Nabavka cirkulara u Makedoniji (jedno iskustvo)

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

E, ovo sa CE nisam znao!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:evo jedan primer razlike(diskriminacije) cena USA
http://www.amazon.com/DEWALT-DW745-10-I ... 553&sr=8-2
i Evropska cena iste mashine
http://www.idealo.de/preisvergleich/Mai ... egory.html
a koliko kosta na balkanu - ko zna?
Ova cena u USA je neka rasprodaja (koje su kod njih ceste u ovo doba godine). Ako malo bolj epogledas pri vrhu videces da je "list price" 714USD (oko 490Eur), sto jeste jos uvek manje od najbolje cene na ovom drugom linku (667 Eur), ali ne bas toliko drasticno.
Ne zaboravite jos jednu "sitnicu", a to je da ameri uopste nemaju PDV (imaju sasvim drugaciji sistem obracunavanja poreza), tako da njihove cene uvek izgledaju manje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad malo bolje pogledah i ispada da je najniza cena u Engleskoj 415Eur (375 funti)
Na ovom drugom linku, samo klikni na englesku zastavu pri vrhu ekrana.
Proleter
Zarezivač olovaka

Post by Proleter »

Da, ali kad ides na link pise 549.99 funti(oko 900 dolara).
Ameri imaju pasivan nacin zastite i bezbednost kupca. Oni lepe lepenke gde upozoravaju kupca od mogucih posledica. U evropi, to se radi aktivnije zastitne ograde, mikroprekidaci, sigurnosno rastojanje i slicno.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da ali ( bas smo se dali u "da ali" :) pise i da je out of stock, a sledeci na listi ima istu cenu i na samom sajtu odnosno 453 funte, sto je oko 500Eur.

Ne bih rekao da je razlika u ceni posledica aktivne/pasivne zastite, posto dva primerka izgledaju identicno. Pre mislim da je u pitanju porez.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Koliko ja znam o američkom porezu, a znam malo, je to da je glavna državna globa na nivou prihoda i tu skala zavisi od veličine godišnjih prihoda. Prilikom kupovine, plaća se neki bespovratni "porez na promet" koji je nepovratna stavka i kreće se od 0% do 8% (zavisi od države). U svakom slučaju, čovek sa malim prihodima koji su kao naše plate plaća minimalan porez državi po tom osnovu. Zato se evropljanim isplati da šopinguju u Americi jer su tamo cene prilagođene američkom poreskom sistemu.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Nisu samo porezi ipak 8 ili 15%,19% ili 22% u odnosu na 50-80% razlike je zanemarljivo. Mislim da je u pitanju konkurencija. Nije lako napadati americke firme na njihovom terenu, a amerikanci su veoma slabo prisutni u evropi. Kao za primer Makita je ove (recesiske) godine sniziala cene u USA za 35-50% a u evropu je snizila za 10% i daju ti neki poklon.
E konacno je Makita organizirala akciju staro za novo u Makedoniju za stari alat se dobija 20% popusta na novi. Onako BTW kolika ja cena Makite 2704 u Srbiji ili Hravtsku. Ovde smo pola sata trazili i nismo nasli cenu u katalogu.
Pozdrav
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

nako BTW kolika ja cena Makite 2704 u Srbiji
http://www.belanovic.rs/grupaProizvoda. ... &pg=28&s=2
876 EUR bez poreza
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

WOW, a ja mislio da je jeftinija od mlt 100, Znaci i ovde bi trebalo otprilike isto ili nesto malo +. I da daju 40% popust opet bi bilo skupo. Mozda vredi te pare (a to je sigurno) ali za mene je mnogo .
hvala Metabo
DEJANP
Moderator
Moderator

Post by DEJANP »

U Srbiji je MLT 100 oko 500e.Jos ga nema zvanicno u prodaji vec je prodato/podeljeno 10-ak primeraka da se vidi kakav je u eksploataciji.Razgovarao sam sa prodavcem i on kaze da je MLT 100 zamena za 2704, da se pravi u Kini i da zbog toga treba da ga testiraju.I na stranim forumima kazu da nije losa masina ( mada mislim da izraz "nije losa" ne prilici Makiti ) i da je prava zamena za 2704.Cini mi se da sam na forumu procitao da je Becka 75 pazario i da je zadovoljan sa njom.Treba ga pitati kakvi su utisci posle duzeg rada.
Ja cekam kraj januara,pocetak februara (bar mi je tako receno ) da zvanicno krene u prodaju,pa da se ,ako bog da , ponovim.Spominju se i neki pokloni u vidu listova testere,nastavaka za radnu plocu,itd... u vrednosti oko 100e pa mi se cini da to treba iskoristiti.
P.S. Belanovic je nema u ponudi vec sam je nasao kod OMC-a iz Nisa
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Na netu se uveliko prodaje. Ako je ima ovde u MKD po toj ceni bice ok sa 20% popusta
a pogledaj i ovo [url]http://www.yatego.com/bordis-wunderland/p,4b10b2928a17b,49d22e394ca145_0,makita-mlt100-tischkreissäge[/url]
Last edited by dikar on 14 Dec 2009 22:46, edited 1 time in total.
DEJANP
Moderator
Moderator

Post by DEJANP »

Dzaba.Ali kad na tu cenu dodas PDV i carinu izadje oko 500e.Kad bi moglo bez toga bilo bi idealno.Sto kaze Mbole "konkurencija skida cene",pa se nadam da ce i kod nas doci do toga.Npr. da Jet udje na trziste Srbije pa da napravi pometnju,mada mi se cini da bi i oni digli cene jer je para slatka
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

a sad kod suseda grka vidi razliku http://www.29shops.gr/diskopronopagkoum ... -3047.html

HMM Jet je usao u MKD ali nije se desilo nista narocito cene u odnosu na evropske su vece od 80-180 eur po artiklu
Last edited by dikar on 14 Dec 2009 23:04, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Postovani prijatelji konacno sam "razresio" problem oko nabavke. Pre 3 nedelje sam kupio Hobi 89 kombinirku SP 2 .
Ovo SP 2 zbog toga sto su ploce abrihta od 90cm produzene na 152 cm, a i diht je isto tako produzen za 60 cm. Na oko lepo ali problem je kod dihta. Nakon sto sam diht ocistio od piljevine primeteo sam da kad se stavi greda on cimne (propadne) za 2-4 mm sto je veoma neprihvatljivo
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Razlokale su ti se makaze (mehanizam za podizanje ploce dihta). To se da resiti tako sto fiksiras plocu dihta kad podignes na zeljenu visinu. Imam negd slike kako sam to resio kod mene samo da nadjem pa cu da okacim.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Post Reply