C N C slike
Bio sam sa preko 20 proizvodjaca masina.Sto na nasim prostorima ,sto po evropi.Nailazio sam na raznorazne masine,dobre,lose,skupe ,jeftinije.mene ja trebala brza pouzdana i precizna masina,koja moze bukvalno da se ne gasi 24 sata,365 dana,i da ne izgubim na kvalitetu i brzini.Zato sam se odlucio za ovu jer je radjena prema mojim specificnim zahtjevima.Ugradjeni su pouzdani AC servo motori i drajveri,kruta konstrukcija da nema vibracija,i jos mnogo drugih stvari koje sam zahtijevao da budu kvalitetne.Sad gledajuci cijenu,nije mi bilo bitno koliko ce da izadje,ako cu da dobijem ono sto trazim.Jer par hidljada manje vise u poslu nista ne znace.
Ima tri obradne glave,stim sto trecu jos nijesam montirao.
Vecina kineskih masina bar koje sam ja gledao nijesu sposobne za danonocno izrabljivanje,nemaju savrsenu preciznost,vecinu isporucuju sa steperima ili DC servo motorima,nemas stalnu podrsku za otklanjanje problema.
Masina ovih gabarita ,iz kine,i sa ovim karakteristikama,sa transportom i carinom,odlaskom u kinu izasla bi me neznatno manje para,a dobio bih mnogo vise glavobolje.
MapleMan,da ima boljih ima ,da ima jeftinijih ima,e sad bolju a jeftiniju ja nijesam mogao naci,i da zadovolji sve moje zahtjeve.Neko mozda i moze,ali ja nijesam jos dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.
Pozdrav
Ima tri obradne glave,stim sto trecu jos nijesam montirao.
Vecina kineskih masina bar koje sam ja gledao nijesu sposobne za danonocno izrabljivanje,nemaju savrsenu preciznost,vecinu isporucuju sa steperima ili DC servo motorima,nemas stalnu podrsku za otklanjanje problema.
Masina ovih gabarita ,iz kine,i sa ovim karakteristikama,sa transportom i carinom,odlaskom u kinu izasla bi me neznatno manje para,a dobio bih mnogo vise glavobolje.
MapleMan,da ima boljih ima ,da ima jeftinijih ima,e sad bolju a jeftiniju ja nijesam mogao naci,i da zadovolji sve moje zahtjeve.Neko mozda i moze,ali ja nijesam jos dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.
Pozdrav
Last edited by hak1 on 18 Jun 2010 17:34, edited 1 time in total.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Apsolutno se slažem. Vidim da si dugo u priči i sugurno znaš šta si kupio. Za posao se ne kupju igračke, ali se zato sa ovakvim alatom mogu napraviti i te kako kvalitetne i precizne drvene igračkeMapleMan,da ima boljih ima ,da ima jeftinijih ima,e sad bolju a jeftiniju ja nijesam mogao naci,i da zadovolji sve moje zahtjeve.Neko mozda i moze,ali ja nijesam jos dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari.
Pozdrav

