Tablica za kubiciranje trupaca?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
fantom83
Dodavač alata

Tablica za kubiciranje trupaca?

Post by fantom83 »

Pozdrav svima! Imam sledeci problem, moj otac ima par orahovih trupaca. Zanima me kako se racuna zapremina trupaca? Ja sam pokusao sa obrascem za zapreminu valjka ali mi nekako ne ide, dobijam sumanute brojke. :( Molio bih ako neko ima tablicu za kubiciranje trupaca u pdf ili bilo kom drugom formatu da mi posalje. Kolika je cena kubika orahovine? Mom ocu nude neku smesnu cifru, oko 12000 din. za 1 m3. Ja se u to zaista ne razumem, molim vas pomozite. HVALA
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Nemozes previse da pogresis sto se tice zapremine ako racunas zapreminu valjka ,izmeris dno,sredinu i vrh uhvatis prosek trupca i to je to .A onaj ko kupuje dodje sa klupom i tablicom i izmeri.Sto se tice cene ona je tu negde zavisno od terena gde zivis otkupljivaci se igraju sa 30-50 e gore dole od te cene.Jedino sto bi mogao dozemljak da protas ljudima kiji rade kundake skuplje.Kod nas suv blago pareni orah je od 500-800 zavisno od klase.U Makedoniji mozes da uzmes orahovu dasku do 400e ekstra klasu.Malo sam ga koristio u proizvodnji pa znam neku pribliznu situaciju.Ako ti to nejede leba istruzi osusi koju godinu pa napravi nekog lepog namestaja za kucu ako je to jedno stablo.
Last edited by radmit on 16 Apr 2010 08:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek malo.
12000 din je oko 120 evra.
Pominjes da je cena tu negde plus minus 30-50 znaci od 80-170, a onda kazes da je cena 500-800 za suv??? Zar je moguce da je tolika razlika od trupca do suvog?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Rade, ajde malo pojasni termin "dozemljak" i koliko treba da bude stabli u prečniku i "do grana" da bi sa računalo kao "normalan" orah za daske.

P.S.
Za one koji su zaboravili matematiku, zapremina valjka se računa kao površina poprečnog preseka (kruga) puta visina. Kako reče Rade, izmeriš površinu kruga pri dnu, na sredini i na početku granjanja i tu površinu podeliš sa tri. Površina kruga je (prečnik/2) na kvadrat puta 3,14.
Ako se meri u cm, zapremina u kubnim metrima je 1000000 (milion) puta manja.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dozemljak zovu i žilište. To je onaj deo koji vise nije stablo, a jos uvek nije koren.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mi smo prije 4-5 godine otkupljivali orah u stablu i placali ga oko 80 evra po kubiku, a od stabla do daske ima mnogo rada i drugih troskova mada to ne opravdava tu cijenu!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Dozemljak zovu i žilište. To je onaj deo koji vise nije stablo, a jos uvek nije koren.
Koliko iznad/ispod površine tla?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Metabo ,od zemlje pa gore jedno metar toliki je otprilike kundak za pusku ,mada neki otkopavaju i vade skroz od pocetka zila pa gore.Bole uvek sam kupovao orahovu dasku ali znajuci koliko je meni iskoriscenje na bukvi iz trupca gde uglavnom uzimam prvu klasu i kad izadje 70%to je puska.Bole ovo sam cene rekao za prvu klasu daske a nje je vrlo malo u kubiku.Ta cena od 120 evrica mislim da je realna za orah ,juce sam dobio ponudu za bukvu 40 e za prvu klasu .
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Ako je stablo starije to jest masivnije u obimu onda ima i takozvani podzemni deo istog precnika duzine preko 50cm,i jos toliko od nadzemnog dela stabla koristi se kod nas za kundake i td.
Sto se tice otkupne cene stabla ona se krece od 60 do 80 eura zavisno dali ga kupujes kao trupac ili ga kao kupac imas u obavezi da ga sam seces.
desava se da ga ljudi i poklone ako im smeta u dvoristu pod uslovom da ga sam isece izvadi panj i poravna teren.
Cnu od 12o evra davali su talijani koji se bave proizvodnjom furnira...
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam znao da je razlika tolika trupac-daska. Naravno znam da tu ima dosta posla i otpada, al nisam imao bas osecaj koliko.

Metar je malo dugacak za ziliste (osim ako se ne radi o nekom bas ooogromnom orahu), sto ne znaci da se ne prodaju komadi te duzine koji na sebi imaju deo zilista.
Za sacmarice nije ni neophodan tako dugacak komad posto je kod nje drvo iz dva dela. Za karabine ta duzina mora da bude veca (najduzi su kod takozvanih Manliher kundaka, gde kundak ide sve do usta cevi), i tada se koristi tako sto je deo iz zilista na samom kundaku, a onda kako se ide ka napred prelazi se u stablo.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Jel se kundak bas pravi od oraha ili?
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Moj deda je radio kundake ali je umro 198 i neke koliko se secam radio ih je od odredjene vrste oraha i kestenja.
Izreske za kudake je susio na promaju i u senci od 1-3 godine. Nakon izrade kudaka mazao ih je nekim uljem nekoliko puta i to je trajalo 2-3 meseca tek posle ih je ugradjivao.
Pre3-4 godine sam video kod jednog prijatelja kundak od javora star (koristen oko 10-tak godina) i on je bio zadovoljan.
Last edited by dikar on 16 Apr 2010 23:07, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Orah je "glavni" igrac na tom polju, a pored njega koriste se i druge vrste za fine kundake, recimo javor, mada dosta redje.
Orah ima skoro idealnu kombinaciju, tvrdoce, cvrstoce, tezine i lepote.
Masovna proizvodnja (tipa M48, AK47) ide od bukve, mada tu danas posao preuzimaju plastike.

Sto se tice "pravog" oraha pogledaj ovo: http://www.hollandandhollandoverfinch.com/
Klik na The Vehicle, pa onda na Gun Cabinet.
Par Holland & Holland polozara na slici kosta vise od auta (auto je oko 200.000 funti, ne nije pogresan broj nula :))
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

De ih Bole iskopas,jesu uradili instrument tablu alal im.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

veoma lepa kombinacija oraha, celika i jipa, vredi svaki cent
Moj deda je kundake trampio za jedno "prasence" (cca 70 kgr)
Post Reply