Pitanja oko izgradnje drvene kuce

Deo foruma namenjen velikim projektima, koji ne spadaju u nameštaj
grufic
Šegrt

Post by grufic »

.
Last edited by grufic on 09 Jul 2010 23:57, edited 1 time in total.
grufic
Šegrt

Post by grufic »

.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

stolarijatisa.com
Ja sam video jednu kucu na Jastrebcu pred kraj gradnje pa ako njih nisi kontaktirao, preporucujem da pogledas.
Drzi ovu temu aktivnom (obavestavaj nas), verujem da nas ima dosta kome je takva kuca zanimljiva.
Last edited by maricaiivica on 24 Jun 2010 00:02, edited 1 time in total.
grufic
Šegrt

Post by grufic »

.
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

za sve je kriv Toma Sojer
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pored cistog bezobrazluka, mislim da postoji jos jedan razlog zbog cega cena raste kada neko cuje da ste "od tamo daleko". U sustini i taj razlog se svodi na bezobrazluk, ali sasvim drugacije vrste.
Naime ovde su se ljudi nazalost navikli na "fus", i gutaju sve, samo da je jeftino (ima to i svojih realnih razloga, ali zivim u ubedjenju da je u pitanju najvise psihologija).
Sa druge strane ljudi koji zive "napolju", navikli su na kvalitet, i zahtevaju ga, kao nesto sasvim normalno.
Naravno cena za kvalitet i za "fus" nikada nisu bile iste.

Drugim recima proizvodjac/trgovac/komercijalista/... kada shvati da si iz Svajcarske/Amerike/Engleske/... takodje shvata da ne moze da poidje sa "ma to svi tako rade", i "da ti ja kazem, to sto inzinjeri pricaju, nema pojma, sta ce ti ta izolacija, samo trosis pare bezveze", vec mora da odradi posao kako treba, a to naravno vise kosta nego kad se radi na "ma lako cemo". Znaju da ste naucili da pravite ugovore (sto je ovde nazalost retka praksa), da te ugovore dobro citate pre nego sto ih potpisete, da nemate mnogo razumevanja za "pa burazeru necemo valjda da se tuzimo" ako ne ispostuju taj ugovor. Takodje za razliku od vecine ovdasnjeg zivlja, znate i da postoje neki opsti standardi, koji uopste ne moraju da budu uneti u ugovor vec se podrazumevaju, pa vaze i ako ih u ugovoru nema (u sustini sve sto nije navedeno u ugovoru, mora da bude po opstim gradjevinskim standardima).

Kad sve to saberes, na to dodas da ti verovatno cena nije apsolutno odlucujuci faktor, vec da odlusujes na osnovu odnosa kvalitet/cena, jasno je da cena mora da poraste u odnosu na onu koja je zasnovana samo na tome da bude sto jeftinije, a kako ce da bude uradjeno...
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Ti idalje druže možeš da se dogovoriš sa ovde par stolara koji imaju sve na dlanu što ti treba moj savet preko PP se dogovori ili kroz otvorenu temu na kojoj si. I beži dalje samo od tih firmi Ako ovde na stolarskoj radionici nemogu da ti odrade kuću koju želiš. Ja sam lud onda :cool: Vidi sve ti je tu nelutaj. bilo bi ti potrebno jedno dve nedelje da nespavaš da bi samo pročito i video koliko tema i radova i ljudi ima ovde i kako možež sve da dobiješ više nego pošteno sa najboljim savetima Nežuri i samo napred Å vajcarska nije daleko Unapred ako kuću planiraš da praviš u Å vajcarskoj a ovde trebaš izvođače radova i materijal znaj prevoz i ruke će te više koštati nego materijal ( a materijala ima ) Hmm to je jedino obrnuto od zapada i nas. Bar ja tako vidim
Dva put zine , a tri put slaže
grufic
Šegrt

Post by grufic »

.
Last edited by grufic on 09 Jul 2010 23:58, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Ajde ti druže lepo u srbiju pa se nađeš u nekom selu pa ti meštani sve kažu i to baš tamo gde ti se svidelo nešto usput !!?? Zaključi sam iz ovog što sam ti napiso !! Bez puno opterećenja i samo opušteno i mani se ljudi koji su ishitreni za poslove.Tebi treba neko ko kao da bih sebi gradio a zna sve koliko kako šta i gde. Pa to se nekupuje u radnji druže Evo biću otvoren evo ti moja priča Lepo čovek došo iz Londona kaže hoću to to to i to
Ja njemu to je tako tako tako i tako. On meni uredu i + vidi ja dobro zarađujem u inostranstvu imam para, a želim da dobro zaradiš i ti ? ( On opet)- jel to samo toliko košta .... Da naravno ( ja )... ( on ) ja hoću da to bude baš dobro .... ( Ja ) druže to je moja cena i ja sam na konju i reću ti koliko su moje ruke i koliko je roba koju kupuješ , pošteno i to je najbolje što ti ja nudim i znam. A ti ako hoćeš nekog ko će da ti skuplje sve to proda i odradi samo izvoli .... ( Opet on ) Pa ja bih da ti dobro zaradiš ????!!!!! ( ja ) Druže kad se složiš i vidiš šta sam uradio i kako izgleda ako hoćeš da ti ja radim ti mene časti a i ja ću tebe to je najmanji problem kasnije...... Kraj
U suštini sve ti je jasno nadam se !
Dva put zine , a tri put slaže
Vlade
Dodavač alata

