Burgija za glodanje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Toman70
Šegrt

Burgija za glodanje

Post by Toman70 »

Kako se koristi burgija za glodanje, čini mi se se da nije bilo reči o ovoj temi?
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Burgija i glodalo nije isto.
Toman70
Šegrt

Post by Toman70 »

Zove se burgija za bušač otvora, našao sam u Woby hausu,
izgleda kao glodalo i spada u pribor za glodalice, a zove se burgija, zato takav naslov.
Toman70
Šegrt

Post by Toman70 »

A imaju i burgije za glodanje, komplet od 6 komada, čemu služe?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Burgije su burgije, a glodala su glodala. Osnovna razlika je u kvalitetu čelika, brzini na kojoj neki alat reže i konstrukciji noževa. Telo glodala je standardnih 6, 8 ili 12mm (za Evropu). Postoje i spiralna glodala koja podsećaju na burgije i ona su downcut ili upcut. Kvalitetna spiralna glodala su prilično skupa i koštaju koliko jedna "dobra" žuta glodalica.

Prave se i glodala koja su namenska za korišćenje u bušilicama i režu na mnogo manjem broju obrtaja. Takva glodala se nipošto ne smeju stavljati u klasične glodalice jer mogu razni projektili da krenu da lete po radionici! Obavezno pogledajte na pakovanju kako se koriste!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"Glodala" koja trgovci tako zovu, a ona su ustvari burgije jednostavno nisu glodala. Ona su samo specificna vrsta burgije koja jako lici naglodalo. Forstner burgija na primer.

Glodalo - ide u glodalicu
Burgija - ide u busilicu

Osnovni parametar je dozvoljeni broj obrtaja. Sve sto ima dozvoljeni broj obrtaja ispo 10.000 nije glodalo vec je burgija (ne pricamo o veeeelikim glodalima za stabilne glodalice, al njih i onako ne mozes da uturis u rucnu tako da ne mogu da se pobrkaju).

Postoje dve stvari za koje pretpostavljam da je ono sto si video:
Burgije sa telom koje je otprilike kao turpija. To je alat koji se koristi "u nuzdi" posto jednostavno "ubija" busilice, a u glodalicu ne smes da ga stavis (zavrsice ti u glavi cak i ako bi nekako uspeo da ga smestis u cauru glodalice).

Druga stvar je alat za "slicovanje" odnosno za pravljenje rupe za cep: http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... a=74700101
Rekao bih po trgovackom nazivu da je to ono na sta si natrcao.
To se koristi na masinama koje imaju mali broj obrtaja (reda 3-4000) za pravljenje utora (cep i rupa). Na primer cini mi se da je MIO imao takav prikljucak.
Toman70
Šegrt

Post by Toman70 »

Hvala mbole, i mislio sam da je za pravljenje rupe za čep, tj. šlicovanje.
Znam to oko broja obrtaja, pa ni svaka veličina burgije ne ide na isti broj obrtaja,
samo nisam bio siguran oko mašine koja ga tera, da li može nešto drugo sem kombinovane,
recimo neka jača stubna bušilica, koja tera potrebnih 3-4000 obrtaja?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moze ali ti ostaje da napravis linearni posmak da bi slicovao.ta vrsta burgija nema vodjenje i nije predvidjena da busis rupu do rupe pa da cistis jer ce ti se stvarati vibracije a mozes i da je iskrivis.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Toman70
Šegrt

Post by Toman70 »

ok, kontam šta treba, hvala svima na savetima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pored toga, busilice generalno nisu predvidjene za velike radijalne (bocne) sile, vec samo za aksijalne.
Zato, ako ovo koristis u busilici brzo joj stradaju lezajevi.
jole
Majstor početnik

Post by jole »

Mislim da je moje pitanje bas za ovu temu, a ono glasi:
koja glodala se koriste za rucni frezer prilikom obrade aluminijuma? Treba da napravim neke otvore na aluminijumskim plocama debljine 3mm, probao sam obicnim ali dolazi do "meljanja" aluminijuma i velikog zagrevanja ploca. : (
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

jole wrote:Mislim da je moje pitanje bas za ovu temu, a ono glasi:
koja glodala se koriste za rucni frezer prilikom obrade aluminijuma? Treba da napravim neke otvore na aluminijumskim plocama debljine 3mm, probao sam obicnim ali dolazi do "meljanja" aluminijuma i velikog zagrevanja ploca. : (
koristis ista glodala ali sa elektronikom(podesavanje broja obrtaja)pa isprobavas optimalno glodanje.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
jole
Majstor početnik

Post by jole »

ok ali takodje dolazi i do lepljenja aluminijuma za pera glodala.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

jole wrote:ok ali takodje dolazi i do lepljenja aluminijuma za pera glodala.
e zato treba prskati necim za podmazivanje(wd ili nafta ili masinsko ulje)pretpostavljam.:)
verovatno i praviti cesce pauze i cistiti glodala.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

I najmanja brzina na frezeru je prevelika za obradu aluminija.Okani se toga posla.
Post Reply