Bicikl guralica

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

...
robert22 wrote:Pitanje. Jer pada nekom na pamet kakav bi lager stavljao na kotače, u zamjenu za nabu (glavčinu), a da istu ne pilim.
Za :) tako veliki broj obrtaja točkova :) dovoljna je čaura (naba) sa jednostranim vencem (bundom) od mašinske plastike (poliamid, sipas, koterm...) http://www.koterm.com/ser/index-3.htm sa obe strane točka po jedna.
U tom slučaju nepotrebna je originalna (metalna) čaura točka. Spoljnji prečnik plastične čaure u čvrstom dosedu sa bandažom od špere. Unutarnji otvor je prečnika prema osovini sa neznatnim zazorom u plusu. Venac plastičnih čaura u dodiru sa vilicama.
Last edited by yetta on 16 Apr 2010 11:53, edited 1 time in total.
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Za tako veliki broj obrtaja točkova
Nemoj tako :)
Nekom tati može da padne na pamet i ugradnja pomoćnih točkova i el. motora od neke aku bušilice. A to su onda već zavidne brzine :)
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

metabo wrote:Nemoj tako :)
Nekom tati može da padne na pamet i ugradnja pomoćnih točkova i el. motora od neke aku bušilice. A to su onda već zavidne brzine :)
:);) Slažem se, ali tada već "mora" da otvori novu temu pod nazivom npr. >> Moto-bicikl i onda sa poštovanjem ustupam prostor Boletu :lol::lol::lol:
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

mbole wrote:Tu bi morao da ide neki dvoredni lezaj, samo onda bi morao da pravis osovinu.
Cvrc, ne radi trenutno SKF site (down for maintenance), da vidim za neki konkretan.
Treba ti: "Double row angular contact ball bearing". Pa nadji neki odgovarajucih dimenzija.
Znao sam da će mbole odmah to stručno. Problem je što takvi lageri koštaju oko 35 evica pa naviše.
Tako da to ne igra.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja sam skoro kupovao neke takve, doduse prilicno male (spoljasnji precnik 25-30mm unutrasnji nesto 12-14 ne secdam se tacno) i bili su reda 3-4 evra neki nn a SKF reda 5-6. Zato sam ih i pomenuo, bilo bi stvarno blesavo stavljati nesto skuplje.
Ajd bas cu da vidim u ponedeljak, posto je radnja sa lezajevima blizu moje firme, posto su malo veci.
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

To je nešto sasvim drugo, izgleda da se preko telefona nisam razumio sa trgovcem. On je spominjao da nema promjera ispod 50 vanjski, a unutarnji oko 20- tak. Visina je bila 32mm.
Moram do dučana da vidim o čemu se radi.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako vam treba podaci o lezajevima svih dimenzija(mm i inch)imam ja knjigu o svim dimenzijama i oznakama.
knjigu izdao SKF.:)
POZDRAV!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:ako vam treba podaci o lezajevima svih dimenzija(mm i inch)imam ja knjigu o svim dimenzijama i oznakama.
POZDRAV!!!
Slab ti izvor :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

metabo wrote:
singer wrote:ako vam treba podaci o lezajevima svih dimenzija(mm i inch)imam ja knjigu o svim dimenzijama i oznakama.
POZDRAV!!!
Slab ti izvor :)
na sta mislis(ne razbiram).:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Slab ti izvor
Pa to, SKF. Mislim, oni pojma nemaju sa lagerima pa su im i knjige verovatno takve :)

Eeeh, kad bi samo znao kakvo je zadovoljstvo raditi u toj firmi. Radio sam u svoje vreme za njih na jednom softverskom projektu u vezi menadžerisanja i upoznao malo kako to rade veliki sistemi. Å ta da ti kažem, simfonija.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cemu knjiga kad kompletne kataloge, sa sve CAD crtezima i detaljnim podacima imas na netu: www.skf.com
Doduse trazi registraciju, al nisu napadni (ne spamuju)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Inace dvoredni pocinju od spoljasnjeg precnika 30mm, unutrasnjeg 10 debljine 14.
Imas recimo 40/17/17.5 ili 47/20/20.6mm

Bice da taj trgovac ima samo auto program.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sto se tice knjige,ona je starijeg izdanja(tada su verovatno bili ozbiljniji i pametniji u odnosu na ove danas).
to sto sam rekao da imam knjigu neznaci da je to nesto spektakularno,nego cisto ako nekom treba neka dimenzija da u nesto upasuje(a i broj lezaja)da zna koji ce traziti u radnji,naravno da ima na netu "sve" ali bilo je momenata kad od nekih sajtova server zeza i tog momenta neradi(pa se osecam kao da ga ni nema)pa u tom slucaju je dobra stara knjiga uvek u radionici.:)
mislim da se svako najezi u radnji ili preko telefona (i kupac i prodavac) kad neznas oznaku lezaja i kad neznas koji bi mogao spoljnji fi ili unutrasnji....prosto da bi covek imao vremena da "mozga"sta bi i kako bi a ne da u radnji na brzinu se odluci za nesto pa kad dodje kuci shvati da je bio bolji onaj prvi i bla bla.
dakle ako nekom trebaju podaci za neke lezajeve(za sve vrste)nek javi napisacu mu(naravno pod uslovom da ga mrzi da zove radnje ili da burgija po netu) nek javi.:)
pozdrav!!!
Last edited by singer on 18 Apr 2010 08:44, edited 1 time in total.
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

Nakon prve guralice koja za sobom ima mnogo kilometara, napravljena dva puno ozbiljnija modela.
Image
Image
Image
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

super su
a može da krene i serijska proizvodnja
za sve je kriv Toma Sojer
Post Reply