1. Vise muzike za manje para?
I tata bi sine
Za oko 1000 +PDV imas D250, a za oko 1300 +PDV D280, koji su bolje opremljeni jaci i imaju veci opseg obrade.
Mozes da pogledas kod Sieg-a u madjarskoj (http://www.sieg.hu/) recimo SC2
http://www.siegind.com/product.php?id=18 koji je tamo oko 550 evra pa plus carina i PDV (pogledaj opis na linku pri dnu strane) ili neki malo veci
Jaci motor, tesko. Moras da menjas i elektroniku, a i nema preterano svrhe staviti bas toliki koliki si naveo posto jednostavno sam strugic nije napravljen dovoljno robusno da bi takav motor imao smisla. Ovaj na SC2 je "taman", ali ne toliko po snazi koliko po tome sto je drugi tip motora, pa ima visok moment pri malim obrtajima.
Veca glava moze, ali umereno, otprilike maksimum je oko 125mm, a i to je na granici sigurnosti, optimalno za D180 je glava od 100mm. Cak i kad stavis vecu glavu i dalje si ogranicen time koliko sam nosac alata moze da se pomeri napred nazad, sto je manje nego sto moze da stane u standardnu glavu od 80mm.
To sto pise da je maksimalni precni obrade 180mm, je sarena laza, to je maksimalni precnik obradka koji moze da stane iznad kreveta, a to je daleko vise od onoga sto mozes da zaista obradis. Max precnik koji mozes da obradis bez nekih modifikacija samog struga je oko 60-65mm, a sa modifikacijama otprilike jos oko 20cm (bez obzira na glavu koju stavis)
Pravljenje rupe od 40-50mm ako mislis na direktno busenje burgijom je ozbiljan posao i za mnogo veci strug. Naravno moguce je prvo izbusiti rupu pa onda je prosirivati struganjem.
Ja sam busio (burgijom) do precnika od 14mm.
Inace busenje burgijom na strugu ide sporo, mnogo sporije nego busilicom, posto stalno moras da vadis burgiju napolje da bi isterao spon (posto se kod struga bnurgija ne okrece, spon nece da izadje sam kao kod busilice). E al zato je garant u centru.
Sve u svemu, samo je pitanje koliki su najcesci gabariti toga sto hoces da obradjujes. Ako su dovoljno mali, radice posao. Za krupnije stvari (reda fi40 i vise milimetara) ovo jednostavno nije pravljeno. Nije da ne moze, moze, ali ili zahteva posebne trikove, ili neki posebno napravljeni dodatak, i sporo je.
U svakom slucaju sta god da radio, tesko da ce trajati dan dva koliko treba da ti strugar zavrsi posao, ali nece biti ni blizu brzo kao na velikom strugu.
Ah da, racunaj na dodatne troskove za alat i merne instrumente otprilike jos koliko je cena struga, kao i na pravljenje dodataka posto mnogi ili ne postoje uopste ili ih kod nas nema da se kupe ili kostaju otrovno.