čime popuniti rasuseni brodski pod

Sve o obradi drveta
BlackJack
Brzi dodavač alata

čime popuniti rasuseni brodski pod

Post by BlackJack »

U sobi mi je brodski pod postavljen pre 40 godina. Preko njega je sve to vreme bio etison i kad sam ga ishoblovao izgleda kao nov.Ali problem mi je sto je se rasusio pa su razmaci od dva do pet mm.
Probao sam sa bizonovom masom za popunjavanje i pored toga sto mi mnogo treba iako lepo izravnmam prilikom susenja masa se uvuce malo.
Znam za fazon sa tutkalom i piljevinom i interesesuje me da li moze da se primeni ovde . Naravno i koja je piljevina najbolje i ako neko zna za neku drugu varijantu. Takodje me interesuje da li se lak za camce moze primeniti za premaz ili mora onaj za parket.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Uh to je bas problem sa toliko velikom fugnom.

Postoji masa za fugovanje parketa. E sad u tu masu trebas dodati, ne piljevinu, vec prasinu od hoblovanja tog istog poda, zbog same boje.

Te uze fugne mozes puniti odjedanput, masom srednje gustine, onako kao pasta. A te sire, dobro bi bilo iz dva sloja, i to vlazno na suvo.

Skoro sam radio nesto slicno, veoma je uspjesno i lako se brusi.
parketar
Majstor

Post by parketar »

ako ti se pod bar malo ugiba dok hodas po njemu,ne vredi da popunjavas nicim.sta god da stavis ispucace vremenom.najbolje resenje za to ti je akrilni silikon u boji drveta,ali posto su ti velike fuge idi iz vise puta da bi ga izravnjao.silikon je elastican pa ce najduze izdrzati rad drveta.
BlackJack
Brzi dodavač alata

Post by BlackJack »

probao sam taj silikon ali kad se osusi ostane udubljenje , nikako da ga lepo izravnjam a i trebalo bi mi sigurno petnestak tuba , sobzirom koliko mi je jedna pokrila
onda gledajuci na ukupnu cenu, jeftinije mi je da stavim laminat kkoga bas nesto ne preferiram
parketar
Majstor

Post by parketar »

pa kad se osusi stavis jos jedan sloj da izravnas.mozda bi ti bilo najbolje da ga izvadis i prekucas ponovo posto je sad suv,ali to je veliki posao i obzrom koliko je star ko zna sta ces naci ispod.mozes napraviti kod stolara tanke lajsnice od par mm i sa lepkom za drvo ubaciti i zalepiti.
BlackJack
Brzi dodavač alata

Post by BlackJack »

Digao sam ga misleci da ga prekucam ponovo,ispod je sve super nema buba i gredice su kao nove ali javio se problem jer je se iskrivio , tako da je stariji sa donje strane i kad ga vratim ostane isti razmak. Zato sam stavio na brusilicu testeeru od rucnog cirkulara i time skinem po par milimetara.Ono sto je popucalo prilikom dizanja zalepio sam tutkalom.
Ta ideja sa lajsnicama ti je super i mogao sam ih i sam napraviti a razmak na podu prosiriti sa rucnim frezerom pa bi bile identicne i mislim da bi bas delovalo ok, al sad mi je gotovo .
Da si se setio ranije ustedeo bi mi ceo dan posla , al ok na odmoru sam pa mogu da se maltretiram.
Hvala na savetu , za ubuduce cu znati sta sda radim.
Jos samo ako bi mi neko odgovorio za premaz sa lakom za camce, koliko je dobrio snjim mazati podove.
Last edited by BlackJack on 22 Jun 2010 20:27, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ne valja lakom za camce(mekan ja suvise)lak za parket,imas jednokomponentni na pu bazi lil klasican za parket
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
parketar
Majstor