Srećna ti kupovina i neka ti se mašina dugo ne gasi!
Metabo hvala.
Kako si i ti napisao,dugo vremena,skoro dvije godine sam, što razmosljao,što trazio da dodjem do masine.Pogledao sam mnogo modela masina,dobio na desetine ponuda,procitao stotine stranica o masinama,i na kraju odlucio sto cu uzeti.Najbitniji mi je bio kvalitet, dobio sam desetogodisnju garanciju na sve ,osim za jedan dio elektronike,na koji sam dobio trogodisnju garanciju.
Ipak kada se radi neki ozbiljan posao,moras imati pouzdanu masinu.Neozbiljno je u sred posla juriti majstore,crklo ovo,neispravno ono.
Gledao sam dosta masina koje zbog jeftinije opreme izbacuju 20-30% skarta,sto je za mene bilo neprihvatljivo,jer samim tim moras povecavati cijenu proizvoda,i nijesi vise konkurentan.
Kako mozete vidjeti na slikama uradjenih komada,ono je zavrsana obrada masine ,nema dorade,smirglanja,samo poliranje i farbanje.Kakav model zadas takav proizvod na kraju i dobijes.
što je tu je ,vidjeti cu posle godinu dana kakav sam izbor napravio .
Kako si i ti napisao,dugo vremena,skoro dvije godine sam, što razmosljao,što trazio da dodjem do masine.Pogledao sam mnogo modela masina,dobio na desetine ponuda,procitao stotine stranica o masinama,i na kraju odlucio sto cu uzeti.Najbitniji mi je bio kvalitet, dobio sam desetogodisnju garanciju na sve ,osim za jedan dio elektronike,na koji sam dobio trogodisnju garanciju.
Ipak kada se radi neki ozbiljan posao,moras imati pouzdanu masinu.Neozbiljno je u sred posla juriti majstore,crklo ovo,neispravno ono.
Gledao sam dosta masina koje zbog jeftinije opreme izbacuju 20-30% skarta,sto je za mene bilo neprihvatljivo,jer samim tim moras povecavati cijenu proizvoda,i nijesi vise konkurentan.
Kako mozete vidjeti na slikama uradjenih komada,ono je zavrsana obrada masine ,nema dorade,smirglanja,samo poliranje i farbanje.Kakav model zadas takav proizvod na kraju i dobijes.
što je tu je ,vidjeti cu posle godinu dana kakav sam izbor napravio .
Pa sada kad dodaš ovo što si i na piso, ( još jedna glava ? ) Pa podeliš je na njen rad i sveostalo Ti ustvari imaš ne jednu Već 3 CNC u jednoj je..ote pa i cenu podeli 24 soma na tri i eto. Evo sve znaš koliko bi te izašlo da napraviš dva stola i i dodaš im servo i drajvere i dobiješ tri mašine od jedne ( što je siguran sam pametno i moguće kad se dovoljno isplati da i učiniš i stim povratiš možda pola kinte koju si i uložio a i da ti ostane opet jedna ). Svaka čast što si zabo poso u graviranje, šta god radio mora da se isplati pa čak i za 15 evra na dan da ti daje od proizvoda isplatiće se mada moje mišljenje je da bi dve glave bile dovoljnje Mada samo nek je posla
Ako može ,napiši mi koje je marke iz koje je zemlje tvoj cnc i svi delovi glava, draveri ,servo motori kog su tipa to me najviše interesuje gde koji stoji bi-polarni i polarni na kojim položajima i kakav imaju odnos prema promenama pri drajveru dali im je napajanje isto ili različito
Ako može ,napiši mi koje je marke iz koje je zemlje tvoj cnc i svi delovi glava, draveri ,servo motori kog su tipa to me najviše interesuje gde koji stoji bi-polarni i polarni na kojim položajima i kakav imaju odnos prema promenama pri drajveru dali im je napajanje isto ili različito
Dva put zine , a tri put slaže
- rushinbrain
- Majstor majstora
Ovo mi je interesantno. Koliko mi je poznato Kina bas i nije iza coska, sem ako nemaju neki servis u okolini. Ako ga imaju, onda svaka cast. Napravio si dobar posao. Sto sam imao prilike da procitam, neko se zali neko ne zali na kineske masine. Uglavnom, zalbe su da su nedovrsene, u smislu, ne podesene, srafovi nedotegnuti i sl. Posto si je dobio u kitu, to te onda i ne brine. Bitno je da imas dostupan servis i da mozes da radis na njoj.hak1 wrote:.Neozbiljno je u sred posla juriti majstore,crklo ovo,neispravno ono. .
Uzivaj. Zasluzio si posle toliko trazenja. Da si zenu trazio, lakse bi je nasao.

Rushinbrain kada sve saberes i oduzmes,ipak je mnogo bolje da masina radi,i jos se uopste ne buni.
Reljef velicine 50x50 radi oko 15-20 sati,zavisi od komplikovanosti modela,mada ako nijesu presitni detalji ,moze da se svede na 7-8 sti.ja je pustam da radi u najvecoj rezoluciji,pomak glodala 0.1mm,jer posle toga nema dorade.
Evo jos nesto sto sam radio,kao probne modele,jer je sjutra pustam da radi neke serije,pa sam morao naci optimalno podesvanje alata,na ove malo komplikovanije modele.

Uploaded with ..us

Reljef velicine 50x50 radi oko 15-20 sati,zavisi od komplikovanosti modela,mada ako nijesu presitni detalji ,moze da se svede na 7-8 sti.ja je pustam da radi u najvecoj rezoluciji,pomak glodala 0.1mm,jer posle toga nema dorade.
Evo jos nesto sto sam radio,kao probne modele,jer je sjutra pustam da radi neke serije,pa sam morao naci optimalno podesvanje alata,na ove malo komplikovanije modele.

Uploaded with ..us