Registracija stolarske radionice

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da samo rascistimo jos jednu stvar.

Ako se bavis bilo kojim vidom maloprodaje (prodaja fizickom licu), obavezna je fiskalna kasa. Postoje delatnosti koje su oslobodjene obaveze da imaju fiskalnu kasu al ti ne spadas u njih, takvi su recimo advokati (zasto li oni samo da mi je znati :)), pijacni prodavci paprika i tome slicno.

Ako se bavis iskljucivo veleprodajom (odnosno tvoja firma prodaje drugoj firmi), tada ti ne treba fiskalna kasa.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bole a stoli advokati podpadaju po taj "sirotinjski"sektor?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E pa zato sto ovde imamo ravnopravne, i one malo "ravnopravnije" :(
Sta znam, valjda se za njih veruje da su posteni, posto jelte, pravo i pravda su im osnovna delatnost...
Da nije tuzno bilo bi smesno.
Ustvari, samo ispostuj staro pravilo: kad ne znas zasto je nesto takvo kakvo je, samo pogledaj gde idu pare, i odma ce sve da ti postane jasno. Sta mislis, koliki je procenat pravnika u skupstini i vladi?
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Pazi sada,"udarili " su po lekarima i medicinskom osoblju(sto mislim da je uredu) a Advokate niko ne sme da pomene....

Mada to ne resava nase probleme,vratite se na temu.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Evo nas drug Dule se javio sace on da ti objasni "kako je uzeo pare za otvaranje radje".
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Prosto
Podneo zahtev
Uradio sve sto su trazili
Oni rekli eeeeee
I nisam uzeo pare.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mlad si perspektivan jos malo da zasuces rukave i uzeces.
forest
Dodavač alata

Post by forest »

Koliko sam ja razumeo iz svega ovoga više se isplati ne prijaviti radionicu nego prijaviti? Ispada da ako registruješ uguše te sa porezima, a posebna priča što kada nema posla dešava se da nemaš ni tih minimalnih 15 hiljada. Da ne pričamo što kada si prijavljen uvek mogu nešto da ti nađu i da te oderu. Takođe čuo sam da ni jedna inspekcija ne može da dođe kod tebe i da te ganja za neprijavljenu delatnost osim ako te neko ne prijavi. Ako neko kome si napravio nešto od nameštaja ode u inspekciju i kaže " taj i taj mi je napravio orman, nisam dobio račun, radi na crno bla bla bla". Jer to istina ili su samo priče? Jel zna neko kolike su kazne za ne registrovanu delatnost? Takođe koliko je pametno reklamirati se kroz neki mali katalog ili na netu? Moj otac je odjavio firmu, a ja posto sam zavrsio fakultet, a zna se kako u ovoj zemlji prolaze ljudi sa fakultom- bez posla naravno... ne ostaje mi ništa drugo nego da ponovo pokrenem radionicu. Pa razmišljam da li da registrujem ili ne?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da su inspekcije manji problem od poreznika.
Posto kad nemas prijavljenu radnju u sustini radis utaju poreza. A za utaju poreza su predvidjene visegodisnje kazne zatvora (pored novcanih). Sad koliko to primenjuju je druga prica, al poreska policija moze da bane bilo gde (ukljucujuci i tebe kao fizicko lice posto si i ti licno obveznik poreza).
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ustvari, rekao bi da ta prica da ne mogu da dodju ako nemas prijavljenu radnju osim ako te neko prijavi ima obrnutu logiku.
Rekao bi da kada te neko prijavi oni moraju da dodju (po prijavi mora da se uradi barem uvid u stanje), a da jure napamet nemaju potrebe. Imaju sasvim dovoljno posla i sa prijavljenima, pa jednostavno to ne rade.
forest
Dodavač alata

Post by forest »

Da.... ne jure napamet. I za utaju poreza jure one koji imaju firme pa ne plaćaju porez. Mada naravno kada bi bilo posla i kada bi sve krenulo kako treba svakako bi prijavio.... ali onda opet dođe zima... provincija niko dinara nema... ne znam vala.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Može firma da se otvori i lepo da se plaća porez ( Samo kada!!!) ...... KAD TI DRŽAVA DA POSAO RECIMO RENOVIRANJE SKUPÅ TINE (IZ POMOĆI MMF), PA RESTAURACUIJA BIBLIOTEKE( IZ POMOĆI EU ZA KULTURNI RAZVOJ) ,................Pa onda budeš i član biblioteke !!!!!!!!!!!!! E.bote !!!!!!!!!!!! :lol::lol::lol:
Dva put zine , a tri put slaže
forest
Dodavač alata

Post by forest »

Mnogi ljudi su mi rekli da ih je bukvalno drzava naterala da odjave radnje i da odu u ilegalu. A naravo bitno je da budes i "drug clan".
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ako nemas 80%uhodana placanja za troskovnik,radnju neotvaraj .Za sve treba da prodje vreme,tako da dok god nerazgazis posao neotvaraj.Obavezni troskovi na godisnjem nivou su ti preko 250000,oo bez radnika(penzijono,socijalno,knjigovodja,komunalna taksa,porez na dobit....)
jole
Majstor početnik

Post by jole »

forest wrote:Mnogi ljudi su mi rekli da ih je bukvalno drzava naterala da odjave radnje i da odu u ilegalu. A naravo bitno je da budes i "drug clan".
:) upravo to mislim i da uradim, ubise dusu, nemogu da izadjem na kraj sa njima.
Post Reply