Post by parketar »

ma setio sam se ja odmah te ideje sa lajsnicama,ali nisam znao koliko alata imas i dali si vest sa njim.morao bi i da ih ishoblujes da budu u ravni sa podom.nije bas tako jednostavno kao sto zvuci,ali sad nije ni bitno,odradio si posao.lak za camce NIKAKO,jedino ako hoces da te psuje parketar dok bude hoblovao pod.:lol::lol:.lak za parket je mekan za pod a i elastican je pa kad se hobluje zapusi smirglu kao lepak za par sekundi.uzmi dvokomponentni lak za parket.razlika u ceni nije mnogo velika a ucinak je mnogo bolji.evo racunaj sam,lak za parket je oko 1400 din set od 2 litre1l+1l,a lak za camce je oko 450-600 din konzerva od 750 ml,tako da ti ispadne za 2 litre cena od 1050-1400 din.
Last edited by parketar on 22 Jun 2010 23:12, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zato sam stavio na brusilicu testeeru od rucnog cirkulara i time skinem po par milimetara
NEMOJ TO DA RADIS!!!
To je jedna od najopasnijih gluposti koju je ljudima pala napamet. Ako cirkular samo malo vise zakaci dasku, zavrsice ti po sred cela.
NE NEMOZES DA JE ZAUSTAVIS kad cimne, pa sve da si Cak Noris. A tvoje celo, ili bilo koji deo tvoga tela je daleko meksi od daske koju taj list cirkulara reze ko vruc noz puter.
Druga stvar je sto su listovi cirkulara namenjeni za brojeve obrtaja do otprilike 5-6000, a brusilice se vrte do 12000. Imas sve sanse da se rasprsne i razleti unaokolo, sto je ekvivalent rafala iz automata.

Ako treba da skines par milimetara, a nemas pravi rucni cirkular, najjednostavnije je da koristis obicnu rucnu blanju. Ili pozajmi od nekoga cirkular ili odnesi to nekom stolaru da ti poravna.

Lak za camce nije dobar za pod. Nedostaje mu tvrdoca. On je elastican, ali mekan, pa se lako grebe. Koristi lak za parket (dvokomponentni) koji je namenjen da se po njemu gazi.
parketar
Majstor

Post by parketar »

mbole postoje mali listovi za cirkular bas namenjeni za malu brusilicu...naravno mora se seci pazljivo i lagano zbog sile kojom testera vuce.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

To nisam video do danas. Jel si siguran da je bas namenjena za brusilicu, ili je jednostavno list malog precnika?

Postoji konstrukcija lista s kojom je moguce to izvesti i relativno (vrlo relativno) bezbedno raditi. Postoji iza svakog ostrog zuba jedan "tup" odnosno zaobljen, koji ogranicava dubinu do koje zubi koji rezu mogu da upadnu, slicno kao na lancu motorne testere. Ali ko sto rekoh, to sam vidjao samo na velikim listovima.

No i dalje smatram da nema tog patosa, daske ili posla koji vredi rizikovanja glave, ruke, noge...
parketar
Majstor

Post by parketar »

pa tako su mi rekli kad sam kupovao,da ide na malu brusilicu,i na njoj pise da je za brzine do 13 000 obrtaja tako da je to to.i rupa na listu je precnika kao na kamenu za brusilicu...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ima mali precnik, normalno je da joj se maximalni dozvoljeni broj obrtaja povecava.
Rupa na kamenovima za brusilicu je 22mm. Istog precnika su i rupe na glodalima/listovima za keksericu.
No to sve zajedno jos uvek ne znaci da je pravljena za brusilicu.
I ja i ti znamo koliko su "strucni" i koliko treba verovati trgovcima :)

Inace upravo kvalitetniji listovi za keksericu imaju taj oblik zuba sa "bregom" iza, tako da ne dozvoljavaju da zub previse zahvati.
Recimo: http://www.cmtutensili.com/show_items.a ... ~240/241~2

Jel ima neka oznaka na njoj (firma, model...), da pogledamo.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Ta testera , verovatno , moze da izdrzi taj broj obrtaja(i ja negde imam jednu, koju sam upotrebio dva puta) , ali se koristi na brusilicama sa stelovanjem broja obrtaja , jer to nije brzina kojom se reze drvo. Sto rece kolega , glava vise kosta, pa bolje batali to i odnesi stolaru ili pozajmi cirkular ili ubodnu , u krajnjem slucaju rucno skini par mm.
UPS , sad sam video da si zavrsio posao...
Last edited by Pedjamil on 23 Jun 2010 01:14, edited 1 time in total.
parketar
Majstor

Post by parketar »

precnici testere su 115 i 125mm.isto kao kamen za brusilicu.mislim da je to bas za brusilicu.postoje u boshu da se kupe dodaci za malu brusilicu kojom se podesava dubina reza kao na rucnom cirkularu.ja je koristim tamo gde klasicni cirkular ne moze da pridje,i tu je nezamenjiva.
Post Reply