wood pore filler ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
NikolaNis
Dodavač alata

wood pore filler ?

Post by NikolaNis »

Pošto je ovo moj prvi post želim da pozdravim celu ekipu koja održava ovaj forum kao i sve članove. Želim da se svima zahvalim na interesantnim stvarima koje sam ovde video i sam sebi, uz vašu pomoć, razjasnio.

A sada konkretno pitanje na koje ću, iskreno se nadam, dobiti pravi odgovor.

Iz hobija se bavim izradom električnih gitara, i kao što možete i sami da zaključite tu ima dosta rada na drvetu, što ručnog, što mašinskog.
Moj sledeći projekat bi trebao da bude od jasena. Znam da se za popunjavanje pora na jasenu, mahagoniju i ostalim vrstama drveta sa izraženijim porama koristi popunjevač za drvo, odnosno wood filler. On se nanosi četkom ili prstima, kada se prosuši drvo se sastruže nekom plastikom (kreditna kartica odlično radi taj posao) tako da se dobije glatka površina koja se posle lakira i dalje sređuje do željenog izgleda. Filler se tako skine sa površine drveta a ostane u porama. Mene konkretno zanima bezbojni pore filler. Inače, taj filler izgleda kao neka pasta ili gel.
Ja u Nišu nigde nisam uspeo to da nađem, čak su me gledali kao vanzemaljca kada bih pomenuo tako nešto. Čuo sam od jednog poznanika stolara da se pore filler može naći u Beogradu.

Da li mi možete reći gde to mogu da nađem, dobro bi došao broj telefona prodavnice ili link do njihovog sajta, bilo kakva informacija je dobrodošla.

Izvinjavam se što mi je post malo duži ali želeo sam da lepo objasnim šta me zanima i kako planiram to da koristim.

Unapred hvala svima u nadi da ćete mi pomoći.

Pozdrav iz Niša.:)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pozdrav tebi i dobro nam dosao!:)
sto se tice pore filler-a,posto hoces bezbojni najjednostavnije je da uzmes osnovni pu ili nitro lak i iz vise nanosa(ruku)naneses,a onda skines visak smirglajuci odgovarajucom granulacijom(od 320-600 ili 800).
tako ces dobiti sve pore zapunjene i moci ces da nanosis zavrsni sloj laka po zelji.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Procesljaj malo forum. Ja sam dao kompletan prikaz pore fillera a slikama. Forum ima dosta clanova i postova. Uvek prvo koristi opciju "trazenje"
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
NikolaNis
Dodavač alata

Post by NikolaNis »

Hvala obojici na odgovorima.

@singer, i meni je pala na pamet ta varijanta ali ne znam da li će osnovni bezbojni lak uspeti da zatvori sve pore, u svakom slučaju to bi bila jednostavna varijanta. Ne znam da li bi se vremenom lak "slegao" pa da opet pore ne dođu do izražaja? Inače za gitare se koristi uglavnom nitro ili poli, imao sam prilike da koristim oba laka za dve različite gitare, ali nije bilo u pitanju porozno drvo i zato nemam iskustva u tom delu.

@velja, prihvatam kritiku, tek posle ovog mog prvog posta sam upotrebio pretragu i našao 3-4 teme u kojima se pominju filleri za drvo. Slike na žalost ne mogu trenutno da vidim jer na poslu imam nekih problema sa otvaranjem slika sa .-a ali pogledaću od kuće. Možeš li mi reći gde mogu da se obratim za taj filler, neki telefon ili sajt? Da li znaš koja je cena i koliko je pakovanje u pitanju?

Hvala još jednom i izvinite ako sam vas namučio jer sam otvorio temu o koj se već pričalo, kriv sam...

Evo da editujem poruku jer ima novosti u međuvremenu.
Uspeo sam da dobijem informacije od gospode iz EHOM-a u vezi fillera i da nađem predstavnike u Nišu tako da ću sve moći da dobijem direktno u ruke.
Ukoliko nekom trebaju dodatne informacije rado ću podeliti ono što sam saznao.

Hvala još jednom na pomoći :)
Last edited by NikolaNis on 09 Jul 2010 13:21, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zasto da ne, uvek ima nekoga koga ce to interesovati (evo i mene interesuje posto pore filler nije bas jednostavno naci). Inace u ehom-u sam nalazio dosta zanimljive robe, koje bas nema "na svakom cosku". Na primer 3M smirgle i mirkin abranet (fenomenalna stvar).
NikolaNis
Dodavač alata

Post by NikolaNis »

Farbara Julia-kolor iz Niša sarađuje sa EHOM-om tako da se kod njih može kupiti filler o kome smo pričali. Doduše, oni ga nemaju kod sebe u radnji ali će ga naručiti pošto sam ja prvi koji je to tražio, predpostavljam da će oni uzeti malo veću količinu. Meni ne treba više od 1kg. i mislim da će mi to biti sasvim fina zaliha za moje potrebe.

Javljam svoje utiske kada budem upotrebio filler, to neće biti baš skoro ali u svakom slučaju ću pisati kada dođe do toga.

Još jednom hvala svima na trudu i pomoći.
Last edited by NikolaNis on 12 Jul 2010 11:48, edited 1 time in total.
Post Reply