista prica sa gerovanom lajsnom mada ja tako ne bih radio.
Djagi a sta su to sorgovi? Vidjao sam da se uglavnom stavlja neka kao ploca dimenzija nogara i stoji izmedju istog i gornje ploce. Debljine je par cm. Da li na to mislis i gde mogu da nabavim taj ram o kojem pricas?
Hvala
djagi
Majstor

Post by djagi »

sorgovi su ti daske koje povezuju nogare i obicno su debljine 2cm i visine 8do10cm,duzinu odredjujes sam po potrebi velicine stola.Sve to sam iseces od dasaka koje imas.Kad sastavis onda plocu stola vezujes za sorgove tiplovima ili keks.Imitaciju debljine vec sam znas i sontao si kako posto si video na slici.Ja to nisam video i dalje ne vidim,a posto je i Mbole video onda ok ja ne vidim a i pored toga ne cujem.Probaj tako pa ako ne ide zovi
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

hmmm ovo šta djagi objasnjava je kako se rade stolovi po pravilima struke ... ali današnji pojmovi za ljepo i moderno i šta ti ja znam... ne prihvaćaju taj ram odispoda ;-))

Ja sam napravio za u blagovaonicu ovakav stol Image

stol je od hrastovine i noge stoje bez problema i bez rama, doduše kod ovog stola se pojavio jedan kiks na kojeg sam upozorio ženu ali ona je rekla da joj to ne smeta meni malo je u početku, ali sad mi je baš simpa ...

pogledajte konstrukciju i pogodite u cemu je kiks :P

(ovo nije taj stol tu sliku sam našao na netu)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

sargovi ne smeju da budu siroki - smetaju za noge kada se sedne na stolicu
zato, ako si primetio, da svi stolivi za ugaone garniture imaju nogare krive ili nogu po sredini
Last edited by pajja on 29 Feb 2008 19:53, edited 1 time in total.
djagi
Majstor

Post by djagi »

Dean,ja se slazem sa tobom da novi stil ne prihvata mnoge stvari koje se izbacaju zbog dizajna i lepote ali konstrukcijski bude dosta slabo pa se upotreba dovodi u pitanje.Stari i stilski namestaj nije izbacio sorgove i svi ga imaju cak imaju i sprosne(to su one letve izmedju nogu dole) pa sve to traje po 100 godina i dan danas traje.
Dodje covek kod mene i doneo sto koji je kupio pre 2 meseca i razglavio se sve ,srafovi pocupani,kaze sredi mi ovo, i ubaci jos neku dasku da drzi.Sta da sredim on je vec sredjen, i sta god da ubacis ono ruzno i lose izgleda. Zato sam i rekao gore sve je lepo al samo na slici ida se gleda a upotreba istog vredi 0.
Neznam na sta mislis sta je kiks kod onog tvog stola,lepo izgleda a sta je problem,neznam
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

tip kod mene u kraju radi stolice sa srafovima a moj burazer vice da i mi uprostimo, brze ide, vise uradis itd.
ali cep je cep a sraf je sraf
nema nista bolje od pravog cepa
Da i vidi se da ima iskusnih majstora (Stari i stilski namestaj nije izbacio sorgove i svi ga imaju cak imaju i sprosne(to su one letve izmedju nogu dole) pa sve to traje po 100 godina i dan danas traje)
Post Reply