Sto se tice struga:
LATHE D180V
http://www.alco.co.rs/index.php?option= ... 50&lang=en
Cena 470e sa pdv-om plus 1000din dostava do Novog Sada, kupljen u Alco, stigao za jedan dan posle uplate.
Na prvi pogled izgleda koliko toliko robusno (za mene).
Motor je 400w sto je jaci skoro duplo u odnosu Mbole-tov 250w.
Kuciste koje sakriva zupcanike za posmak je plasticno iako sam se ponadao (tako i izgleda) da je metalno.
Sami zupcanici za posmak su platicni i po Mboletovom komentaru izgleda da su losijeg kvaliteta od njegovih (koji su takodje loseg kvaliteta).
Sam konjic i drzac noza izgleda OK stim sto su neki delovi pomalo neprecizno uklopljeni iako Mbole kaze da to zavisi od srece kako se koji uredjaj se sklopi.
Krevet po kome klize konjic i noz je kaljen tako da uliva poverenje o robusnosti.
Podela je izrazena u milimetrima kod noza ali su crte na 0.025mm sto znaci po colima da ce dovoditi do zabune prilikom pomeranja noza ako se ne pazi.
Sam strug dolazi bez futera (drzaca za burgije) i sa glavom sa tri pakne.
Ima digitalni brojac obrtaja i koliko vidim moze da se namesti vec na 20 obrtaja u minuti ali koliko strug ima snagu na tim obrtajima cisto sumnjam.
Ima glavni taster za brzo iskljucivanje, i ima providni poklopac za glavu koji kada se spusti preko glave tek onda moze da se ukljuci strug.
Odnazad ima polugicu za prebacivanje u veci i nizi broj obrtaja.
Strug je dosao sav umascen sto znaci da je trebalo da ga udmastim i nauljim sa finim masinskim uljem.
Regulacija brzine obrtaja je standardna preko potenciometra.
Drzac za nozeve je standardnih 10x10mm sto znaci da ce se moci lako naci za njega nozevi.
Zasad nismo nista strugali na njemu tako da cu slati utiske kada probam, cim nabavim nozeve i futer i burgije, i ostalo sto ispadne jos 200e, znaci ukupno 700e za pocetnicki strug za rad sa delom koji je 60mm u precniku i 250mm duzine.
slike pogledajte na sajtu
Sve u svemu mislim da ce mi jako odgovarati strug posto sve sto radim staje na papir A4 formata a to sa ovim strugom moze natenane da se uradi ( nadam se duplo brze nego kod Mboleta zbog jacine motora i velicine noza)
Ako sam nesto zaboravio neka Mbole ili Metabo dodaju.
Za sada pozdrav. Ubuduce cu o svim svojim projektima izvestavati na sajtu kako bi pratili moj rad