DRVENE KASIKE
DRVENE KASIKE
REDI LI KO DRVENE KASIKE I KAKO SE PRAVE (RUCNO ILI MASINSKI)
- Marko Enter
- Majstor majstora
Ja nisam jos radio ali planiram da napravim ovako neku kasiku , gledao sam kako ljudi prave kasike ali za to je najbolje da se ima jedan specijalan noz za kopanje u dubinu izgleda onako malo kao uvijen, evo prilozicu jedan video klip da pogledas
http://www.youtube.com/watch?v=KjrhB6o1 ... re=related
pozdrav Marko
http://www.youtube.com/watch?v=KjrhB6o1 ... re=related
pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata 

- Marko Enter
- Majstor majstora
- Marko Enter
- Majstor majstora
Marko je upravu što se tiče pisanja velikim slovima, jer je to nepisano pravilo svih foruma i ostalih oblika pisane komunikacije. Velika slova znače da se netko digao na stražnje noge i maše šakama i dere se iz svega glasa kako bi nadglasao druge i manifestirao svoju agresivnost.
Danko mi znamo da to nije bila tvoja namjera, ali ako je Marko to primjetio, znači da će to zamjetiti i netko drugi tko neće uputiti koristan savjet već će se početi NADVIKIVATI s tobom.
Danko mi znamo da to nije bila tvoja namjera, ali ako je Marko to primjetio, znači da će to zamjetiti i netko drugi tko neće uputiti koristan savjet već će se početi NADVIKIVATI s tobom.
Nije "nepisano", nacin ove nase komunikacije spada u "Netiquette" i od osnovnog RFC 1855 dokumenta, se razvilo jos puno pravila.. a jedno od njih je ovo "pisi velikim slovima, samo kad zelis da drugima izgleda kao da VICES!!!" (malko sam preformulisao)zoranp wrote:....jer je to nepisano pravilo svih foruma i ostalih oblika pisane komunikacije....

RFC1855 wrote:...
- Use mixed case. UPPER CASE LOOKS AS IF YOU'RE SHOUTING.
...
Last edited by boggy on 16 Feb 2008 11:10, edited 1 time in total.
Postoji li tu neko pravilo, u vidu drveta od koga smeju da se prave kasike? Mislim sa zdravstvene (a i upotrebne) strane, da li je neko drvo preporucljivo, ili se mozda neko drvo i ne preporucuje iz nekog razloga? Negde sam procitao da orah i hrast nisu dobar izbor, a breza, jabuka i kruska jesu. Postoji li mozda neki tretman kroz koji bi valjalo da kasika prodje pre nego sto se moze koristiti u kuhinji?
Orah i hrast nisu pozeljni iz dva razloga:
Pod brojem jedan imaju jako krupne pore, u koje se zavlace ostaci hrane, trule... dalje je jasno (slicno je i sa jasenom na primer).
Pod brojem dva, imaju veoma visok sadrzaj tanina, koji nije bas najzdraviji (iako je vrlo prirodan
)
Druga tri nabrojana (breza, bukva, jabuka) imaju zatvorene pore i nemaju puno tanina (a ni ostalih biljnih otrova), pa su zbog toga pogodni. Nadalje tu su javor, vecina vocki (sljiva ili tresnja npr), grab (koji je jako blizak srodnik bukve, samo je tvrdji i beo)...
Postoje vrste koje apsolutno treba izbegavati za sve sto je u dodiru sa ishranom, tipa tise (koja koliko znam nema ni jedan deo koji nije otrovan, stablo, list, cvet, koren...).
I naravno postoji gomila toga za sta nemam pojma, tipa vrbe, kestena, bagrema (mada pretpostavljam da bagrem nije bas najzdraviji).
Sto se tice nekakve zastite, vekovima se to koristilo u "sirovom" stanju. Ako se koristi neprestano, nema nikakvih problema. Ako se upotrebi, pa stoji... puca. Mozes da u poljoprivrednoj apoteci kupis mineralno ulje (potpuno je providno, ko voda) i izmazes njime. Mozes da koristis selak, ali ne da stvaras sloj njime, vec da ga samo premazes koliko da uslovno receno "impregniras" povrsinu (selak mozes da pojedes bez problema, inace se koristi kao glazura za tablete, slatkise...).
Pod brojem jedan imaju jako krupne pore, u koje se zavlace ostaci hrane, trule... dalje je jasno (slicno je i sa jasenom na primer).
Pod brojem dva, imaju veoma visok sadrzaj tanina, koji nije bas najzdraviji (iako je vrlo prirodan

Druga tri nabrojana (breza, bukva, jabuka) imaju zatvorene pore i nemaju puno tanina (a ni ostalih biljnih otrova), pa su zbog toga pogodni. Nadalje tu su javor, vecina vocki (sljiva ili tresnja npr), grab (koji je jako blizak srodnik bukve, samo je tvrdji i beo)...
Postoje vrste koje apsolutno treba izbegavati za sve sto je u dodiru sa ishranom, tipa tise (koja koliko znam nema ni jedan deo koji nije otrovan, stablo, list, cvet, koren...).
I naravno postoji gomila toga za sta nemam pojma, tipa vrbe, kestena, bagrema (mada pretpostavljam da bagrem nije bas najzdraviji).
Sto se tice nekakve zastite, vekovima se to koristilo u "sirovom" stanju. Ako se koristi neprestano, nema nikakvih problema. Ako se upotrebi, pa stoji... puca. Mozes da u poljoprivrednoj apoteci kupis mineralno ulje (potpuno je providno, ko voda) i izmazes njime. Mozes da koristis selak, ali ne da stvaras sloj njime, vec da ga samo premazes koliko da uslovno receno "impregniras" povrsinu (selak mozes da pojedes bez problema, inace se koristi kao glazura za tablete, slatkise...).