Pomoc oko greske posle farbanja sa PU lakom (alcea)

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Evo i ja da se nazad javim posle mog prvog farbanja!!!!

Posto do sad nisam imao iskustva (praksu) oko farbanja, pa sam za pocetak uzeo otpatke od MDF-a i uradio pripremu kako treba.
Dobro se pokazalo za kant, lepak i voda 1:1 a probao sam git za drvo koji sam razblazio sa vodom da bi kant bolje upio i sasvim je i to ok. i lako se obradjuje.
Farbao sam u prostoriji 4x3.5m, gde sam stavio ventilator koji ivzlaci 900m3/s, napravio sam dvovod vazduha na vratima gde sam stavio zimu zbog prasine.
A dole je laminat koji sam nakavasio vodom, trudio sam se da sto bolje elimisem prasinu.

E sad farbanje: to sto sam pfarbao ispalo je skroz OK. ima sjaj nigde nije prelivalo na kantu, dakle skroz super izgleda.
Jutros sam bio u prodavnici gde sam kupio farbu i gazda kaze da je super odradjeno.:D

Ali postoji jedan mali problem... a to je prasina koja se pala na front, nema uopste puno tih tackica.
Pa sam danas kupio fareklu G6 i G10 polir paste da sredim te tackice i neki sundjer granulacije 4000 jer nisam imao potrebe da idem sa grubljom granulaciju zato sto ima sjaj.

Znam i sam da je to prasina i da je to problem kod farbanja kad se nema komora.

Kako vi sredjujete te sitne tackice posle farbanja i na cemu vi farbate frontove, dali neko moze da stavi sliku da vidim kako to izgledaju ti stalci?

Ja sam farbao ne nekom stolu gde sm stavio parce iverice da bude odignut od stola, ali mislim da se od stola dize prasina posto je pod vlazan.

Sta da vam kazem za moje prvo farbanje ja sam prezadovoljan, sutra idem kod "majstore" da mu odnesem front da vidi dali to valja.:cool: i da mu kazem da je pistolj od 2000din.

Pozz svima na podrsci a slike kacim za koji dan, red bi bio da vidite kako je ispalo.
Ko nece nadje razlog, ko hoce nadje nacin!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Samo da ti kazem... Preplatio si pistolj... Ja sam ga platio 1800 din.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
parketar
Majstor

Post by parketar »

i kako ti se pokazao taj pistolj od 1800 din?jesi li zadovoljan?
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Mislim da sam ga platio 1900din, i meni je za te pare skroz OK.

Pistolj radi dobro, ja neznam kako je farbati sa boljim pistoljem. Ma za pocetak je super, meni je odradio posao a radice jos kad predjem da farbam stolariju.
Last edited by goran1 on 05 May 2010 21:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Klasican stalak za farbanje su dve noge koje su naopako slovo T i jedna letva na vrhu (trebaju ti bar dva takva stalka). Malo ukrutis sa par dijagonalnih letvica i to je to.
Letvu mozes da malo stanjis u gornjem delu pa cak i da je svedes u trougao, da bi se ono sto farbas oslanjalo na sto manju povrsinu. Visina prema licnom afinitetu, a ono sto sam uobicajeno vidjao je oko 80-100cm.

Nemam pri ruci sliku, al ako iskopam postavicu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

goran1 wrote:Kako vi sredjujete te sitne tackice posle farbanja i na cemu vi farbate frontove, dali neko moze da stavi sliku da vidim kako to izgledaju ti stalci?
slikacu ti moj stalak pa ga iskopiraj(lepo se pokazao vec godinama):)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

parketar wrote:i kako ti se pokazao taj pistolj od 1800 din?jesi li zadovoljan?
Nisam jos nista farbao samo sam ga probao na kartonu sa razredjivacem. Za razliku od standardnih (HPLV) ovaj ima mnogo manje magle.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo nazvrljao sam na brzinu.
Noge mogu da budu od cega oces: drveta, metala... sta ti je najzgodnije.
Jedino ova trouglasta letva (koja ne mora da bude trouglasta), je pozeljno da bude od nekog mekseg drveta, kako ne bi slucajno ogrebala ono sto farbas.
Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

evo stalak za farbanje:
Image
Image
dobro bi bilo da ubacis navoj zbog stelovanja visine i rotacije pri farbanju.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja sam napravio od stare kancelarijske stolice. Imas nogare, rotaciju. Prakticno sve. Samo je malo nize.
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

a kako kad farbas vise frontova? Jedan ofarbas pa ga odlozis na drugo mesto ili i,as vist takvih stalaka.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

goran1 wrote:a kako kad farbas vise frontova? Jedan ofarbas pa ga odlozis na drugo mesto ili i,as vist takvih stalaka.
stavis front na stalak,ofarbas ga ,dignes iznad glave da ne padne dlaka ili peruti odneses na"cesalj"(sosku)pa tako dalje.:)
goran1
Zarezivač olovaka

Post by goran1 »

Singer bio bi ti zahvalan ako bi moga da uslikas kutak gde farbas i tu sosku.

Svako drugo farbanje je sve bolje i bolje, samo se ponekad desi sitn tackice od prasine koje lako sredim polir pastom. dali se i to vama isto desava?

Dali je moguce da ta prasina spadne sa garderobe i dali, pre farbanja dobro sve "natopim" vodom a zidove izduvam ali opet te tackice?

Sto se tice sjaja sve je ok.

Dali mislis da pasta G3 grublja po strukturi od G6, dabi bi bolje odradila poliranje?

Sutra cu da namestim taj stala i postavicu jos jedna ventilator koji usisava blizu frontova koji se farbaju. Dali mislite da bi to uspelo?
Last edited by goran1 on 06 May 2010 20:45, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dali je moguce da ta prasina spadne sa garderobe i dali, pre farbanja dobro sve "natopim" vodom a zidove izduvam ali opet te tackice?
Naravno da je moguce.
Imas po metrou i slicnim radnjama za male pare one bele "papirne" kombinezone koji sluze bas da se ti obuces u njih tokom farbanja, a ne pustaju dlacice, niti primaju prasinu.

Posto si iz Zrenjanina, ja bi se na tvom mestu jednostavno zaleteo kod Singera na jedno popodne (imas do NS jedno 20 minuta voznje, i to da pazis na radare), naravno ako se Singer slozi, pa onda ovde preneo iskustva :)
Neke stvari jednostavno nije moguce opisati, pa da si majstor nad majstorima, moraju da se vide.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mbole wrote:
Naravno da je moguce.
Imas po metrou i slicnim radnjama za male pare one bele "papirne" kombinezone koji sluze bas da se ti obuces u njih tokom farbanja, a ne pustaju dlacice, niti primaju prasinu.

Posto si iz Zrenjanina, ja bi se na tvom mestu jednostavno zaleteo kod Singera na jedno popodne (imas do NS jedno 20 minuta voznje, i to da pazis na radare), naravno ako se Singer slozi, pa onda ovde preneo iskustva :)
Neke stvari jednostavno nije moguce opisati, pa da si majstor nad majstorima, moraju da se vide.
to bi bilo najpametnije.:)
Post Reply