kakav valjak treba za farbanje medijapana?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Zazore izmedju ploca popuni gitom (body ili sta vec imas) , jer farba hoce da malo nagrize lepak i ne izgleda lepo nikako. To, kako si pravio i sta se desilo , znas ti (a sada i mi) , a kada se ofarba i stavi na stub nece biti toliko primetno i svi koji budu videli gotov proizvod ce da se oduseve...Bice zanimljivo par dana , a onda postaje komad namestaja(deo enterijera) i svako ce da ga uzima zdravo za gotovo, kao i svaki drugi komad (kad si video da neko zagleda stolicu ili stocic za kafu?). Osim gitovanja i male ispravke na srafovima(nogicama) ne bi trebalo nista specijalno da radis , jer mnogo bolje neces dobiti , a batali ispravljanje rupa (u tom poslu na MDF - nema srece). Epoxy kosta par stotina dinara. Ako ne uspes lepo da popunis rupe na plocama , uvek ostaje opcija da ih naglasis sa drvenim cepicima (ne tiplovima) i sve ce biti ok.
BTW , zivo me zanima , kako si uspeo da doguras do 60 eur za to malo medijapana i lepka???
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala!
Ja mislim da je najbolje resenje da one rupe ispunim tiplom i prekrijem epoksidom,a onda izbusim nove rupe koje bi bile pomerene u odnosu na stare,ajde obelezicu na fotografiji gde bih busio,pa mi reci jel ok, i reci mi sta mogu da uradim sa onim zazorom u MDF,da ispunim samo lepkom?

Jel moze kao na slici ili da idem prema sredini MDF a ne prema ivici??

http://www.myphotos.yahoo.com/s/219d3w8rcui81pg43bkt
Last edited by Pigoza on 09 Jun 2010 10:54, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja bi pre isao ka sredini. Stalci nisu bas lagani, a verovatno nece biti ni zvucnici koji su na njima. E sad pitanje je da ne postane nestabilno. Moraces da probas, stavi neke otpadne parcice ispod stalka na mesta gde bi dosle nogice, pa proveri. Ako je nestabilno onda nema druge nego da ides ka napolje.

Estetski gledano nogice bi naljepse stajale bas na mestu gde su sada rupe. Zato sam ti i predlagao resenje sa vecim tiplom (drskom od metle, ili od lopate ili bilo cim sto je dovoljno debelo, a imas odgovarajucu burgiju).

Rupu primakni toliko da kad je busis nikako ne zakacis staru. Znaci bar jedno 2mm da bude od ivice stare.

Jel se taj zazor vidi? Ako se ne vidi, ostavi ga. Ako se vidi, lepak nije dobro resenje. Lepak se skuplja pri susenju. Recimo isto epoksid, samo kad budes nalivao, sa svih strana osim sa jedne (gornje) zalepi lakirersku traku da ne procuri. Znaci moraces da stavis stalak na bok. Ili zapuni kitom (tu ima oslonac, a ne trpi opterecenje).
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

mbole, znas sta mi nije jasno,ako stavim drvene tiplove u one rupe,oni ce biti naravno zalepljene lepkom,kad se osusi,fakticki bi burgija 12-ica busila u istu rupu,ali posto ne ide celom dubinom,vec do pola debljine MDF,ako polako busim,zar ne mislis da bih mozda i uspeo ravno da izbusim rupu?
Ja sam cak razmisljao da ispunim one rupe pa odozdo da zalepiim parce neke letve recimo 10X10cm,ali da ne prelazi ivice MDF i tu ubusim rupe,to bi bilo odozdo i ne bi se videlo,naravno da je mnogo elegantnije tvoje resenje,ali meni treba burgija od recimo 15-20mm,zavisno od debljine drske,znaci treba da ima telo koje ulazi u busilicu do 13mm,da bi mogla da udje?

