Električno rende kao abrihter/diht (ravnjača/debljača)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

star wrote:dobro je to i ispalo-služi svrsi.
Baš tako. Ako odgovara svrsi, odlično je. Ja sam samo konstatovao da je "svrha" ograničena. Ti kupuješ polufabrikat i njega tanjiš. To je ok, ako je to tako onda ti gornje pokretne ploče služe samo kao "featherboard" koji pritiska od gore i u suštini imaš samo abrihter. Diht funkcija podrazumeva ravnanje jedne stranice u odnosu na drugu, a ti to u ovoj spravi nemaš. Opet kažem, to je OK ako služi svrsi.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A sa ovime mi se nisi pohvalio.Ali zanimljivo moram priznati,svaka čast s obzirom da nisi čovjek od željeza :lol:
Čovijek sniva a Bog realizira!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Stari
Hteo bih da te pitam do koje duzine letvi radi dobro i dali ima odstupanja na pocetku i na kraju letve, ako ima koliko je?

Pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ono sto metabo prica je da ako bi ga okrenuo "naglavacke" tako da rende dodje gore a ova ploca dole, mogao bi da dobijes nesto priblizno "pravom" dihtu.
Posto (jos uvek) sve stvari "padaju dole" :) a ne "padaju gore" :), sama tezina daske plus malo pritiska sa tvoje strane bi poravnale donju stranu daske sa plocom, a rende bi onda pravilo paralelan rez.
Koliko vidim samo dodas jos jedan ram sa nekim nogarima u koji sve ovo mozes da postavis "naglavacke".

Izgled je za ove stvari apsolutno deseta stavka, ako rade kako treba, tako da ovo izgleda savrseno :)
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ne radim letve duže od 20-tak cm, jer sam napravio konstrukcijsku pogrešku (sve rađeno "iz glave"),jer gornja podešavajuća ploča ima dodatne opruge, jer sam zamislio da te opruge dodatno pritišću letvu na blanju.Međutim, ukoliko letva nije paralelna sa blanjom,jer si savladao opruge, početni rez neće biti dobar.Isto tako i na kraju kod izvlačenja letve.Spremam se ispraviti pogrešku već jako dugo, ali uvijek imam "pametnijeg" posla - gledanje tv i t.d
mbole-razmisliti ću o tome, a pod razmisliti je, kako to konstrukcijski riješiti.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Jeli bi ravnjača/debljača trebala izgledati ovako ili treba i sa desne strane vodilica da se obradak ne izvrne? Da budem iskren, nikada nisam vidio dijelove debljače/ravnjače.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Izvinite evo slike
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Diht (debljaca) je uvek sa nozeivma odozgo. Bas zato da se obradak ne bi izvrtao od sopstvene tezine. Pored toga, odozgo ga na donju plocu pritiska veci broj valjaka, od kojih svaki ima svoju nezavisnu oprugu, tako da se prilagodjavaju nepravilnosti gornje povrsine. Diht nema vodjicu sa strane (vertikalnu)
Abrihter (ravnjaca), ide obrnuto. Kod njega su nozevi uvek odozdo, takodje da bi obradak sto bolje nalegao usled sopstvene tezine. On ima bocnu vertikalnu vodjicu, ali ona sluzi za poravnavanje ivice daske.

U sustini operacija uvek ide sledecim redom:
1. jedna siroka strana daske se poravna na ravnjaci
2. Jedna bocna strana se poravna takodje na ravnjaci, tako da je ona strana koju smo obradili u koraku 1. sada oslonjena o bocnu vodjicu.
3. Na cirkularu se odsece druga ivica, paralelno sa onom obradjenom u tacki 2.
3a. eventualno se upravo izrezana ivica provuce preko ravnjace cisto da bi se dobila finija povrsina.
4. daska ide u debljacu povrsinom koja je obradjena u tacki 1 na dole (nozevi na debljaci su sa gonje strane).

Na taj nacin se dobija daska kojoj su stranice paralelne i pod 90 stepeni.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nego, videh Jet JWP 12 za nekih 306 evrica (sa PDV-om), pa se pitam koliko se cela ova prica isplati (naravno ako se izuzme uzivanje u izradi).
Max sirina obratka 318mm
Max debljina obratka 153mm
max dubina reza 2.5mm
motor 1800W/220V

Nema direktnog linka ali sa ove strancie izaberite "Thickness planers": http://www.jettools.com/eu/fertigung/en ... chtop.html
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Hvala mbole. To su tako logične i jednostavne stvari-tajne zanata i iskustvo-da često od šume ne vidim drvo.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

mbole wrote:Nego, videh Jet JWP 12 za nekih 306 evrica (sa PDV-om), pa se pitam koliko se cela ova prica isplati (naravno ako se izuzme uzivanje u izradi).
Max sirina obratka 318mm
Max debljina obratka 153mm
max dubina reza 2.5mm
motor 1800W/220V

Nema direktnog linka ali sa ove strancie izaberite "Thickness planers": http://www.jettools.com/eu/fertigung/en ... chtop.html
Bole daj reci jel imaju zastupnika za naše tržište jer ova cijena je više nego primamljiva ako se uzme u obzir da ovakva stvar od Makite dođe oko 5000 kuna a to bi bilo nekih 700€ tu negdje,a po meni za mene i moje potrebe i netreba nešto veće niti bolje.
grunf21
Precizni šegrt

Post by grunf21 »

cini mi se da metabo ima slicnu stvarcicu i da je oko 500e sto je negde na pola puta izmedju ovog Jet-a i Makite a evo izgooglao sam zastupnika
http://www.asimpeks.com/prodaja/25/jet- ... alati.html
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vidim da ih u Hrvatskoj ima Hudek. Zastupnik za celo podrucje je Mistroj iz Slovenije: http://www.mistroj.eu/
Ovo kod asimpeksa je neka akcija (-15%), regularna cena je oko 360, ali ni to nije previse.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Imaš pravo Bole ovo je prihvatljiva cijena a i mašinica mi se čini sasvim ok.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Post Reply