Post by Vlade »

Dobro je da ljudi pokusavaju da ti pomognu. lose je sto vecina njih, ili ti vecina nas Srba, ne zna da postoje drvene kuce(zovemo ih brvnare,dascare,i jos svakako). Mi nemamo tu kulturu gradnje kao Kanadjani,Skandinavci,Ameri,Rusi. Svi oni imaju svoje specificne stilove gradnje,iskustva u tome od preko nekoliko stotina godina. Najrazvijeniju tehnologiju izrade drvenih kuca(chalet de bois) i kuca od drveta i kamena imaju Francuzi.Samo u oblasti Savoa na 5o km, ima oko 200.000 kuca koje sve do jedne od drveta.Oni su daleko ispred svih,njihove kuce imaju sve, snazan drveni kostur(ossature bois) vrhunske izolacije,zidove debele od 25 do 35 cm,krovove u izolacijama i vazdusnim slojevima, debljine od 50 do 75 cm. Pokrivene su krovovima od drveta sa nagibom od 35%,protivpozarno zasticene.stolarija sa tri dihtung gume,kamini,moderne kuhinje,ogromne terase. Mogao bih ovako do jutra. Potrazi ideje na googlu, pod nazivom chalet de bois. Pored vec navedene Omorike iz Brusa, za koju sigurno znam da se bavi time,cuo sam da neka Novosadska firma, proizvodi elemente od drveta, za Francuze. Mozda bi ih trebalo potraziti ili neko od ljudi sa foruma zna za njih.
Moja saznanja su vezana za ljude iz Brusa, jer sam sa njima bio na montazi jedne takve u mestu Megeve u Francuskim Alpima.Sada grade za Ruse na Bjelasici kompleks od 15 kuca po 220 m2. Znaj i ovo, jer je najvaznije za tebe, cena gotove kuce,po ovim standardima, ne moze biti manja od 550 e/m2. Za nase uslove mnogo,ali kada vidis sta ti pruza takva kuca,kakav uzitak,komfor, pa i to da ljudi ne mogu da odole da ne stanu i razgledaju. Jednostavno od tada si glavni Baja u kraju.
P.S. Ne slusaj ove sto ti predlazu nadji stolara da to odradi,to je nauka i kod nas ih mozes nabrojati na prste koji je poznaju,a uz to trba ih pronaci. Zato pamet u glavu i spremi lovu.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Mi nemamo kulturu gradnje drvenih kuca , iz razloga sto ratujemo svakih 20tak godina (u proseku) i dovoljan je upaljac da ostanes bez kuce (a obicno taj upaljac kresne komsija). Kuci od tvrdog materijala izgori krov i stolarija , pa kad se situacija smiri to popravis i cekas sledeci rat (bez obzira na nove tehnologije u naoruzanju). Tako Srbi razmisljaju.
Slazem se sa tobom oko cene kvadrata gotove pasivne ili polupasivne kuce od drveta i slazem se za kvalitet zivota u njoj.
Stolare koji to mogu (i hoce) da odrade , mozes nabrojiti na prste u Srbiji (mislim na one koji imaju i tehnologiju i znanje i iskustvo i kapacitet , a da pri tom ne upropaste investitora). I ja mislim da je bolje da to radi stolar , samo ga je tesko naci , pa sam zato predlozio da potrazi firmu koja se vec bavi time (ima ih koje mogu da konkurisu kvalitetom i spremnoscu na posebne(nestandardne) zahteve).
parketar
Majstor

Post by parketar »

zna li neko dali se za izradu tih brvnara koristi suv ili sirov materijal?mozda je glupo pitanje ali me interesuje dali bi mogao da kupim balvane ili grede i radim brvnaru ili bi to moralo da se prvo susi?
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Grufic /a mogu i ostali/ pogledaj www.etno-selo.com Imas dobrih ideja,i to sto tebe interesuje.Neke brvnare i druge objekte su sami pravili,a neke su prenosili u cjelosti.Ovde treba doci i vidjeti.
grufic
Šegrt

Post by grufic »

.
Last edited by grufic on 09 Jul 2010 23:58, edited 1 time in total.
grufic
Šegrt

Post by grufic »

Image

Image

Image

Image

;)
Post Reply