Evo kako je kostalo 60 eura:
2XMDF ploca 40x40 19mm-gornja ploca, 2XMDF ploca 40X40 28mm-donja ploca sa gornje strane,2XMDF ploca 40X40 19mm-donja ploca,distancer 2XMDF 30X30 28mm, + rad = 4000 dinara.
8X120 dinara sipke sa navojem 12-ice = 1000 dinara, + matice,+podloske,+spike(nozice) 700 dinara,+ lepak....to sve ukupno i predje 60 eura.
Ostaje osnovna 1400 dinara, zavrsna 1500-2000 dinara,smirgle,cetke-valjci,razredjivaci,tako da sve to ce sigurno da kosta 100 eura, a verovatno ce i da predje tu cifru!

Ok pokusacu, pa cu javiti rezultat.
Pozzz!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je rupa 12mm i rupa je ukoso, kad busis novu rupu 12mm koja treba da ide pravo, burgija mora da kaci malo MDF malo materijal tipla. Matematika kaze da drugacije nije moguce :)
E sad da li bi uspeo da izbusis rupu? Mozda. Al ja za mozda ne mogu da ti dam savet, vec za ono sto mislim da je sigurno. Ako busis iz ruke, imas 99% verovatnoce da rupa ili ponovo ode ukrivo ili da dobijes nekavu elipsu, zobljeni mnogougao i tome slicno.

Da burgije sa precnikom vecim od 13 imaju telo koje je ili 10 ili 13mm upravo da bi mogle da udju u "normalan" futer.
Naravno ima i onih drugih, al ti ne trazis takvu.

Ako nadjes forstner (kao za sarke), onda prvo popuni postojecu rupu tiplom koji imas. Sacekaj da se to osusi, pa onda busi sa vecim precnikom. Znam deluje sasavo da ti sad nakon svega kazem da ipak to tako radis, ali forstner radi sasvim drugacije od obicne burgije i njega vodi centar, znaci ne mozes da busis "u rupu", al ces zato dobiti perfektan krug, posto nakon sti centar "uhvati" ivice forstner burgije preuzimaju na seba da vode pravo (shvatices kad vidis kako izgleda forstner burgija).
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Znas li orijentaciono koliko kosta forstner burgija,dali mozda postoji tipl precnika 20mm,pa da njega iskoristim ili je ipak bolje drska od metle,i koliko u dubinu da idem,kroz ceo MDF 28mm??
Jel savet za rupe od srafova epoksid?
Mogu li epoksidom da ispunim i onaj zazor u MDF?
Pozz!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne znam neku tacnu cenu, ali bilo je kineskih garniturica u woby-u koje nisu bile nesto skupe. Posto ti ne treba za neki stalan posao odradice. Trgovci ce te verovatno gledati "belo" ako im trazis forstner burgiju, trazi im glodalo ili burgiju za sarke.

Da mislim da kad vec busis busis skroz i onda lepo celu rupu zatvoris tim jednim "tiplom". Jedino ne zaboravi da na izlaznoj strani podmetnes neko otpadno parce i da dooobro stegnes kako ti ne bi iskrzalo ivicu na izlazu.

Da li ima bas tiplova od 20mm, nisam siguran, ali sam vidjao tako debele stapove. E sad, dal su bili 20 ili 25 ili 30mm, nisam ih merio, a nisu mi trebali pa da zagledam. Ali pretpostavljam da ti je drska od metle pristupacnija (mazni od komsinice i ubedi je da su sad u modi metle krace za desetak cm :)) Ako nema burgija bas koliko je debela drska od metle, uvek mozes drsku da malo oturpijas/oblanjas/obrusis... sta ti je vec zgodno, pa da je svedes na meru koliko treba za burgiju koju imas.

Koje rupe od srafova? Ako mislis na glave srafova, moze, samo on ti je dosta skup za takvu namenu, a posao ce tu sasvim dobro da obavi i kit.

