Samogradnja bandseka

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Jedan moj jaran pravi banseke pa evo nekih slika ako nekome mogu da pomognu Bansek je trenutno rasklopljen jer treba da se farba.Ja se ne razumijem u ove poslove masinaca pa ne mogu mozda odgovorit na pitanja koja bi mozda imali da postavite ...ali mogu da pitam njega .."sta kako itd"

Image

Image

Image

Image

Image

Image
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Mozda se ti ne razumes u te poslove ali iz slika vidim da se tvoj drug masinac vrlo dobro razume u ovo. Svaka cast! Pitanje: koliko kosta ova samogradnja?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Kolika je optimalna dimenzija (precnik tockova) za radionicki bansek?... pripitaj jarana...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Za svaki bansek je sto bolje sto veci precnik tockova,manje pucaju i manje s lome testetere.Kod mene su fi 450 mah duzina tester 3450 mm,ali valjalo bi da budu jos malo veci tockovi.Kad su tanje testere ispucaju.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

tockovi i mene zanimaju bar za mene su najveci problem. Ovde u Makedoniju nisam siguran da cu ih naci . Slicne dimenzije sam vidjao kod kompresora.
Inace samogradnja ne bi trebalo da je problem. Ako sam svajcujes materijal + bravarski radovi ovo ne bi trebalo nikako da predje 100 eur (bez motora i tockova)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Tockovi su precnika 33cm i od aluminija su. Brat mu napravio kalup i izlio a on odnio tokaru ili strugaru koji je obradio tockove na stroju.Obrada po njegovim rijecima treba da se radi u "jednom potezu i vanjski i unutrasnji dio tockova"(sta god to znacilo) da bi se tockovi izbalansirali.Obrada je kostala 40 eura Tu je jos bitan klizac (koji je opet napravio tokar) na kome klizi gornji tocak.Lim i ostali materijal je pojeftino nasao na otpadu + motor.

Za manje tockove treba nabavljati tanje testere jer kod mog banseka tockovi su precnika 60 cm i tanje testere lakse pucaju od kako sam nabavio deblje ako i pukne to je mojom krivicom Imam i list testere sirok 4 cm kojom rezem bukvu i jelu koja je tek izasla iz susare pa je sklona "bacanju i stipanju testere"

Ako stignem slikacu sastavljanje i montiranje svih dijelova jer je danas ofarban ...

Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pitaj jarana moze li da napravi onaj veliki bansek sa 4 tocka i pokretnim kolicima za rezanje tabli sundjera iz blokova?
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

ok... ja sam nekad gledo 3 tocka i bez kolica..
Last edited by tishler on 19 Apr 2010 01:49, edited 1 time in total.

emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Kod mene su na banseku tockovi precnika 640 max. duzina testere 4150mm. i nikad sire od 30mm.

Komsija mi rece da ima u Rumi na pijaci tockova za bansek alu. izliveni neobradjeni svih dimenzija.

Velika pijaca u Rimi je svakog treceg u mesecu.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bansek za sundjer je malo slozenija naprava od ovih nasih stolarskih,mislim na rezanje sundjera iz bloka.Za oblikovanje moze i na stolarskom samo testera bez zuba.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno nije isto sto i bansek ali u nedostatku pravog alata dosta dobro se za rezanje sundjera pokazao elektricni kuhinjski noz. Ona spravica sto ima dva nazubljena noza koji se mrdaju napred nazad u suprotnom smeru.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Bansek za sundjer ima 4 tocka, a sto se tice tog noza on je vjerovatno dobar za neka manja rezanja ali ne vidim kako bi on mogao da sluzi za rezanje bloka koji je 1200x1200x2000!
Last edited by Sasa on 19 Apr 2010 23:30, edited 1 time in total.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Evo je sa tri tocka

http://picasaweb.google.com/Brodomaketa ... 8845888978

i jaran bi mogo da je napravi a sa 4 tocka kaze da i on nije vidio Kolica bi trebalo naci neki nacrt ili sliku pa da vidi..

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sasa wrote:Bansek za sundjer ima 4 tocka, a sto se tice tog noza on je vjerovatno dobar za neka manja rezanja ali ne vidim kako bi on mogao da sluzi za rezanje bloka koji je 1200x1200x2000!
Jako tesko :)
Nisam ukapirao da mislis bas bukvalno na blok, mislio sam da se radi o rezanju iz "ploce" neke manje bezobrazne debljine :)
Post Reply