Mikrotalasna sušara nije ništa novo u svetu, a i kod nas je bilo par komercijalnih pokušaja, ali su se nešto izgubili. Ova koju sam ja eksperimentalno napravio nije puno koštala, a mislim da je vrlo uspela.Kapacitet je oko četvrt kubika neto, dužine 140 cm.Colovni hrast sa 40% vlage osuši na 8% za oko 70 sati, bez deformacije i promene boje.Kad budem imao malo više vremena, postaviću detalje o izradi, ako nekog zanima.
Samo budi prilicno obazriv. Mikrotalasi nisu bas naivni kada su snage velike. U mojoj bivsoj firmi (Institut za mikrotalasnu tehniku i elektroniku) su svojevremeno nosili "olovne gace" dok su se bavili razvojem radara.
mbole wrote:Samo budi prilicno obazriv. Mikrotalasi nisu bas naivni kada su snage velike. U mojoj bivsoj firmi (Institut za mikrotalasnu tehniku i elektroniku) su svojevremeno nosili "olovne gace" dok su se bavili razvojem radara.
Å to se tiče olovnih gaća - potomstvo već imam, a novog više neće biti (1949. g)!
Å alu na stranu , magnetroni u mikrotalasnoj su od 1kw, a curenje napolje je mnogo manje nego kod kuhinjske mikrotalasne (nema staklenih vrata sa perforacijom). Ustvari nije manje, već ga nema uopšte. Jedna od prvih stvari koje sam uradio, bilo je merenje snage MW polja oko sušare. Nema ga.
Ne znam, ne razumijem se u mikrotalase, al meni je interesantno to susenje za 3-5 dana!!!
Mada sam malo skeptican jer bi to neko na zapadu vec razvio do savrsensta da je isplativo, ili mozda jeste a ja neznam za to!!!
Bilo bi fino da vidimo i proces izrade. Sto se curenja tice , znam puno ljudi koji poseduju i koriste do maximuma mikrotalasnu - pa ne svetle u mraku(ne kazem da je najzdravija stvar na svetu). Cini mi se da je opasnije blejanje pred CRT televizorom ili monitorem (druga vrsta zracenja). Susare se obicno ne drze u kuci, niti neko drezdi pored njih i gleda kako se drvo susi (nije sunka u pitanju)...Ideja mi se , generalno, mnogo svidja (nije da sam se mnogo interesovao za susare , zbog nedostatka prostora i "vremena").