Vec sam ti napisao da moze epoksi u taj zazor, a moze i kit, pa sta ti je volja.
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Mbole ti objasni profi postupak...Ja ne mislim da to treba tako komplikovano...Mislim da treba da zatiplujes te krive rupe (tipl 12 mm) i sacekas da se osusi. Onda uzmes burgiju od 3mm i njome izbusis pravo , pa zatim burgiju od 6 mm , pa 10 mm i na kraju 12 mm (ove dve poslednje busi bez pritiska , samo da pojedu materijal okolo) . Koristi burgije za metal (osim one prve) i sve ce biti u redu. Ono sto je kolega rekao je apsolutno u redu , samo mislim da ne treba da komplikujes toliko , posto vec nemas iskustva (ova skola te vec dosta kosta). Epoxy je super stvar i sa njim i , eventualno, gitom ces da zavrsis posao. Ali , radi kako mislis da je najbolje..Srecno!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidis, upravo je burgija za metal ta koja "bezi" cim naidje na neravnomernu tvrdocu materijala. Pogotovu na vecim precnicima (a 12mm je veliki precnik). Burgija za metal se "vodi" samo svojim reznim povrsinama.

Upravo zbog toga burgije za drvo imaju vodeci siljak u sredini, posto je drvo samo po sebi nehomogen materijal.

A on jos treba da busi malo drvo (verovatno bukvu, to jest tipl, i to uzduz) malo MDF.

Da je u pitanju samo MDF burgija za metala bi radila bez problema (MDF je homogen) cak i bez busenja redom (3, 6, 10, 12)

Stvar upravo i jeste u tome sto treba pronaci nacin da neko ko nema iskustva (da ga ima ne bi pitao), odradi posao. Posto je u ovom slucaju posao estetski zahtevan, a nije bas bezazlen ni po pitanju opterecenja (taj stalak i zvucnici na njemu nisu bas lagani), isao sam na "full" varijantu.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

to si u pravu mbole,ali volim kad odem u dobro opremljenu gvozdjaru i pitam ih recimo za ,,spax" srafove a oni nemaju pojma...he he :-)
Valjda ce me razumeti kad im budem trazio glodalo,da ne pomisle na masinu(MNC)..?
A reci mi mbole, zar nije estetski mnogo lepse da tu vecu rupu ne busim kroz ceo MDF nego recimo do 2/3,,jer bi onda gore ostao ceo MDF,i bila bi jedino strara rupa od 12mm,lakse je zagitovati,nego vecu a imanje se primecuje posle, sta ti mislis??
Hvala na strpljenju...mnogo pitam...:-)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jednu rupu moras da gitujes. Dal je velika ili mala dodje ti skoro na isto.

Po nekom mom iskustvu, ljudsko oko mnogo lakse primeti male nepravilnosti nego velike. Kad kazem male, ne mislim da je malo nepravilno, nego da je nepravilnost fizicki mala. Ne primer jedna tacka na ofarbanim vratima "bode oci", ali siroki krug je daleko manje upadljiv.

Takodje iskitovati kako treba ivicu kruga malog precnika je teze nego to uraditi na vecem precniku. Seti se samo rupa od srafova u zidovima, koje nikako nece da se lepo popune gipsom, vec stalno "iskacu". Na precniku od 12mm nema sanse da spaklu "provezes" u krug tako da ti sve vreme spakla bude u pravcu poluprecnika (normalno na zarez). Na krugu 20-30mm, to je vec lakse.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

U pravu si,potrazicu prvo drvo za popunjavanje(metla ili tipl) sta budem nasao, a reci mi ako nenadjem glodalo,moze li i klasicna burgija za drvo da posluzi,recimo 20mm naravno da i cep treba da bude 20mm ??
Pozz!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Generalno, moze. Samo forstner mnogo bolje drzi pravac. Njega prvo povede centralni klin, a cim uhvati ivica, onda vodi i ona. Daje mnogo cistije ivice rupe.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

OK,hvala.videcu sta mogu da nadjem,pa na posao.
Pozdrav!
Pandur
Brzi dodavač alata

Post by Pandur »

Problem viewtopic.php?pid=28472#p28472 rešen:

Sređen.Image

Boja kakva jeste.Image

Tekstura.Image

Farbano je Oikos vodenom bojom, osnovna dve ruke i završna dve ruke.

Majstor: mbole :cool:
Alat: prskalica
Last edited by Pandur on 22 Oct 2010 17:45, edited 1 time in total.
Post Reply