Hrastova kuhinja.

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Post Reply
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

profil i kontraprofil kod mene je 16mm inace bi trebalo da se rade i spoj cep rupa pa da se zabiju kajle sa strane friza ali ja nemam tako velika glodala a mozda su imasine za takvu vrstu obrade neprecizne...... tako da zbog sumnje u ovih 16 mm ja zavrcem sarafe
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tishler wrote:profil i kontraprofil kod mene je 16mm inace bi trebalo da se rade i spoj cep rupa pa da se zabiju kajle sa strane friza ali ja nemam tako velika glodala a mozda su imasine za takvu vrstu obrade neprecizne...... tako da zbog sumnje u ovih 16 mm ja zavrcem sarafe
lepo to sve radis i super izgleda ali taj sraf bojim se nicemu ne sluzi jer tablica kad krene da gura u "strane" vrata taj sraf nista ne drzi jer konus srafa je jako mali da bi pruzio otpor,inace sam lepak za profil i kontraprofil vazi samo za kuhinjska vrata,ali za sobna i ulazna ne,tu "MORA" ici sastav frizeva na cep-procep sa kajlama(nazalost).to je jedini nacin da vrata ne spadaju i da se nikad friz nemoze rastaviti od sila koje guraju tablice(mada ce tablice pre pocepati falceve nego friz.ako nemas tako veliki fi "case" za profil-kontraprofil onda pravi plutajuci cep pa ce sigurno biti mnogo bolje i jace(a i lakse za izraditi)jer ces cepovati i vertikalu i horizontalu friza(sto je naravno lakse u tvom slucaju)pozdrav i nedaj se!!!:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ta poprecna daska je male sirine, tako da je njeno sirenje zanemarljivo.
Tablice moraju da imaju "lufta" kako ne bi gurale ram. Ako krenu da ga guraju nema ni lepka ni srafa koji bi to zaustavio.
Lepljenje, srafljenje, bilo kakvo spajanje te poprecne letve, odnosno sama letva je tu da se vertikale ne bi deformisale (pored toga sluzi i i da bi se smanjila povrsina pojedinacnih panela).
Da probam da pojednostavim. Ram (sa sve tom letvom) je jedino sto "nosi vrata" i on trpi sva opterecenja kojima su vrata izlozena. Pocevsi od sopstvene tezine vrata, pa do treskanja istima. Taj ram mora da bude sto je moguce kruci. Sam ram zbog male sirine elemenata od kojih je sastavljen nema problema sa radom drveta.
Table su tu samo da popune rupu i u normalnim situacijama ne trpe nikakvo opterecenje (jedino ako neko krene da ih razvaljuje). Table imaju problem velikih povrsina i znacajnog rada drveta. Zato mora da postoji dovoljan zazor izmedju njih i rama, kako table ne bi razvalile ram.

E sad. Posto nema cepa i rupe, taj spoj profil kontraprofil na sastavu poprecne letve i vertikale je jako kilav. Posto je to u sustini "end grain" on jako slabo lepi. Covek nema cime da radi cep i rupu, pa zato stavlja sraf, sto nije toliko dobro kao cep i rupa, ali je daleko bolje od samo profila.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

singer wrote:
tishler wrote:profil i kontraprofil kod mene je 16mm inace bi trebalo da se rade i spoj cep rupa pa da se zabiju kajle sa strane friza ali ja nemam tako velika glodala a mozda su imasine za takvu vrstu obrade neprecizne...... tako da zbog sumnje u ovih 16 mm ja zavrcem sarafe
ako nemas tako veliki fi "case" za profil-kontraprofil onda pravi plutajuci cep pa ce sigurno biti mnogo bolje i jace(a i lakse za izraditi)jer ces cepovati i vertikalu i horizontalu friza(sto je naravno lakse u tvom slucaju)pozdrav i nedaj se!!!:)
mislim da sam sve rekao.:)
pozdrav!!!
Last edited by singer on 16 Apr 2010 18:17, edited 1 time in total.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

singer..sve si dobro objasnio al nisam siguran da sam dobro razumio ovo o plutajucem cepu...jel mislis cep bez ovih profila (sara) i kontraprofila

singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tishler wrote:singer..sve si dobro objasnio al nisam siguran da sam dobro razumio ovo o plutajucem cepu...jel mislis cep bez ovih profila (sara) i kontraprofila
na frizu gde spajas vertikalu sa horizontalom, sa slic burgijom izbusis i jednu i drugu poziciju(islicas rupu),zatim napravis komad koji ulazi u obe strane ,namazes i zalepis(time povecavas povrsinu lepljenja)sto i jeste cilj.ovaj moj savet je na osnovu toga sto nemas casu glodalo,pa da se snadjes a da spoj zadovolji adekvatni normativ jer on mora da"drzi"dugi niz godina.:)
ako jos uvek nerazumes o cemu pricam kazi pa cu ti neke slikice okaciti.
pozdrav!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

razumio... svaka cast ...ne bih se toga sjetio samo mi se cini da je vise posla u odnosu na ovo sto ja radim sa sarafom a u proteklih 7-8 godina nisam imao reklamacije a radim godisnje oko 40-tak vrata ali opet cu da razmislim i to dobro o ovom tvom prijedlogu jer kad se ustelis u neki poso onda to ide brzo i "glatko"Ispocetka i ovaj spoj sa sarafom je isao teze al kad se naviknes onda ide ....razmislit cu ....hvala

Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

... a može i o ovome viewtopic.php?pid=14885#p14885
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Bravo!!!:)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

metabo wrote:... a može i o ovome viewtopic.php?pid=14885#p14885
ovaj je otvorenog tipa(nije za vrata)ali moze za nesto drugo.:)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:
metabo wrote:... a može i o ovome viewtopic.php?pid=14885#p14885
ovaj je otvorenog tipa(nije za vrata)ali moze za nesto drugo.:)
Å toooo? Lepkovi su danas ČUDO :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

metabo wrote:Å toooo? Lepkovi su danas ČUDO :)
pa u tom slucaju ni netreba cep.:lol::lol::lol:
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

singer wrote:
metabo wrote:Å toooo? Lepkovi su danas ČUDO :)
pa u tom slucaju ni netreba cep.:lol::lol::lol:
Aaaaa, treba. Spoj po godovima bi bio mnogo slab. :mad:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

mislim da cemo tishleru ostaviti da prosudi sta je u njegovom slucaju(i interesu )bolje.:P
Post Reply